Allehanda

Grekland, var är dina godsaker?

I början på veckan läste jag en blogg där rubriken var: ”Allt för Grekland”. Bloggaren hade inhandlat grekiska vindruvor och hoppades att det något skulle bidra till lösningen av Greklands ekonomiska problem, låt vara i microformat.

Själv hörsammade jag uppmaningen i en kommentar till inlägget om att köpa grekiska produkter, även om det inte blev vindruvor. Idag köpte jag grekisk paprika fylld med ost. Osten var feta och mizithra, allt inneslutet i lufttät glasburk.

Det var inte helt lätt att hitta produkter från Grekland i köpladans utbud av livsmedel.  Mest var det oliver i olika format men mitt val föll denna gång på ostfylld paprika. Det är kanske det som är problemet för Grekland, att exporten för en tynande tillvaro?

En annan ekonomi, som är mångdubbelt större och med en skuldsättning som vida överstiger Greklands, seglar lugnt vidare på den ekonomiska oceanens hav utan att marknaden är det minsta bekymrad. I media står det knappt ett ord om det landets skulder trots att det kan påverka den globala ekonomin enormt.

Vem skulle tro det? Japan, det ekonomiska undret, har idag en statskuld på 235 % av BNP! Att den heliga marknaden, som tydligen styr allt, gillar läget beror på att landet exporterar. Men hur länge?

Jag skall inte trassla in mig i nationalekonomi och politik men exporten är viktig för ekonomin, vare sig vi vill det eller inte. Något höjer jag dock på ögonbrynen när jag läser ofta förekommande anonyma kommentarer som ”pryder” våra tidningars nätversioner och där själviskhet och ren egoism lyser genom när Greklands ekonomiska trångmål kommer på tal.  Vi och dom, mönstereleven och förloraren. Men hur länge? Kanske vore det skäl att stiga ned från de höga hästarna medan tid är och köpa en burk grekiska oliver? Eller varför inte vindruvor?

Nu känner jag för att fixa en kvällssmörgås som består av GI-semla från Andreas Knips Bageri (republiken), Allerums lagrade prästost från kungariket och som kronan på verket: en grekisk paprika fylld med smakrik ost.

För att inte den inhemska marknaden skulle missgynnas köpte jag också en burk (plåt) inhemska, skivade vitlöksgurkor. Låt vara att den burken mest såg ut som en färgpytts, den till vänster. 🙂 Smaken hoppas jag dock motsvarar priset.

4 kommentarer

 • syster yster d.y.

  Det är bra att du är omtänksam och fördelar dina inköp på olika produkter från olika länder. Mina inköp är nog mest inhemska, men frukterna är ju ofta från Grekland eller Spanien. Ikväll blir det Grekisk afton i inhemsk tappning, betyget får vi dela ut efterår.

 • kicki

  Jag har också fastnat för Allerums prästost och ratar därmed osten från fabriken nästgårds. Nåja, det går i skov det där med ostar, nog köper jag Valios ostar mellan varven.

  • PJ

   När vi var i Spanien i somras smakade vi också där goda ostar, bl.a. Manchegaosten var god. Jag vill gärna ha en smakrik ost.
   Den grekiska ostfyllda paprikan jag köpte igår var jättegod. Synd bara att den är lite dyr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »