Livet på landet

Ett läte i lunden

Även om maj månad har varit tämligen kylig så har gräset växt, blommor slagit ut och fåglarna levt rövare. Åtminstone snälla rövare med allt sitt kvitter och låt. Här i skogsbacken alldeles invid stugan har de senaste dagarna hörts ett högt och skarpt läte av fågel. Speciellt när jag visslat så sätter ljudet i gång.

I morse beslöt jag mig för att smyga dit och titta men då var det alldeles tyst. Inte ett knäpp hördes utan bara ett par träd som gned sig mot varandra och åstadkom ett gnisslande läte. Men vänta, var det inte något som ändå rörde sig i ögonvrån? Min blick fångade en svart fläck på en asp och visst var det är något där. Vid närmare granskning så var det ett hål i aspen och där syntes en liten, ljus trekant som rörde sig nästan omärkligt. Helt klart är det ett bo för spillkråkan och trekanten är näbben på en fågelunge som i övrigt är svart och helt förvinner i svarta hålet. Rena turen att jag fick syn på hålet.

När vi var barn var ett nöje på våren att leta fågelbon och inspektera hur många ägg som fanns. En kär syssla för oss som inte hade en skärm att glo på. Det fanns de som gärna förstörde fågelbon och men vad jag minns så tittade vi bara, eventuellt kunde vi ta något ägg för att visa upp. Det blev ett och annat klättrande i träden men jag kommer inte ihåg att någon skulle ha ramlat ned även om vissa bon var högt uppe i träden. Enklast var de fågelbon som befann sig på marken men man måste ha ögonen med sig för att upptäcka dom.

Speciellt besvärliga var trastarna som attackerade och bombade med rejäla skitsträngar som aldrig tycktes sina. Högljudda var de också. Av någon anledning så kallades trastarnas bon för trastkoppar. Trastarna var inga populära fåglar men de fanns också där i vårens prunkande grönska.

Annars är tidig morgon kanske den bästa tiden för att lyssna på fågelsången. Morgonstund har gol i sprund.

Blomsterharven

Ett tecken på annalkande sommar är att min blomsterharv är på plats. Solstrands blomförsäljning i Kålax besöktes i fredags och med hjälp av sister Jane så utvaldes fyra pelargoner, två röda och två ljusrosa, lubelia och så typen i grytan som jag glömt namnet på. Nu gäller det att vattna och täcka med duk ifall det blir nattfrost. Stort tack till sis som planterade.

Körsbärsblom

Alldeles ovanför blomsterharven ståtar körsbärsträdet i full blom. Verkligen vackert även denna vår.

Fågelbo

Här ser vi hålet och fågelungen. Eller rättare sagt bara näbben av den lilla rackaren som hade förstånd att hålla tyst medan jag fanns i närheten.

Hellnäs grillkiosk

Till sist så öppnade Hellnäs grillkiosk igår lördag med stora glasskulor samt gott och grillat. Häggen till höger i bild håller på att slå ut och nu nalkas den tid som sägs vara bäst, den mellan hägg och syren.

2 kommentarer

 • annepauline

  Nu kvittrar och kvillrar det i naturen, fåglarna har högsäsong. Det är ljud som jag tycker om. Många retar sig på fågelsångerna som börjar så fort det ljusnar men jag bara njuter. Jag har en koltrast som jag pratar med. Den är så orädd, jag kan vara så nära den som bara en meter ifrån. Helt otroligt att du hittade fågelboet och fick syn på fågelungens näbb. Du kanske ska slå dig på fågelfotografering!
  Fin plantering på blomsterharven, det är verkligen sommar när harven är blomsterprydd. Typen i grytan heter dahlia. Jag saknar de ljusa nätterna i Österbotten. Sommar för mig är fågelsång och ljusa nätter. Nåja, en del fågelsång har jag i alla fall.

  Men vad i hela friden menar du med Morgonstund har gol i sprund. Nu blev jag konfunderad!

  • Per

   Men visst gör det det, kvittrar och kvillrar. Det gillar jag också och ofta brukar jag stämma in körsången med visselsolo. Så fint det är ute nu tidigt på morgnarna. Det är då man borde vara ute för klockan nio är morgonkänslan borta.

   Fågelfotografering? Hmm, tror jag inte för jag har inte tillräckligt tålamod för fotografering av djur och fåglar och inte heller är jag utrustade med tillräckligt bra zoomobjektiv. Men råkar något djur eller fågel komma inom synhåll så visst försöker jag få upp kameran, om jag hinner.

   Aha, Dahlia, det får jag försöka komma ihåg. Inte lätt detta med blommor för en som bara kan en sort: pelargon.

   Morgonstund har guld i mund är originalet förstås och då skulle jag naturligtvis trixa till det.
   Gol i stället för tuppens läte (fågelläte i allmänhet), eller vad heter annars tuppens läte? Sprund är ju bland annat en smal öppning och småfåglarna har ju ofta sina bon undangömda bakom smala öppningar.

   https://youtu.be/7AYxavqjztE

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »