Allehanda

Va! Skall vi byta tid igen? En gång för alla?

Tjohoo, äntligen September! En fin månad för då är jag född! Sval och behaglig utan att med köld bita en alltför mycket i kinden. Ej heller svettiga dagar i mängd. Fina morgnar, naturen skiftar färg, hög luft, över byn sänker sig åter jämnmodets välsignade dager.

EU-kommissionen kommer redan nu med en julklapp till alla som förargat sig storligen över sommartid och vintertid. Växlandet av tid varje vår och höst. Vrida klocka fram eller tillbaka? En hel timme? Oj, så jobbigt! Speciellt som de flesta håller koll på tiden i mobilen som sköter detta automatiskt.

Ok, jag har några klockor som jag ändrar tid på men egentligen är de helt överflödiga. För hundra år sedan hade de 1 (en) klocka i huset, nu finns det klockor överallt. Vi skruvar och justerar.

Egentligen har jag aldrig retat mig på ändra tiden vår och höst. Nu är det åter dags, har jag tänkt. Kanske max tre minuter har det tagit att ändra tiden på klockorna. Bara att komma ihåg att ställa tiden mot sommaren!

Eftersom folkopinionen varit irriterad har kommissionen känt sig föranlåten att slopa sommartid och vintertid. Folket har talat, kommissionen har lyssnat!

Här har vi nu en chans att en gång för alla förena Norden! Varför inte införa samma tidszon för hela Norden? Vi väljer en tid och sedan är den konstant. Finland befinner sig något längre österut och solen går upp tidigare men detta är en vanesak. Vi inrättar oss otroligt fort bara vi får fart på detta. Vi skall komma ihåg att vid ändring till sommartid eller vintertid har solens uppgång/nedgång åter varit på samma tid och plats efter två veckor. En bagatell egentligen men folk är känsliga vad gäller tiden. Så har det alltid varit, tidigare… inte röra!

Därför, gott folk, ser jag fram emot att någon tar tag i detta och ser till att Norden har samma tidszon i evigheternas evighet. Sauli? Nu har du chansen att bli presidenten som en gång för alla slog fast att Finland tillhör Norden!

Här går solen ned i Oravais

En stund senare går den ned i Österö.

Och däremellan? Who cares? En i högsta grad vanesak!

 

5 kommentarer

 • annepauline

  Jag har aldrig retat mig på det här med sommar- och vintertid men nog är det helt onödigt att hålla på med. Byta hit och dit. Det var dock inte så kul när jag jobbade natt och klockan skulle vridas tillbaka en timme när den blev tre på natten. Då kändes det lite surt. Det råkade sig aldrig så att jag jobbade natt när klockan skulle vridas fram en timme…äh, skippa det där bytandet.

  • PJ

   Då hade du otur för på våren måste det ha blivit en timme närmare hemgång.
   Jag föreslår en folkkampanj för gemensam nordisk tid i all den tid som kommer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »