Allehanda

Ständigt nya apparater

Märkligt att dagens små och stor elektroniska manicker man använder i vardagen inte ser ut att hålla mera än två eller tre år. Sedan går de sönder och måste bytas ut. Nåja, min TV har hållit länge, knacka i trä, men så tittar jag inte heller mycket på TV så jag nöter den inte. Jag får sägas om förriga, motvilliga gumma sa när någon ville låna hennes gumse för betäckning av sina tackor: Allt som nyttjas så nöts.

Jag köpte min senaste mobiltelefon i början av 2011 och nu har den fått fel på laddningen av batteriet. Den har svårighet att hålla pluggen på plats så när jag sedan kollar om den är klar har den inte laddat alls. Hur jag än mekat har jag inte fått det att fungera säkert. Ibland laddar den, ibland inte. Minst sagt irriterande. Min förr-förra telefon fick fel på ljudet efter ungefär lika lång tid. Det är nästan så att jag misstänker att det finns en inbyggd funktion som levererar ett fel för att alstra nyköp. Slit och släng-samhällets konsekvens?

Den tiden trådtelefonen var standard och inga mobiltelefoner fanns så fungerade telefonerna hur länge som helst. I vår by vet jag om ett hushåll där den gamla hederliga telefonen med snurrskiva fortfarande används. Den telefonen måste väl snart ha 50 år på nacken och fungerar hur bra som helst.

Det blir kanske läge att byta ut min Nokia C7 som jag annars tyckt bra om. Lagom stor och sidig att ha i fickan. Smarttelefon med bra 8 mb kamera. Men displayen är liten jämfört med dagens telefoner. En annan sak som jag inte har varit helt nöjd med är GPS:n och kartfunktionen.

Dock är jag högst osäker på om det blir en ny Nokia, trots att märket tills helt nyligen till viss del var i inhemsk ägo. Jag gillar inte Windows-systemet med sina stora, fula knappar på skärmen och så vill jag hellre ha tillgång till den stora mängd appar som Android-systemet ger. Jag tror Nokia gjorde ett stort fel som höll fast vid sitt gamla operativsystem. Som Nokiaanvändare kunde man inte använda många bra appar som kom med Android. Ständigt var jag utestängd från dessa med min Nokia.

Så mycket kan jag dock säga, någon IPhone blir det inte!

hytt
Någon telefonhytt är det inte där den står halvt dold i skogen. Vad kan det så vara? Kanske en korvkiosk?

8 kommentarer

 • annepauline

  Ungdomarna nu för tiden är helt införstådda med att teknisk apparatur inte håller mer än 2 – 3 år.
  De tar det som helt naturligt att datorn eller mobilen pajar efter den tiden och blir helt förvånade om något råkar hålla längre tid. Manickerna håller i bästa fall garantitiden ut och kanske lite till.

  • PJN

   Ja, det är de vana med och skulle en apparat hålla längre så börjar ändå köpnerven pocka på för kompisarna har nyare apparater med bättre allting. Skall dock erkänna att jag själv har liten släng av den åkomman också även om jag tycker att brukstiden borde vara längre än 3 år.

 • kicki

  Det har blivit ett otyg med dessa smarttelefoner som man kan vara uppkopplad på hela tiden om man har lust. Ungdomar sitter med huvudet böjt hela dagarna med telefonen i högsta hugg. Det verkliga livet har blivit en bisak.

 • uupee

  Det är rent vedervärdigt hur dåligt grejerna håller när man vet hur bra det går att göra om man bara vill. Jobbar inom fastighetsautomation och emellanåt hittar man äldre system med elektronik som fungerat 24/7 sedan sjuttiotalet, inklusive vissa reglerdon som har rörliga delar och varit igång lika länge. Att en tv eller en hushållsapparat inte håller mer än några år är med det perspektivet en aning upprörande…

  • PJN

   En annan sak är att en modern apparat inte är värd att reparera när garantitiden gått ut utan då är det ofta billigare, i alla fall inte mycket dyrare, att köpa nytt. Mycket kan man inte göra själv heller utan apparaten skall skickas land och rike runt innan en ev. reparation är genomförd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »