Allehanda

Fastlagssoppa

Soppa åt jag till lunch, soppa åt jag till middag. Den sistnämnda hos sister Jane & Company. Det var fastlagssoppa med klimp i som var den kulinariska anrättningen åtföljd av fastlagsbulle och kaffe. Te för min del vill säga. Soppan var jättegod och två stora tallrikar öste jag upp åt mig. Det finns de som inte gillar soppa med klimp i men åtminstone en gång per år står den på bordet. Visserligen saknades russin i klimparna, vilket grämde sister något, men så är det ofta med kvinnliga kockar; alltid är det något som är fel eller något som saknas. Aldrig är det perfekt.

Utmärkt tyckte jag att soppan smakade och russinen kan bida sin tid till mjödtillverkningen senare i vår. Att soppan serverades redan idag beror på att imorgon, fettisdagen eller fastlagstisdagen som den också kallas, så är vi upptagna med spanskan på kvällskvisten och då finns det inte tid för någon gemensam måltid.

Själv är jag en varm vän av soppor. På söndagarna gör jag storkok av soppa så att jag kan ta med mig till Saltgruvan ett par dagar. Det är ju så att soppa blir bara godare om den har en dag eller två på nacken.

soppa
Enkelt men gott!
missemojsaren 2013
Missemojsaren satt i fönstret som vanligt och spanade.

 

15 kommentarer

 • annepauline

  Åh, va god soppan ser ut! Jag tycker också om soppor, klimpsoppa var det evigheter sedan jag åt.
  Nog är det en vacker frass, han ser så mild och klok ut i sina ögon. Är det en äkta norsk skogskatt eller blandning?

  • PJ

   Själv gör jag också goda soppor. Tänk ett gott bröd med en god ost därtill! Kan det bli bättre?
   Det är nog en blandning skulle jag tro.

 • Erik Forsling

  Offside, men när du nu ändå skriver om mat vill jag bara meddela dig, och andra intresserade bloggläsare, att pannkakskriget som blev resultatet av ditt inlägg ”En plätt är en plätt och inget annat 2013-01-31” idag – tisdag 12/2 – rasade vidare i annan regi på SR P1 ”Språket” (http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=411). Repriser kommer, för den som till äventyrs bara kan lyssna till utsändning i realtid, annars är det bara att besöka ovannämnda hemsida. Viktig fråga det där, med geografiska, såväl som familjevisa, starka diskrepanser och ställningstaganden. Synd bara att så många har fel!!!

   • Erik Forsling

    Visst är det så, vi är helt eniga i den frågan. Vad som dock är etter värre är att programmakarna på ”Språket” verkar anse att alla har rätt! Rätt remarkabelt. Någon mysko form av tolerans.

 • kicki

  Fastlagssoppa är traditionell mat, men numera har jag missat den någon gång. På jobbet fick vi korvsoppa så det var en liten besvikelse.

 • wesber

  Jag älskar soppor, korvsoppa, köttsoppa allt som heter soppa. Bäst med klimp är smaken av bittermandel, det finns inget godare i köttsoppa. Katter älskar jag också, (dock inte i soppa) själv har jag 4 stycken ”flickor” o dom är mina och ”gubens” små älsklingar. (Missemojsaren är fin i all sin prakt.)

  • PJ

   Mojje är namnet egentligen men salig mor brukade kalla honom för MIssemojsaren och det tycker jag också är ett bra namn. En personlighet är han

 • lagottocattleya

  Soppa är mycket och mycket gott! För egen del föredrar jag soppor som förrätt. Sparrissoppa och vanlig fransk löksoppa tycker jag mest om. Sen barndomen älskar jag nyponsoppa efter en fin skidtur med lite frostnupna kinder.

  Fin katt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *