Allehanda

Leverera

Det nya modeordet.

Det levereras hit och dit i både radio och TV. Jag sökte på nätet och genast dök följande artikel upp: ”Forskarna måste leverera mera”. Vad då leverera mera?

”Vi har varit duktiga på att leverera men dåliga på att sälja” förklarar Maud Olofsson i DN om Centerpartiers kräftgång. Vad menar människan?

”Grekland måste leverera” förklarar EU-kommissionens ordförande José Manuel Barosso angående kraven på Grekland i deras krissituation.

Medan jag skriver detta använder också Maria Lundqvist detta ord i ett TV-program som rullar. Hon måste i egenskap av skådespelare kunna leverera.

Varifrån kommer användandet av ordet leverera i diverse sammanhang där det egentligen inte hör hemma? Att leverera en vara är ok med vad betyder det när Centerpartiet levererat? Den nya betydelsen är prestera, infria förväntningar.

Jag tror ordets nya användning kommer från näringslivet.  Märkligt är det dock att det blivit så populärt. Det skulle vara intressant att följa ordets betydelse i dess nya funktion; vem som började använda det och hur det förts vidare. Jag gillar språket, dess utveckling och hur nya former växer fram. Någon som kan leverera en förklaring?

"Den leveransen var god!"

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »