Allehanda

Umebilder

Som sagt, en blixtvisit till Umeå i torsdags. Hotellrummet var inte klart när jag kom så det blev att ströva runt i centrum av Umeå, ta lite bilder och leta födelsedagspresenter.

Det finns en del små butiker i Umeå centrum som har ett intressant utbud. Eljest är min favorit, en annan är Handelsgården i Sagagallerian. Däremot Utopia, no, no, inget som ger upphov till köplust hos mig.

Eftersom jag tycker att alltför många bilder tas här i världen till ingen nytta, de blir liggandes i någons telefon eller på en hårddisk tills de slängs, så vill jag i alla fall låta en del av mina bilder titta fram och andas lite, berätta något om vad jag sett och lyckats fånga på minneskortet. Kanske inga märkvärdigheter men så här såg det ut i Umeå en solig dag i maj 2019. – Det är med lilla bloggkameran Sony RX 100 III som jag tagit bilderna.

Är det någon bild ni gillar eller vill kommentera så låt komma, kommentarrutan är er!


Eljest

Handelsgården

Har du helt tappat huvudet?
Rådhustorget var länge uppgrävt men nu är äntligen alla maskiner, grushögar och stängslen borta. Som synes, lite efterjusteringar kan behövas.  Plattläggningen har annars fått kritik och  en del har blivit åtgärdat men jag tycker mig ändå se att några plattor i förgrunden är skadade.

Stort och rymligt hotellrum på Comfort Hotel Winn väntade men utsikten var inget vidare. De bygger mer och högre på Utopia och snart är det bara hotellets högsta våningar som har någon utsikt att tala om. Annars ett helt ok hotell och centralt beläget.

Nehej, det är inte riktigt färdiggrävt i Umeå ännu. Stora delar av Råshusesplanaden är uppgrävd. Få se om den dagen kommer när det inte mera finns stora gatuarbeten i centrala Umeå?

Här sitter fem herrar och äter varsin glass trots slammer och buller från maskinerna på Rådhusesplanaden. På Wasaplan satt också fem herrar men de pimplade öl och starka drycker. Smaken och livsöden är olika.

Längst bort i bild syns punainen talo, Centralstationen. En finsk dam som också kom med transferbussen från Holmsund in till Umeå bad om hjälp att hitta järnvägsstationen. Jag pekade ut punainen talo, röda huset, och hon tackade snällt.  Hon hade rejält med bagage men på hjul. Hon ville veta vad rautatieasema heter på svenska och jag svarade  järnvägsstation. Sedan hörde jag hur hon mumlade järnvägsstation, eller något liknande för sig själv flera gånger. Inte helt lätt att uttala och minnas om ordet är nytt. Vid närmare eftertanke borde jag ha svarat Centralen, det är lättare att minnas och uttala.

Japp, jag var i Umeå på rätt datum för att se och höra Nationalparken.

Även Rådhusparken ned mot älven var länge en enda stor röra men det blev riktigt bra när de gärvt och ”rodejat” färdigt. Rodeja är dialekt och betyder ungefär stöka till, jobba med något, hålla på.

Längre ned mot älven fanns det också andra som tappat huvudet. Kanske blev hon helt begeistrad i gossen och så gick det som det gick.

Aj, aj, mina fiender kajorna hade skickat ut en agent som höll ögat på mina göranden och låtande i staden. – We see you! Som tur är har jag sluppit deras bobyggande i skorstenarna hemma på gården denna vår. En kommitté gjorde några inspektionsturer men de fann för gott att avlägsna sig. Puh!

Helt nere vid älven tog jag en selfie i Vävens glasväggar. Oj, smal och ”smitlig” jag är! Dit går jag fler gånger och beundrar mig själv.

Anrika Burmans Musik har begärts i konkurs, en skivaffär som vägrade släppa vinylen och som länge höll stånd mot streamingtjänster som Spotify. Verkligen synd på en gammal, känd Umebutik – Skandinaviens äldsta skivaffär. Burmans Musik räddades ifjol från konkurs men nu gick det inte längre. Det finns inte tillräckligt många som köper musik på det sättet längre.

Förresten så härstammar jag på mors sida från Burmanssläkten i Umeå. Jag tror det var  på 1700-talet någon gång som två bröder Burman kom till våra trakter.

Det moderna Rådhustorget i Umeå. Han på stenen har funnit en plats, däremot verkar Helmers blå korvvagn försvunnit för gott.

Den ena försöker kanske se framtiden i sin hand, den andra verkar ta dagen som den kommer. Eller är allt en utopi, en önskedröm, ett marknadstrick – detta Slow down?

8 kommentarer

 • annepauline

  Trevliga bilder! Den översta får extra pluspoäng, riktigt kul. Kajan är fin, kajor är inte världens trevligaste fåglar men de behövs på sitt sätt. Förresten finns det korpar hos dig? Korpar är häftiga fåglar.
  Igår köpte jag en så härlig bok. Den heter Insekternas planet – om småkrypen vi inte kan leva utan. Boken har nyligen kommit ut. Hur det kom sig att jag köpte boken vet jag inte, jag bara köpte. 279 kronor, dyr! Vilken bok!
  Den är så bra så det är inte klokt! Roligt skriven och väldigt informativ. Köp boken, läs den!
  Vet du vilken färg skinnet, alltså huden, på en zebra har? Den är svart! Alltså zebran är svart med vita ränder. Detta står att läsa i boken. Värdelöst vetande? Javisst. Men intressant.

  • Per

   Tack! Roligt att du gillar bilderna.
   Kajor är kloka och de lär sig snabbt, till förtret för en husägare med oanvända skorstenar. Jo, korpar finns här och jag känner igen dem direkt på ljudet. Korpar gillar jag bättre än kajor.
   Tack för boktipset, den måste jag kolla upp. ”Den är så bra att det inte är klokt” är ett betyg man inte kan bortse ifrån. Men zebra, det är väl ingen insekt? Haha… 🙂

 • annepauline

  Haha, nej, zebran är ingen insekt men man har forskat om varför den är randig. En teori är att ränderna förvirrar insekter som vill suga blod och annat otrevligt på djuren. Det skulle vara något för älgar att ta efter om nu den teorin stämmer. Det står vidare att läsa i boken att man hittat 10 000 älgflugor på en enda älg. Kan du tänka dig vilken plåga för älgen.

  • Per

   Den älgen hade det inte lätt, jag tycker att bara en enda älgfluga är ett h—te. Och då är inte jag som blir värst angripen av dylikt otyg. Fästingar får vi börja se upp för nu också, de har redan kommit läste jag någonstans. Och jag som är i skogen med röjning. Oj, oj, vi lever i en farlig värld! Kanske jag borde måla mig svart o vitrandig innan jag beger mig till skogs?

 • annepauline

  ”Rodeja”, jösses så länge jag har funderat nu. Vi sa ”bodeja”. Det har tagit mig halva dagen att komma på det. Jag visste att det inte var rodeja, men innan jag kom på att vi sa bodeja…puh.

  • Per

   Bodeja påminner om rodeja men den varianten har jag inte hört. Däremot finns ju ordet rodda (uttalas rådda) som betyder ungefär fixa, dona, ordna. Roddare är sådan personal som sätter upp högtalare och utrustning inför en konsert.
   Roddare (uttalas som det skrivs) är åter den som står för muskelkraften när en båt framdrivs med åror.
   Något helt annat är dock rådda (uttalas som det skrivs) på finlandssvenska som betyder: stöka till det, oordning.

 • Erika

  Nog stämmer det att vi alla och envar har en hop bilder som vi har på hårddisk
  och på annat sätt och där ligger dom, men för egen del rensar jag t.o.f och en del
  lägger jag upp till allmänt beskådande, för den som vill kika på dom.

  Den första bilden undrade jag hur den skulle var, men efter en stund fick jag till det.
  Häftig bild. Bilden på kajan var också tjusig, och slefie på dig kan jag förstå att du kan
  ställa dig där igen. Den speglande bilden ger tydligen ett önskemål återigen. 🙂

  Hon son tittar sig i handen kanske såg mer än vad just den dagen gav henne. Nog
  ser den andre personen ut som han tog det hela med ro. Musikaffärer är nog ett
  gissel idagens samhälle, med tanke på internet. Synd att en sådan gammal musikaffär
  går i graven, men dit ska vi väl alla en gång oavsett två ben eller en musikaffär.

  Förövrig talar varje resterande bild lite för sig själv, bilder kan säga mycket om man
  har förmågan att tyda dom.

  • Per

   Jo, jag har vart inne och tittat på dina bilder och du hade också en kråkfågel den 7 april men jag blev inte klok på om det var en kråka eller något annat.

   Det är rätt, en bild kan betyda olika för olika människor, beroende på hur vi ser och tolkar bilden.
   Jag går ganska ofta på fotoutställningar och försöker lära och förstå. Många gånger är det enkla det bästa, att lyckas renodla det väsentliga i en bild. Eller att visa en bild i svartvitt. Det kan ge en bild helt annan innebörd är färg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »