Allehanda

Tacksam ändå

Idag firas Thanksgiving i USA. Dagen firas också i Canada men då den andra måndagen i oktober. I republiken har man inte tagit efter denna sed som man till viss del gjort med Halloween. Åtminstone ungdomar brukar fira Halloween. Kanske för att Halloween syns oftare i filmer medan Thanksgiving är en familjehögtid och av mera religiös karaktär.

En högtid som vi firar är Allhelgona men den har redan passerat den 5 november. Den dagen motsvarar kanske Thanksgiving bäst. Allhelgona var tidigare en viktig helg i det gamla bondesamhället när vissa sysslor i höstarbetet skulle vara avklarade till denna helg. Nu för tiden minns vi våra avlidna släktingar och vänner.

Märkligt var, att när jag åkte hem ikväll, kom jag att tänka på hur mycket jag har att vara tacksam över även om jag ibland gnäller över småsaker. Bara detta att få vara frisk. Det låter som en klyscha men tänk er in i begreppet svår sjukdom, något som kan drabba alla, unga som gamla. Även om ekonomiskt osäkra tider råder med arbetslöshet, permitteringar och dystra siffror i världsekonomin så är detta inget mot att få en diagnos svår sjukdom med kanske dödlig utgång. På något sätt firade jag min lilla Thanksgiving medan jag tänkte på hur mycket man ändå har att vara tacksam över i vardagen. Bara detta att se solnedgången och andas frisk luft utan smärta. Konstigt att dessa tankar kom på Thanksgiving, något jag inte tänkte på just då.

Min segelbåt Tacksam i sommarviken

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »