Allehanda

Drakan på TV

Jag hade ikväll nöjet att se det första programmet av 12 med den märkliga titeln ”Drakan” på FSTV5. Är man finlandssvensk och speciellt om man är manfolk så vet man nog vad Drakan är. Det är den svenska enhet där de i huvudsak svenskspråkiga beväringarna gör sin militärtjänst i republiken. Brigaden i Dragsvik i Ekenäs för att förklara läget mera exakt.

Att det hänt en del sedan min tid på samma plats i början av 1970-talet visades redan i första programmet. Tjejer gör nu också frivilligt lumpen. Den tiden jag drog på mig arméns gråa kostym var nog den tanken helt främmande, tjejer på Drakan, vilken hädelse. Men varför skulle inte också det kunna gå? Det andra var uniformerna som så riktigt fina ut jämfört med de gråa paltor vi fick ha till vardags.

Nåja, jag är ingen anhängare av det militära och skulle inte heller idag stanna där längre än jag måste. Samtidigt har vi armén att tacka för att republiken överlevde andra världskriget. Min far kämpade, frös och var säkert också rädd mången gång under kriget men överlevde gjorde han. Jag är tacksam att jag inte behövt göra den upplevelsen.

Jag kommer att se serien för den verkade bra och äkta. Speciellt tjejen Sara som är från samma kommun som jag blir det intressant att följa. Hon verkar tuff utan att vara kaxig. Sjöbevakare vill hon bli och detta är ett steg för henne på den vägen.

För den som vill se serien på nätet är adressen http://arenan.yle.fi/ohjelma/1674909 Jag vet inte om programmet syns i kungariket men det kan kanske någon läsare från andra sidan pölen kommentera om? Vi har ju detta med upphovsrätt som jämt och ständigt dyker upp och ställer till det.

Besättningen på USS Growler hade det säkert bra mycket trängre än rekryterna i Drakan. Jag besöket u-båten sommaren 2010 i New York.

4 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »