Allehanda

10 musiktips en fredag

Nehej, Robyns nya album Honey föll mig inte på läppen. Dussinmusik skulle jag säga, inte dåligt men inte heller något som gör att jag hoppar jämfota av förtjusning.


Istället får jag rekommendera albumet Iran Irak IKEAmed bandet Les Big Byrd. Speciellt sist låten ”Mannen utanför” tycker jag är bra. En annan typ av musik än det som Robyn framför men som ändå borde gillas av yngre generationer.

Låten finns också på YouTube:

https://youtu.be/vdKPWXfRyrs

Annars lyssnar ni hela albumet på Spotify.
https://open.spotify.com/album/4bqTizeg0Uh5C1onQ93VwM 


Från det ena diket till det andra, har ni lyssnat på Ellen Sundberg med albumetDu sålde min biljett där hon sjunger låtar av Kjell Höglund? En ganska fin tolkning skulle jag säga och i modern tappning. Hon finns också på YouTube men jag tyckte ljudet där inte var så bra varför jag inte tar med någon länk därifrån. På Spotify är ljud fullt njutbart. Texterna är viktig del av dessa sånger.

https://open.spotify.com/album/5tpNygfXAZr4pr83W3M9yb 


Sedan har vi LP med albumet Lost in you med låten ”Lost in you” som flaggskepp. Så bra album!

https://youtu.be/wDjeBNv6ip0

Hela albumet finns på:
https://open.spotify.com/album/68buUXBzuIPvarXFWLvAzO


Vi travar vidare denna fredag och hamnar hos Ayla Shatz och albumet Ayla Shatz. Särskilt låten ”Beirut” tycker jag är jättebra. Finns inte på YouTube istället lyssnar vi på ”Amelie”

https://youtu.be/vpgyo2kZ_DE

Spotify: https://open.spotify.com/album/6KaAH9GOUf0rFbledhBK28


Nästa artist till rakning och denna är Det brinner med albumet Så låt mig vara. Matilda Sjöström är människan bakom Det brinner. Jag hoppas att vi får se henne på Urkult nästa sommar. Jag har i alla fall tipsat.

https://youtu.be/IhJoSznm-BY

Spotify: https://open.spotify.com/album/5sOn2vXwenShVEk5Y9jPp3


En av mina absoluta favoriter är Eivør Pálsdóttir från Färöarna. Hon har tidigare uppträtt på Urkult och visst vore det fint att få höra henne live på 25 års-jubiléet!

Här en video som jag bara älskar!
https://youtu.be/wsl-KHGe4Kk

Vi lyssnar på albumet Slør på Spotify: https://open.spotify.com/album/53AYmtuks6478cYx96EMDF


Så till lite annan typ av musik och Otis Taylor med albumet White African.

Spotify: https://open.spotify.com/album/72DZTpmYHKgg3wW7Ei4kIb


Vi fortsätter med ett finskt album Kaihon karnevaali av Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani. Flera riktigt bra låtar i detta album även om jag inte är så slängd på finska. Det är jag ju inte heller på färöiska. He, he. Nej, det är musiken, helhetsintrycket som avgör.

Spotify: https://open.spotify.com/album/5uTtt5kBphMHH6aAqbSDHL


Nej, jag glömmer inte bort gamla goda tider! Hela 50 låtar med The Everly Brothers vill jag att vi lyssnar på i albumet Walk right back. Smälter inte hjärtat som smör i sol? Rena smörlåtar?

https://youtu.be/tbU3zdAgiX8

Spotify: https://open.spotify.com/album/3O0QXvFFIzwahliBm6uzyw


När vi ändå är inne på låtar från förr I världen vill jag lyfta fram en av Sveriges bästa röster genom tiderna, nämligen Gunnar Wiklund. Visst har han ofantligt fina sånger på sin repertoar? Albumet heter Mest av allt: Gunnar Wiklund – Allt det bästa.

Sommaren är slut och varför inte lyssna på denna låt av Gunnar?
https://youtu.be/fs4IJ7xYJEs

Spotify: https://open.spotify.com/album/4NWWeYvNNF447g7BSdILBW


Till sist tar vi med lite partymusik så här inför weekenden. Det är ju fredag vettja! Kanske inte så känt men med mycket spring i benen. Det är Bomba Estéreo som bjuder upp till musik från albumet Ayo. Får jag lov?

https://youtu.be/THBP1tq49wk

Spotify: https://open.spotify.com/album/2OxYGrY7nYt2ymmoFaebqB


Mina inlägg om musik brukar inte få stor respons men kanske någon ändå hittar ett guldkorn bland mina tips?

Jag har hållit mig med en billighetsversion av Spotify men nu verkar  sötebrödsdagarna vara slut.  4,99 europenningar i månaden har Ultimate-versionen kostat och den har varit reklamfri. Så skönt! Sedan oktober har jag dock fått höra halvminuts-reklamer med jämna mellanrum. Så irriterande! Speciellt när det kommer reklam för spel och dobbleri som jag avskyr. I princip är det inte värt att ha kvar detta abonnemang eftersom gratisversionen också har reklam.

Alternativet är att betala det dubbla i månaden och få Premium som är reklamfri. Jag tror det får bli Premium; det är ju ändå förmånligt att få så mycket musik, så snabbt och tillgängligt både hemma och i mobilen. Mycket har ändrats i musikdistributionen sedan LP-skivans storhetstid. Det är bara att gilla läget och lyssna vidare!

På med lurarna och in i dimman.

5 kommentarer

 • annepauline

  På tal om musik: Har du någon gång kollat bloggen ”Katastrofala omslag”? En väldigt humoristisk kille som skriver träffsäkra inlägg till bilder av just katastrofala skivomslag. Riktigt kul.

  • Per-Johan Nylund

   Ja, den sida är ju riktigt kul. Alltid hittar han något roligt och misslyckat på konvolutet.

   Jag har själv ibland funderat på alla dessa färgrika dresser som dansbanden har hållit sig med. Inte sällan är de väldigt överdrivna och nästan smaklösa. Fast så skulle det kanske vara en gång i tiden?
   Tack för tipset!

 • Erik Forsling

  Nu är det lördag. Det mesta går mig förbi här ovan, sånär som på några enstaka alster, eftersom jag inte har Spotify. Ellen Sundberg, Otis Taylor + Tuure Kilpeläinen & Kaihon Karavaani går mig helt förbi av samma skäl. Annars är jag ju en beundrare av Kjell Höglund, vad gäller Ellen Sundberg.

  Jag kan inte avstå att vara lite retsticka så här på morgonen. Vi har berört detta för längesedan, du kallar dig ofta för musikalisk allätare, medan jag aldrig använder det ordet för jag anser det omöjligt i mitt personliga fall. En gång i min ungdom trodde jag att jag kunde uppfatta all musik som ok på något vis. Men det kan jag inte. Jag tycker om oerhört mycket musik i olika genrer, från olika tidsepoker och från klotets alla geografiska områden. Jag gör stora expeditioner på såväl internet som på radion, och finner hela tiden nytt. Men det finns musik jag hellre stänger av än helt enkelt uthärdar. Därför aldrig allätare i mitt fall. Så hur var det nu här ovan i fallet Robyn. Du erkänner hennes musik som inte dålig, men …

  Att Robyn har kommit med ett nytt album efter åtta år (tror jag) har också jag uppmärksammat, beroende på ett gammalt minne – annars skulle den nyheten helt ha gått mig förbi. När Robyns första CD kom var Moa liten, och Robyn blev hennes. Kanske, som Kära K. föreslog, för att bröderna hade sina grejer, och hon ville ha sin egen. Därför reagerar jag alltid när Robyn förs på tal. Det om det.

  Till din lista. LP ”Lost in you” har vi avhandlat tidigare. Den är bra, och när jag ventilerade den med min vän Anne berättade hon att när hon bodde och arbetade i Aten spelades den musiken överallt. På lokaler, i taxibilar, etc., etc.

  Les Big Byrd, av alla namn, tyckte jag först inte om igår kväll, men då var jag också inne i Leas fantastiska värld av tysk stumfilms era av expressionism, så det krockade väl. Idag på morgonen fann jag den ok, och nu vid tredje genomlyssningen av ”Mannen utanför” har den stigit ytterligare några grader i temperatur.

  Ayla Shatz. ”Amelie”. Igår kväll tyckte jag att det började bra, men sedan blev det riktigt eländigt. Lea får skulden igen. I morse lät det bättre, tredje genomlyssningen var riktigt bra, så jag vandrade vidare på YouTube och letade upp tre till, bl.a. ”Konstantin X”. Det är riktigt bra, och jag tror att hon har något att säga. En lustig tanke bara. Retstickan har varit framme tidigare. En gång nämnde jag en ung rysk attackkvinna, i ditt svar på min kommentar, eller om det var e-post, antydde du en viss nyfikenhet, men fick naturligtvis ingen respons. Nu dök ryskan upp igen. Hon och Ayla är inte direkt lika, men tillräckligt mycket för att jag ska associera till den förra när jag ser A. på video.

  Det brinner. Bra vokalissa, men jag behöver mer tid där.

  Eivør Pálsdóttir. Förutom brötamusiken och vistraditionen har jag två riktiga passioner. Fiolfamiljen, där jag också räknar in kontrabasen, trots att alla inte gör det, och slagverksmusiken, inklusive alla former av trummor. Trummor av alla de slag gör mig lycklig. Återkommer till trummorna. Så det här passar mig, och sjunga kan hon. Också här tre genomlyssningar + lite extra YouTube. Bara Eivör och en ramtrumma inledningsvis. Det får mig att återigen associera – är inte det en av musikens viktiga funktioner? Nu spelar hon inte med händerna direkt på trumman, men ändå. När jag skickade en video till dig med Light In Babylon i Istanbul svarade du – inget citat här – att du noterat hennes = Michal Elia Kamals fladdrande fingrar över trumskinnet. Men det är ju så man spelar när man bara använder en trumma för att locka många toner ur den – basen i mitten, resten runtomkring, och rytmen med fingrarna. Jag började samla pedagogiska instruktioner till dig, men det finns ju så förb. många olika pedagoger på internet, för att inte tala om olika sorters trummor med olika spelteknik. I det hennes fall handlar det rimligtvis om en Darbuka. Darbuka och djembe, jag har lite svårt att skilja dem åt, men rent geografiskt är det rimligt att det är den förra, även om också instrumenten är globetrotters numera.

  Varför inte låta Michal Elia Kamal och Light In Babylon ge dig en pedagogisk rytmlektion på lördagen, men här är det inte hennes fingrar som flyhänt bearbetar trumskinnet:
  https://www.youtube.com/watch?v=khiIXHNbxGk

  Nu har detta redan blivit långt, så jag lämnar smöret och Wiklund till ett senare tillfälle. Skulle ha återvänt till Leas tyskexpressionistiska skuggvärld, men nu är det sedan länge ljust ute, och då är det inte lika roligt. Vad gäller partymusiken så är jag helt offside där, och dessutom stel som en pinne när det gäller dans. Lite trist, men så är det. Jag är onekligen avundsjuk på de små barnen i min avslutande länk, de som får rytmen i blodet redan från början.

  Ett par frågor och ytterligare en rytmgåva, av högsta klass och stil – som jag länge tänkt skicka. känner du till en viss C.V. Jörgensen? Han är gammal nu, liksom jag, och jag har inte forskat speciellt, utan bara fastnat för en video som jag sett några gånger. Om hundra är en överdrift så är nog inte femtio det. https://www.youtube.com/watch?v=p7WoOmeLzDc T.o.m. här förekommer ett litet mått av fingerfladdrande på trumma.

  En fråga ytterligare. Kan du ge mig namnet på en finsk violinduo, jag har glömt det. Du fångade dem föredömligt på Urkult, men jag minns inte var jag ska leta, och förutom din inspelning har jag bara hittat en på YouTube, innan jag glömde deras namn. Den på YouTube är förutom bra musik även stor diskret komik. Herrarna träffas vid en radiogrammofon.

  Voj, voj. Den tidiga morgonen har redan blivit sen förmiddag. Man ska bara ägna sig åt en sak i taget.

  Jag avslutar med den verkligt storslagna redogörelsen för rytm. Måste ses, som det ibland formuleras. Själv tröttnar jag aldrig på att se den. Vi hade ju i Sverige en gammal pedagogisk läromedelsfilm som hette ”Från ax till limpa”. Nu är ju du inte bonde, men väl markägare, så länken nedan torde passa bra. Här får du som bonus en lektion i ”Från träd till djembe”. Lycka till.

 • Per-Johan Nylund

  Angående Robyn så kan jag gott lyssna på hennes musik med ett halvt öra men jag skulle inte köpa senaste skivan. Å andra sidan kan vissa album behöva ett antal genomlyssningar och tid för att mogna i ens sinne.

  Som musikalisk allätare har jag mina undantag, naturligtvis. Ingen regel utan undantag. Experimentell jazz och den värsta sorten av hårdrock, typ death metall och liknande kan jag gott undvara. Å andra sidan, skulle jag själv mycket gärna prova på att spela experimentell jazz. Förresten mitt eget musicerande kan för närvarande beskrivas som experimentell jazz.

  Vad jag förstår så finner åtminstone en del av mina förslag nåd för dina öron och det är bra. Oftast brukar folk inte reagera alls på mina musikförslag. I alla fall saknar jag entusiasmen. Din långa epistel visar dock på engagemang för att diskutera musikens vara eller inte vara. Inte minst rytmen, som jag håller med om är viktig. Du bifogar dessutom en lektion i form av Michal Elia Kamal och Light In Babylon. Mycket fin musik!

  C.V. Jörgensen? Nope, helt okänd för mig. Dansk. Tåls att lyssna till något mera för att bestämma mig för tumme upp eller ned.

  Hmm, finsk violinduo? Nu blev jag lite nyfiken. Senaste Urkult kunde det inte vara eftersom det finska inslaget var ganska blygsamt senaste sommar. Jag kan i nuläget inte förstå vilken musik du avser. Tyvärr kan jag inte heller forska mera just nu eftersom sängen kallar. I morgon ger jag mig iväg på en liten utfärd och behöver nattens sömn. Det enda jag kan komma på i brådrasket är MäSä Duo men det är en som spelar fiol och en som hanterar klaver. På Umefolk filmade jag dem och inte på Urkult. Som ett förslag.

  Den afrikanska dans- och rytmvideon är mycket bra. Hoppas jag får sova min skönhetssömn efter att sett den. Eller så blir det en annorlunda dröm. Vi får se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »