Allehanda

Stekt strömming

Just som jag stod och beundrade alla hyllmeter med pasta och makaroner ringde sister Jane. Ringsignalen skar genom luften klar, gäll och uppfordrande. Hon bjöd på strömming. Färdigt rensad men jag fick steka själv, sa hon. Snålvattnet rann till och utan större tveksamhet lovade jag att hämta en bunke senare på kvällen.

Så gott stekt strömming är!  Bara att vända i mjöl, salt och citronpeppar; stekpannan nästa. Citronpeppar är mitt eget påhitt. Några minuter på varje sida. Så enkelt!

Väl hemma sattes stekpannan på spisen och strömmingarna lindades in i mjöldammet. Rent smör, för att smörja panna, fanns inte i kylskåpet men det fick gå ändå med en blandning av smör och olivolja. Konsten att få strömmingarna vackert gyllenbruna är inte allom givna. Det fordras träning och kännedom om spisens karaktär och egenskaper. Jag lyckades si så där med utseendet men smaken var gudomlig! Som jag smaskade i mig!

Inga verktyg utan med fingrarna greppades strömmingarna på fatet. Rev loss en sida, smakade och njöt. Lite som ett vilddjur.

Makaroner må vara billig mat men egen fiskad strömming kostar nästan ingenting förutom arbetet. Ibland får man den till skänks, som idag.

Rensad strömming
Rensad strömming, inte så aptitlig i detta tillstånd men saltad, stekt eller rökt är den en delikatess.
Stekt strömming
Här gäller det att ha konsten inne. Inte silverblank, inte bränd utan härligt gyllenbrun.
Stekt strömming
Stekt strömming från Kvarken, tomat från Närpes, low carb bröd från Andreas Knips bageri, ost från Allerum och öl från Malmgårdens bryggeri i östra Nyland; kan det bli bättre en fredagskväll?

8 kommentarer

   • Erik Forsling

    Med hedonist menade jag inget illa, inget om lyx eller vällustig njutning, utan motsatsen. Hedonism är så mycket, med rötter i antiken, och en grund för en filosofi om det goda livet, en fråga om att undvika det dåliga, att sprida det positiva. Att leva gott istället för att göra ont. Och jag tror att du är en sådan människa. Jag kan ju inte veta, men jag tror inte att du vill någon människa ont, eller … det vill kanske alla i vissa särfall. Kanske?

    • PJ

     Nej, det förstår jag. Som hedonism förklaras så är jag hedonist utan att gå djupare in på teorierna. Njutning är livets mening medan andra tycker att arbete är livets mening. Det beror naturligtvis på vilket arbete man har.

     Jag vill ingen människa illa men vissa borde få en knäpp på näsan och andra en spark i baken. Jag går inte närmare in på vem jag avser för då blir det politik av det hela.

  • PJ

   Fisk bör man äta någon gång i vecka, säger expertisen. Fisksoppa är också gott. Det åt jag i torsdags på Fjärdens kaffestuga i Oravais. Jättegott, rekommenderas.
   Tack det samma! Vädret ser ju ut att bli hyfsat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »