Allehanda

De dödas fest

Vad gör man då? När regnet strilar ned, det är mörkt ute som i en säck och väderleksrapportern lovar oväder. Typiskt novemberväder?

Själv har jag ikväll tittat på ett TV-program via nätet från Telemadrid: ”De dödas fest” eller något sådant kan det kanske översättas. Programmet har spelats in i México och där firas allhelgona eller Día de Todos los Santos som helgen heter på spanska på ett helt annat sätt än här. Även annorlunda än i Spanien.

Senaste kurstillfället i spanska kom denna högtid upp och en rätt livlig diskussion kom till stånd om denna högtid och om begravningsceremonier i allmänhet och kulturella skillnader. Roberto, vår lärare, tyckte det var konstigt med servering efter begravningen. Först är det väldigt sorgligt och tragiskt; en timme eller två senare går alla till dukat kaffebord där det är mycket vanligt med smörgåstårta. Alla låter sig väl smaka och stämningen är betydligt mera lättsam.

I Spanien begraver man sina döda snabbare än här. I regel inom 48 timmar. Ganska snabbt efter dödsfallet förs den avlidna till ett ”tanatorio”, en slags sal där kistan står. Hit kan familj och vänner gå för att ta ett sista farväl vilket kan ske genom både puss och kram med den döda. Vanligt är också att kistan inte sätts i jorden utan i ett smalt utrymme i en mur där öppningen sedan muras fast. Roberto tyckte det var ett mera definitivt avsked än den gravsättning vi har.

Hur kom jag in på detta; jag som tittat på en intressant film om México och ceremonierna vid allhelgona där? Där är det fest ute på gravgården, med mat och dryck, även starka saker i glasen. Musiken klingar och utstyrseln är fantasifull. Mycket vackra blomsterarrangemang hör också till. Man har en fest tillsammans med de döda. Hela natten! För oss det låter kanske makabert som mest nöjer oss med att tända ljus till minne av de avlidna. Det är vackert i skymningen och även jag gjorde en färd till byns begravningsplats på lördagskvällen. Mycket mera än så blir det inte.

Jag tror inte att vi skall införa den mexikanska traditionen vid allhelgona men själv skulle jag gärna besöka México och åka runt i landet. Brottsligheten är hög på sina håll men säkert finns det även där platser och städer där man kan känna sig trygg. Jag tror det är ett land rikt på traditioner, musik, konst och naturupplevelser. Kanske dags att lägga på önskelistan?

Vill någon se filmen så finns den här: Fiesta de difuntos en México. Gärna i helskärm. Filmen handlar inte bara om allhelgona och de döda, mycket annat finns också med.

malakton
Inte den mest skarpa bilden men så var det också ganska mörkt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »