Allehanda

Mitt lilla kvällsprojekt

Ikväll fullföljde jag mitt projekt syrafällning och fällde ytterligare 11 björkar plus några klenbjörkar alldeles bakom uthuset. Helt problemfritt var det inte för en del av björkarna lutade och hade det mesta av kvistarna mot landsvägen och vill det sig illa går det inte att styra fällningen bort från vägen. Inte så kul om en stor björk rasar tvärs över vägen just som en cyklist eller bil åker förbi. Folk brukar inte gilla att få med en björkruska kring öronen och speciellt inte om den är så stor.

Det gick bra. Med en handvinsch och en kraftig tross kunde jag dra de bångstyriga åt rätt håll medan jag sågade en bit i taget genom stammen. Såga och spänna, såga och spänna. Jag klarade också av att inte fälla någon björk på uthustaket för det hade också kunnat ställa till en hel del skada.

Nu får björkarna ligga där medan löven drar vätskan ur stammen och när löven vissnat sågar jag stammarna till kortare längder och klyver dem. Jag har också ett litet test på gång. Jag vägde en ca 30 cm lång klabb och jag kommer att göra en motsvarande vägning av samma klabb plus ett par till med samma längd som jag sågar loss längre fram. Idag vägde klabben 4090 gr, få se vad den väger när jag går till verket med att röja upp efter mitt experiment? Intressant blir det i alla fall om detta faktiskt fungerar.

huggaren
Skogshuggaren himself poserar på bukettens stubbar.
buketten
Sex stammar på ett och samma ställe, det blir till ved det.
kalvhagen
Här finns mera men jag tror de stå kvar ännu något år. Vackert skirt ljus i och under björkarnas lövskrud

 

7 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »