Allehanda

Sisu

Av någon konstig anledning har jag senaste tid blivit snål på Sisu. Kanske det hänger samman med den envisa förkylning jag haft som inte vill ge sig. Då är det lindrande att stoppa en Sisupastill i munnen. För det är som handlar om, tjärpastillen Sisu som i republiken närmast är en nationalsymbol i godisbranschen.

Annars är sisu mest känt för det finska kynnet, kampvilja, envis uthållighet, ilska, att aldrig ge upp, för att kopiera direkt ut Wikipedia. Kraft skulle jag vilja lägga till.

Men sisu är mera. Det finns ett lastbilsmärke som bär det stolta namnet Sisu och som fortfarande tillverkas i landet. Företaget tillverkar också fordon för militära ändamål.

Sisuviina är också namnet på ett brännvin. Om det är extra starkt och kraftfullt vet jag inte för jag har aldrig smakat det. Många tror sig dock få extra sisu efter att ha inmundigat brännvin men det är en annan sak.

Lägg därtill ett antal fartyg av olika slag som fått namnet Sisu, främst isbrytare.

Kastar man om bokstäverna från Sisu till Susi får man ordet varg på svenska. Susi är något man inte vill råka ut för, vare sig det gäller en varg i vilt tillstånd eller dolda fel och brister. Gör man ändå det stoppar man bara en Sisu i munnen så klarar man vad som helst!

sisu
Sisu, en pastill för män! Ja, för kvinnor också i jämställdhetens namn.

0 kommentarer

 • Erik Forsling

  Här på andra sidan det lilla vattnet har vi Sisuradio. Ett ”klassiskt” program som jag förknippar med SR P2 – men det är inte hela sanningen.

  http://www.radio.org.se/sisuradio-stockholm/

  • PJ

   Jodå, Sisuradio känner jag till men lyssnar nog inte så ofta på den. Egentligen aldrig. Kollade nyss och då spelade de riktigt bra musik. Det som jag lyssnar på är P2 Världen.
   http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=2619 Faktiskt den kanal som jag lyssnar mest på nu för tiden.

 • annepauline

  ”…blivit snål på…” ett uttryck som får mig att le men som jag undrar om folk här skulle förstå. Jag kanske måste pröva att säga idag när solen skiner och det är varmt och skönt ute: ”Oj, vad jag är snål på glass!” – Jag har sån tur att jag har en saluhall här som säljer en hel del finländska delikatesser, bland annat Sisu. Dit beger jag mig allt som oftast när jag blir snål på Sisu.
  Min kusin sa alltid när han var liten: Gifu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *