Allehanda

Sent skall syndaren vakna

Jag hade hoppats på en torr och snöfri höst, långt in i december. Därför drog jag mig in i det sista för att byta till vinterdäck. Ikväll fick jag dock ta min Mats ur skolan och krypa till korset. Se där, två idiomatiska uttryck redan i första stycket för att inte tala om rubriken.

Det var kurs ikväll och körningen till grannbyn var minst sagt halkig och spårig. Sommardäck som sett sina bästa dagar är inte att rekommendera i detta före som ikväll var. Snö, blötsnö och kring noll grader. Flera gånger var Brunte på glid men jag lyckades alltid häva sladden.

Med tanke på tidig morgondag beslöt jag mig för att byta däck ikväll och kvart i tio gick jag muttrandes ut i uthuset och byte däck på Brunte. Något gormade jag åt de hjulbultar som satt som sten men efter tre-kvarts slit var det klart och jag kunde gå in och ta en kopp te med tillhörande smörgås. Sent blev det men nu är det gjort för denna gång. Få se vad som hänt nästa gång jag byter däck, vem är dödd och vem är född? Så brukar jag tänka när byte av däck sker höst och vår.

Brunte
Se där står han nu och mojjar sig medan vinden viner och snön faller utanför.
Vinterskrud
Det ser kanske mysigt ut men…. jo, visst, när däcksbytet var avklarat blev det hur bra som helst.

4 kommentarer

 • Erik Forsling

  En misslyckad analogi jag kommer med här, men din sista mening fick mig att tänka på tidens flykt, hur fort det går när man blir äldre. Och inte bara det. Det går fortare och fortare. Därför drog jag mig till minnes ett liten berättelse som jag hörde på en f.d. arbetsplats, om en betydligt äldre man – granne till någon. Lite gubbvresigt lär han ha konstaterat, apropå livets gång, att (fritt citerat): ”Man hinner precis bara kasta ut julgran´, så är det dags att gå ut och hugga en ny.”

  • PJ

   Så sant, därför har inte jag någon julgran inne på jul. Just för att slippa bli påmind om tidens gång. Man kan också vände på sista meningen. Man hinner knappt få in julgranen förrän den skall slängas ut. Då går tiden riktigt fort. Däcksbyte vår och höst kommer jag dock inte undan eftersom jag bor som jag bor och kör med dubbdäck vintertid.

  • PJ

   Naturligtvis! Den uppmärksamma följaren av denna blogg torde ha sett att Brunte har olika reg.-plåtar fram och bak. Det är det inte många som har. Men när och var syns den andra plåten? Det blir en hemläxa för hugade detektiver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »