Allehanda

Sitt stilla och le!

Ikväll när jag körde hem från villan upptäckte jag en fågel uppe i toppen av en torrtall. Det såg ut som en rovfågel. Jag stannade bilen och hivade fram kameran. Naturligtvis satt fågeln inte stilla då utan lyfte och svävade iväg med sitt byte som den satt och käkade just som jag fick kameran i skjutläge. Det är inte lätt att fotografera djur, att komma dem nära och att de sitter stilla i klädsam pose. Det är sällan det lyckas. Vad det var för en fågel vet jag inte men en mindre rovfågel av något slag var det.

011mod2
Där svävar den iväg med sitt byte i klorna. Bilden är manipulerad i Photshop Elements från RAW-fil.
013mod2
Där upp i toppen på torrtallen satt den och smaskade i sig sitt kvällsmål.

9 kommentarer

 • Erik Forsling

  Jag vet inte vad du menade med ”Jag stannade bilen /…/”, om du lät motorn spinna vidare eller ej? Något jag lärde mig för länge sedan av en jägare som jag var på fotosafari tillsammans med, gällande vissa andra djur (älgar), var att det gick bra att stanna och skåda dem så länge man inte stängde av motorn. Gör man det skyggar de. Så påstod han. Och någon skaplig siluettbild av en älgtjur har jag faktiskt från den kvällen. I form av ett negativ liggandes någonstans. Det där med att veva ned rutan, nästan en förutsättning, kan kanske också vara känsligt.

  • PJN

   Jag stannade bilen och lät motorn gå och den flög sin väg när mitt huvud dök upp på andra sidan bilen. Sådant var händelseförloppet. Nästa gång har jag kanske bättre tur för det handlar ju bara om sekunder för att få den i närbild. Bästa förutsättningarna har man nog med teleobjektiv och tålamod.

 • MacLindhe

  Det där med att fota fåglar får mig alltid att känna mig som Kalle Anka på hans fotografiska expedition. ’Sitt stilla din bofink!’ En gång lyckades jag dock med en väldigt fin bild på en björktrast. Den var iofs döende, men låg blickstilla tills den somnade in två minuter senare.
  Din bild blev fin i alla fall!

  • PJN

   Fågeln är ju ganska liten men himlen blev fin. Jag hade kunnat få med lite mera fågel men då hade jag inte fått med så mycket moln.

   Det finns ju en gammal sketch som gick på radion för herrans många år sedan som handlade om en fågelskådare. Jag minns inte namnet men han började iaf sin karriär som fågelskådare med att smyga sig på uppstoppade fåglar, sedan fortsatte han med att titta på levande fåglar, höns, ankor och sådana. Den var ganska kul i all sin enkelhet men man hade kanske enklare humor också den tiden. 🙂

  • PJN

   Om jag det visste. Storleken kunde passa men jag såg den inte tillräckligt bra och så är jag inte speciellt bra på att känna igen fåglar. Örn, fiskljus eller uggla var det iaf inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »