Allehanda

Rå om sig själv

Att få paket är roligt. Är det ett oväntat paket är det ännu roligare. Idag fick jag ett sådant med posten från kungariket. Jag undrade vem som kunde tänkas skicka ett paket till mig. En bok verkade det vara av formatet att döma.

Mycket riktigt, en bok fanns i paketet med titeln ”Rå om sig själv”. En självhjälps-, livsstilsbok tänkte jag först med tanke på titeln. När jag sedan såg författarnamnet Luis-Kristian Soto så började några klockor ringa i huvudet men jag kunde ändå inte placera boken rakt av. Först när jag bläddrat i boken och såg ett par foton med mitt namn under gick det upp en talgdank och javisst, nu kom jag ihåg.

I vintras fick jag en förfrågan från författaren om han fick använda en bild i boken som jag hade på nätet. Det var inget stort projekt men en bok i utbyte kunde han ändå lova och den kom idag.

Så glad jag blev när jag bläddrade i boken för det är just sådana böcker jag gillar att läsa. Boken handlar om Märta Ersdotter från norra Ångermanland och då främst socknarna Skorped och Sidensjö. Tiden ligger kring senare delen av 1700-talet och en bit in på 1800-talet. Det är inte bara en personskildring utan även mycket bra berättat om hur livet tedde sig för folk av olika kast på den tiden. Livet var inte lätt alla gånger och Märta fick bli piga vid 15-års ålder.

Jag kan inte berätta mer om innehållet för jag har ännu inte hunnit läsa boken men vid ett flertal nedslag i boken så finns intressanta saker. Från rubrikförteckningen i början av boken hittar jag följande intresseväckande kapitel: En stor skogsklädd bergstrakt, Om vitra och annat skrymt, Krig mot Ryssland, Piga i Sjöland, Bröllopsfesten i Lövsjö, Olovligt umgänge, Fäbodliv, Löst kvinnfolk, Finska kriget, Anställd i Sidensjö prästgård m.m.

Boken lovar gott och jag kommer att genast sätta igång med läsning så fort jag läst ut den bok jag nu håller på med: ”Forbönder, förr och nu”. En bok som handlar om gamla tiders transportmedel och ett försök att hålla traditionerna vid liv även i nutid

PS. Boken ”Rå om sig själv” ges ut på Jengel Förlag AB i Östersund.

2016-07-20 Rå om sig själv
En gedigen och välgjord bok verkar det vara.

0 kommentarer

 • Ulla Maria

  Alltid roligt med oväntade paket och ännu roligare om även innehållet är en glad överraskning. Kan tänka mig att det också var trevligt att se att dina bilder kommit med i en bok av intresse. Tycker själv ockås att böcker med historiskt perspektiv om hur folk hade det i verkligheten är synnerligen läsvärda och ger så mycket mer liv åt flydda tider samtidigt som det också på något sätt knyter ihop då med nu.

  • PJ

   Det är roligt att kunna bidra till ett verk, bok eller annat, med fotografier eller text. Eller varför inte målning som du är en baddare på? Själv bör jag nog hålla mig från penslarna. 😉

   Historien bör vi läsa för annars tappar vi den lärdom och erfarenhet som tidigare generationer ofta mödosamt förvärvat. Tyvärr ser vi idag alltför ofta att historia får en undanskymd plats. Inte ekonomiskt motiverat, tycks de styrande tycka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »