Allehanda

Spelade Sarek i försommarnatt för björnen

Jag gjorde en liten cykeltur på lördagskvällen. Färden gick till grillkiosken vid Hellnäs där jag åt en grillpanna; kanske inte så nyttigt men jag hade inte ätit något på hela dagen så det må varda förlåtet. Glassköparna stod på rad, själv torkade jag mig med hushållspappret runt munnen och lät så måltiden vara avslutad. Jag erbjöds kaffe men tackade nej; kioskägaren blev alldeles rund i synen när han fick höra att jag inte dricker kaffe. Finns det sådana personer?

Därefter återvände jag till byn. Jag snurrade runt lite på min cykel och tog bilder lite här och där. Jag är en av de tu som driver byns FB-sida och bilder är alltid uppskattade. Väl hemma avslutade jag lördagens städning. Jag konstaterade att mattorna fordrar en rejäl rengöring, kanske sister Jane har tid någon gång i sommar med högtryckstvätten? Högtryckstvätt skulle jag också behöva på spisen och skorstensmuren. Det märks att jag eldat i spisen hela vintern.

Sent på kvällen, när klockan passerat midnatt, gick jag en tur på backen och tog lite bilder. Fullmånen seglade upp över byn, skymningen sänkte sig över hus och åker. Det var en trolsk stämning, tystnad, grön sfär, dunklet mellan träden.  Allt var frid och fröjd, jag spelade Sarek på hög volym mitt i natten och igen stördes av det. Musiken passade bra när jag spankulerade omkring på tomten, den strömmade ut genom den öppna ytterdörren.

Sarek är en av mina absoluta favoriter på den musikaliska kartan. Deras musik har lyckats kombinera fiol och flöjt med ett modernt sound; något mellan norrländsk spelmansmusik och irländsk folkmusik. Texterna är ofta naturnära och tankvärda, lyriska. Lyssna bara på sången ”Lilla barn”, en oerhört fin text som passar deras stil.

Jag njöt av naturen, natten, ljuset, inget störde; inte heller björnen med unge som synts till tidigare på dagen i byn när den jagade en älg. Det var på en holme den dök upp så det var inte inne i byn men man får kanske tänka sig för lite när man rör sig i skog och mark; ha oljud, sjunga, vissla vad som helst. Kanske man skulle bära omkring på en bergssprängare och spela Sarek på hög volym?

Jag gjorde en spellista på YouTube med de bästa låtarna av Sarek. Vassegod!

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=OVKepUX5R5Y&list=PLeA3P6ZqAfMGx2MGIqpdslauZSIAx-_j7]

Bildbomb!

hellnäs
Glass- och badsäsongen har startat vid Hellnäs sund
lill-oxkangar
Ett av de tre sund vi passerar när vi skall till ”landet”
nybron
Buskröjning på vägbanken vid Nybron har gjorts. Bra! Nu blev det riktigt snyggt!
byholm
Grindar öppnas, sommaren är här!
gammel-ahlnäs
Häggarna vid båthusen på Gammel-Ahlnäs håller på att slå ut i blom.
månen
Månen steg upp vid midnatt. Inget mixtrande med ISO-tal så det blev en helt vanlig bild med automatiska inställningar. Hyfsat ändå fast det var mitt i natten.

 

 

 

 

 

 

14 kommentarer

  • PJN

   Jaa, hoppas vädret håller sig några dagar ännu. Fast å andra sidan behövs nog någon regndroppe också på allt som blivit sått och planterat.

  • PJN

   Jo, det skall du kunna göra. Ett sätt är att installera ett tillägg som heter Easy YouTube Video Downloader men vars hjälp du kan ladda ned video eller enbart musik. Borde fungera på de vanligaste webbläsarna. http://www.bestvideodownloader.com/
   En knapp läggs då till under själva YouTube videon/musiken som du vill spara på datorn. Bara att klicka på knappen och välja format.

  • PJN

   Borde kanske tillägga att vill du ladda ned musik från just denna lista så måste du klicka på YouTube-knappen nere i högra hörnet så att videon öppnas i själva YouTube. Det är där som knappen finns som programmet installerat. Jag tror också att du måste spara låtarna en och en. Jag är inte säker på att listan kan sparas på en gång.

   • MrsUniversum

    MrsUniversum tackar å det allra ödmjukaste för den noggranna förklaringen. Den till trots får hon inte till det riktigt. Det var bara skrivbordet som ändrade sig vilket hon blev lite förgrymmad över, datorokunnig som hon är 🙂
    Kanske måste man ha ett Youtube-konto för att få till det????

    MrsUniversum tycker även att du ska avlägsna nedanstående anonyma och trista kommentarer. Det finns väl inget som hindrar att man lägger upp bilder på hus. Vem som äger dem framgår ju inte. Du äger bloggen, du äger kommentarerna och gör vad du vill med dessa!
    Lev & må!

    • PJN

     Har du Firefox webbläsare så finns ett annat sätt att få samma tilläggsprogram att fungera. I menyn Verktyg finns ”Tillägg”. – Välj ”Hämta tillägg”, – uppe till höger, välj ”Visa alla”, – till vänster välj ”Mest populära” – där borde ”Easy You Tube Downloader” finnas en bit ned. – För musen över namnet, så kommer en knapp fram till höger ”Lägg till i Firefox”. Klicka på den och följ instruktioner så borde det lösa sig.

     De flesta kommentarer är hur trevliga som helst men ibland dyker det upp meningslösa ”troll” (googla på det) som är svåra att besvara eller inte värda att besvara så då får det vara. Inget jag bryr mig om. Jag vet för övrigt vem skribenten är, finns också på andra ställen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »