Allehanda

Nytt år, nya möjligheter

Så har vi tagit de första stegen in på år 2014. Det skall bli intressant att se vad detta år kommer att ha i sitt sköte. Åtminstone januari kommer att vara en fri månad eftersom jag är permitterad från Saltgruvan någon tid. Inte så roligt när lönen inte kommer som vanligt och fyller på men jag får klara mig ändå. Egentligen borde jag ta tillfället i akt och göra något utöver det vanliga. Jag får ta mig en funderare. Resa bort några dagar eller en vecka? Resmålen är många men denna gång får de inte kosta alltför mycket.

Jag hade gärna varit med om invigningen av kulturåret Umeå lördagen den 1 februari men inte ett enda hotellrum finns ledigt i hela staden och att bara ta en dagskryssning över är inte heller bra. Kl. 17.00 får man söka sig till hamnen i Holmsund, precis när den stora Burning Show börjar på älven. Hur roligt är det?

Det finns mera denna helg jag gärna hade sett och upplevt i Björkarnas stad: Jean and the Mean Machine / Emilia Lajunen (…när svängig slängpolska möter eldig argentinsk tango uppstår en laddad fusion där musiken ständigt tar nya oväntade vägar…), Soundscapes (…dub, techno och ambient…från en specialutformad container placerad vid korsningen Skolgatan, Rådhusesplanaden växer ett ljudlandskap fram som tonsätter delar av centrala Umeå…), Sápmi Today (…tradition och nytänkande mötas för att skapa en både samtida och futuristisk samisk plats. Ekologi, återbruk och andlighet är ledande begrepp bakom utformningen…) – Detta är bara en del av invigningen och jag hade gärna varit där men nu blir det troligtvis ingenting. Snyft!

Nåja, det finns kanske andra tillfällen att ta del av Kulturåret i Umeå. Jag har t.ex. du blivit lovad en fribiljett till Norrländsk Passion som går av stapeln i maj. Det var till det projektet jag sålde en bild.

Så har jag också Urkult med i planeringen och nu har de släppt biljetterna till försäljning, uppdaterat sin hemsida och även aviserat de första artisterna. Ni får troligtvis framledes se en och annan video på bloggen som har med dessa artister att göra. T.ex. Lovisa Negga i följande video. Henne skall jag se, hon verkar bra!

[youtube=http://youtu.be/U2oesMHAS70]

6 kommentarer

 • Erik Forsling

  Nästan lite otäckt! Sammanträffanden. Jag har inte nämnt det i någon kommentar eller e-brev ännu. Du skriver att du är permitterad! Också jag står utan arbete fr.o.m. 1/1 … Skillnaden är att du är permitterad, och att vara permitterad betyder inte att man verkligen förlorat sitt jobb, utan i första hand står utan under en viss period. Reglerna skiljer sig dock i viss mån mellan våra respektive länder. Eller som Wikipedia beskriver fenomenet:

  ” Permittering är den period då arbetsgivaren, utan att anställningen upphör, inte tillhandahåller arbetstagaren något arbete men oftast ändå full lön. Under permittering så är arbetstagaren skyldig att infinna sig på arbetsplatsen då arbetsgivaren beordrar detta. I Sverige finns denna bestämmelse i 21 § Lagen om anställningsskydd. Lagen är dispositiv enligt lagens § 2.

  I Finland betalas inte någon lön under permitteringen (finska: lomautus), men arbetstagaren har rätt att ansöka om arbetslöshetsersättning”. http://sv.wikipedia.org/wiki/Permittering

  Och jag som nästan hade tänkt att fråga dig om du kände till något intressant påhugg i den svenskspråkiga delen av Finland! Skulle vara intressant att pröva. Ty jag är helt enkelt utan jobb. Efter att ha varit visstidsanställd i ca. 2.5 år erbjöds jag en förlängd visstidsanställning, men jag – och min fackföreningsrepresentant – hänvisade till kollektivavtalet, och att min anställning enligt vår tolkning skulle övergå i en tillsvidare dito. Den åsikten förfäktade jag till the bitter end, hellre än att gå ner på knä för övermakten. Och bolaget vägrade. Många tycker säkert att jag gjorde fel, men jag går hellre därifrån rak i ryggen, än lever kvar som en hunsad krympling. Någon måtta och anständighet får det vara även i arbetslivet. Men detta är såklart bara min subjektiva version.

  • PJ

   Permittering här i republiken kan vara en kostsam historia för den som drabbas. Först finns det karensdagar, 5 dagar fr.o.m. 2014 och den ersättnings om utbetalas via arbetslöshetskassan är blygsam. Mat på bordet får man och kanske något till hyran, beroende på vilket boende man har men har man t.ex. bostadsskulder kan det bli knepigt för den som inte har en reserv.

   Tråkigt att du är utan jobb. Det har blivit allt mera snålt på arbetsmarknaden och idag vill många företag, kanske de flesta, inte ta ansvar för sina anställda utan föredrar upprepade viss-tids-anställningar och inhyrning av arbetskraft via bemanningsfirmor. De kan då, utan större väsen, snabbt anpassa storleken på sin personal efter behov, trots att det i de flesta fall blir dyrare. Ett annat fenomen är att kräva att de anställda bildar eget företag och utför arbetet som entreprenör. Det kan passa för några men man är utsatt både vad gäller ansvar, ersättning och tillgång på jobb. Passar det inte så finns det kanske andra som vill prova med omedelbar verkan. Att fackföreningar och lagstiftning inte kan stävja detta är ett mysterium men sådan är tidsandan.

   I ditt fall borde du kunna få rätt i domstol om det visar sig att bolaget har brutit mot kollektivavtalet. Jag känner inte till reglerna i detalj i kungariket men åtminstone här så har man rätt till fast anställning om man återanställs tillräckligt många gånger. Kan det vara tre gånger? Detta med viss-tids-anställning är något som sjukvården kört med i långa tider.

   Nja, här i svensk-Finland är det nog inte så bra på arbetsmarknaden just nu. 2014 kan också bli ett förlorat år för många som är arbetslösa. Därtill så bör man kunna åtminstone något finska på många företag. Men varför inte Åland för din del? Där klarar du dig på svenska och senast idag läste jag i tidningen att ”Svenskan och jobben är Ålands trumfkort”.

 • lagottocattleya

  Jag önskar dig ett Gott Nytt År och att du tar vara på din permitteringstid på bästa sätt – vilket jag vet att du gör förstås…!

  • PJ

   Tack det samma!
   Ja, det gäller att ta det på rätt sätt och också kunna få ut någonting av denna tid. Inte ligger jag och sover bort dagarna i alla fall fast det blir sena nätter innan jag kommer i säng. 🙂

 • kicki

  Svångremmen ska dras åt ytterligare. Få se hur länge denna utdragna lågkonjunktur ska pina oss? Varsel, permitteringar och uppsägningar är vardagsmat just nu i konjunkturkänsliga branscher.
  Tur att du bor i eget hus, för då tar inte göromålen slut i första taget!

  • PJ

   Det märkliga är att egentligen är det ingen kris men tydligen skall den ekonomiska pendeln ändå svänga, på vems order kan man fundera. Den som har mycket pengar när lågkonjunkturen startar kan köpa billigt och när väl följande högkonjunktur är i full gång kan han sälja dyrt och bli ännu rikare.
   Det är också mycket psykologi i detta, både på företags- och individhåll.
   Jodå, jag har att göra, inget klättrande på väggarna här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.