Språk/Språket

Att gå vidare

Det sista kurstillfället i spanska klarades av i tisdags och nu är vi fullärda efter tre år på skolbänken i MI:s regi? Njaee, skulle jag vilja säga. Visst har vi lärt oss mycket, det märker man inte minst i både hörförståelse och genom att läsa text men samtidigt förstår man hur mycket mera det finns att lära. Att tala spanska är också svårt, här fordras mera träning. Men när vi nu tittar tillbaka och läser avsnitten i den första boken så är de jättelätta. Visst har vi utvecklats även om vi inte alltid lägger märke till det själva.

Om det blir någon fortsättning till hösten är höljt i dunkel men ett par tillfällen, som inte hör till själva kursen, finns ännu för att träffas och språkas vid.

Det är lätt gjort att kunskaperna snabbt faller i glömska om man inte håller dem vi liv på något sätt. Språk är färskvara. Fem minuter spanska varje dag har jag lovat mig själv. Det låter väldigt lite men hellre små steg än inga steg alls. Tanken är att det inte bara skall bli fem minuter utan betydligt längre. Är man för ambitiös och har som mål en halv timme per dag eller mera så blir tröskeln högre för att komma igång. Det är lätt gjort att man hoppar över en kväll eller två och då är man snabbt ute i lavinen. Plötsligt har det gått en vecka utan att jag hört eller sett ett spanskt ord. Fem minuter är så lite att det klarar jag nog av att komma igång på och plötsligt har jag suttit både en kvart och halvtimme. Det är den effekten jag hoppas på. Blir det bara fem minuter så är också det ok.

Förutom de böcker jag har så finns det mycket stoff på Internet och TV att fördjupa sig i. Är jag lite slö en kväll kan jag säkert hitta något på nätet eller i dumbuken för att leva upp till mitt löfte, fem minuter spanska varje dag. Då känns det betydligt bättre och man har inte hamnat i lavinen.

toledo_2013
Trånga, sköna gränder i Toledo.

4 kommentarer

 • annepauline

  På tal om läsa har jag precis läst en bok som heter: Under blodboken finns alltid skugga.
  Den är helt nyutgiven och skriven av Yvonne Granqvist Schultz. En helt underbar roman.
  Boken är som en sällsam nostalgi-resa och den innehåller många spännande karaktärer.
  Läs boken!

 • lagottocattleya

  Jag känner igen den där gatan. Stenlagda gator är fint och många fina finns i Toledo och Segovia. Och kunskaper…ja, tänk om eleverna också hade praktiserat en stund varje dag…då skulle genast deras kunskaper och resultat rakat i höjden.

  • PJ

   Fem minuter varje dag; jag tror inte metoden är så dålig oberoende av vad det är man praktiserar. Det är alltid svårast att komma igång, när man väl igång går det hur lätt som helst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »