Allehanda

Snuttjobb

Ett par dagar mitt i veckan som jag gick för halv maskin på min fritid. Men idag fredag, så var jag åter mitt gamla jag. Vakande redan före fyra och kunde inte somna om. Läste en stund och påbörjade en ny bok, ”Vi hör av oss” av Jacob Sundberg. Första kapitlet suveränt, jag hoppas resten av boken är lika bra. Boken handlar om anställningsintervjuer, karriär och hur vi beter oss rent allmänt. Med humor skrivet. Eller rättare sagt, det som jag lyckats luska ut om boken på nätet, själv har jag ju bara läst ett kapitel.

Onsdag och torsdag gjorde jag ett inhopp i saltgruvan. Det är meningen att jag skall jobba två dagar i veckan under maximalt mars och april. De behöver förstärkning och så här i efterhand var jag dum nog att ställa upp men det lät så enkelt för en månad sedan. Nu vet jag att jag inte vill återgå till samma gamla jobb.  Och tur är det, jag är ju friherre. Men lovat är lovat och visst överlever jag detta. Det är ju bara 17 timmar per vecka.

Det jag upptäckte med detta återhopp i arbetslivet är hur lätt man vänjer sig vid frihet. Frihet att göra det man vill inom rimliga ekonomiska ramar, vilka kan vara högst olika för folk. Men ändå. T.ex. frihet att ta sig en tupplur precis när som helst på dygnet. Klockan nio på morgonen eller fyra em. Eller bara att ställa sig på farstubron och insupa frisk luft när som helst på dygnet. Klockan tre på natten eller vid lunchtid. Hur som helst, jag är ändå morgonmänniska och stiger oftast upp i ottan.

Visst är det kul att träffa jobbarkompisar och på nolltime är jag inne i jargongen och rutinerna. Jobbet kan jag sedan tidigare men visst känns det lite trögt ändå. Ni vet hur det är att komma tillbaka efter fyra veckors semester. Själv har jag varit borta i ett halvt år.

Detta gjorde att jag kände mig fruktansvärt trött efter jobbet onsdag och torsdag. Blogg och allt annat fick vänta. I alla fall intressant att prova på att snuttjobba lite. Jag kan gott tänka mig att snuttjobba igen men då med något helt annat; vad vet jag inte. Något nytt och utmanande, kanske. Det är det vi människor behöver, annars blir vi försoffade och stela i lederna.

Vad skulle ni helst göra om ni likt mig är pensionist? Snuttjobb eller förkovran.


Hej, Jakob Sundberg! 

Pensionist  (Som pensionist bestemmer jeg selv, hvordan dagen skal skrues sammen)

Så här såg det ut i sen eftermiddag när ett mindre snöoväder drog in över nejden. På lördag vet jag vad jag skall göra, snöröjning vid mitt lilla château.

8 kommentarer

 • kicki53

  Precis samma känsla har jag. Blev tillfrågad om jag ville komma och vikariera i veckan, men det bar så emot att jag tackade nej. Det är en helt annan livsrytm när man blivit pensionär och kan råda sig själv. Och det blir så lätt en vana.

  • PJ

   Då är jag inte ensam om den känslan. Tiden är till största del ens egen som pensionär och den är dyrbar därför att den inte är oändlig.

 • fritidsbloggenblog

  Jag känner också så väl igen mig i det du skriver. Snart har jag varit pensionärer ett år. Första tiden vilade jag upp mig ordentligt och sade att de inte behöver ringa. Nu efteråt har jag hoppat in lite, men saknar då friheten och den där vilan som jag kan ta vilken tid på dygnet som helst, som är guld värd.

  • PJ

   Där har vi samma erfarenhet, friheten att använda tiden efter eget huvud om det så är tupplur, hobby, motion eller nåt jobb vid sidan av. T.ex. nu i mars april är ju helveckorna låsta även om jag bara jobbar två dagar i veckan. Men maj kommer åter att vara helt ledig och då blir det helt säkert tidiga mornar ut i naturen med min kamera vid rätt väderlek; oberoende av veckodag

 • Erik Forsling

  Sundbergs bok har vi avhandlat tidigare, då den var slutsåld hos alla grossister – trots att den var nästan nyutgiven. Jag har också beställt den från påfyllt lager, liksom ytterligare en bok om hur man hanterar besvärliga personer – sådana som undertecknad kanske. Den senare var resultatet av en sen afton. Då blir jag ofta generös med de pengar jag saknar.

  Förra gången jag var i Tierp hade de ännu inte kommit, vilket var lite av en besvikelse. Jag tillbringar mycken tid i Gamla Hembygden numera, på gott och ont. Till veckan måste jag helt enkelt återse norra Uppland, och då visar det sig om leveransen har passerat mitt brevinkast på dörren, eller om jag får traska till ICAs postservice och hämta ut exemplaren.

  Jag har gjort en del andra tvivelaktiga inköp också, men de har nyligen skeppats från andra sidan Euroasien, så där får jag vila på hanen.

  Hoppas att du har haft fortsatt god läsning hos Sundberg. Jag tror att boken är en genuin pärla rörande vårt moderna arbetsrelaterade samhälle. Mina tankar i det fallet har även förstärkts av olika radioinslag och tidningstexter. Själv har jag inte så bråttom, egentligen, eftersom jag njuter av en bok från en av min avlidne fars bokhyllor. Jag läser sakta, och har väl i runda slängar 250 – 300 sidor kvar.

  Tänk alla dessa koincidenser. Jag tog ut boken, för att kasta den till brännugnen, men så började jag läsa – på skithuset av alla ställen – några sidor i taget. Och nu är jag fast. Den här volymen, reparerad med silvertejp, släpper jag inte. På gott och ont, igen – det finns en lika tjock uppföljare, och två till.

  • PJ

   Boken har vi avhandlat och inhandlat. Jag har fått min och du går i väntans tider. Jag är mitt i läsningen. Gott så!
   Jag läser också långsamt och eftertänksamt. Det är en dygd att inte hasta genom litteraturen, tycker jag. Jag kom att tänka på en annan bok i ämnet som jag läst tidigare, Roland Paulsens: Vi bara lyder. Har du inte läst den så gör det! Du verkar dock att ha fullt upp vid genomgången av din fars boksamling. Säkert finns en och annan pärla där som fördröjer dig men som jag ovan skrev, hasta inte genom litteraturen!

 • annepauline

  Tack för boktipset. Jag har köpt många av de böcker du tipsat om och gillat varenda en så jag klickar ögonaböj hem ”Vi hör av oss” som du gillar efter att bara ha ett läst kapitel.

  • PJ

   Boken verkar bra, två kapitel har jag läst nu. Jag läser också en annan bok vid sidan av. Absurda men fullt möjliga situationer i jobbsökandet och arbetslivet avhandlas. Kul att du finner intressanta böcker bland mina inlägg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »