Allehanda

Så kör vi vidare

Med ålderns rätt så gjorde jag idag ett besök hos farbror doktorn för att han skulle intyga att jag fortfarande är i skapligt skick för att köra lastbil. Det vill nämligen höga myndigheter ha klart för sig. Gott så, upp till bevis.

Först skulle jag hemma fylla i en blankett om mitt personliga tillstånd. Bl.a. ville de veta om jag röker. Här infinner sig en stilla undran: vad har mina rökvanor att göra med min förmåga att köra bil? Jag menar, hur många lastbils- och långtradarchaffisar är inte storrökare. Jag är inte rökare men lite perplex blir jag över en sådan fråga.

En mera förståelig fråga handlar om alkoholen. Här skall man också svara ärligt men hur ärligt svarar en person med verkliga alkoholproblem? Allting är subjektivt och hur tror myndigheterna att de kan luska fram en eventuell rattfyllerist med sådana frågor? Hur många svar kommer det in i republiken per år med sämsta möjliga kombination av svar i denna frågeställning, nämligen: dricker alkohol 4 gånger eller mer per vecka, dricker 10 alkoholportioner eller mer per gång samt dricker dagligen eller nästan dagligen mera än 6 portioner alkohol. Det skulle vara intressant att veta, hur många formulär det kommer in med de svaren.

Frågeställningen är ungefär lika svår att få ett ärligt svar på som frågan: ”Har du någonsin somnat under körning?” Trötthet är annars enligt min mening minst lika farlig i trafiken om rattfylla.

Hur som helst, godkänt fick jag efter syntest och ”vicka-på-fingret-testet”. Sistnämnda test går ut på att jag fick koncentrera min blick på en penna som läkaren höll framför mitt ansikte samtidig som han vid sidan av mitt huvud förde fram sin hand bakifrån och när jag upptäckte att han vickade på fingret skulle jag säga hepp eller något annat lämpligt. Hepp sade jag tydligen tillräckligt tidigt.

Hepp, hepp, nu går jag och lägger mig så att jag är pigg och munter i morgon bitti när jag äter spänner för Brunte för färd till Saltgruvan i tidig otta.

sandviken
Här ser det ut som jag hamnat i diket men jag kan lugnt försäkra er om att så är icke fallet.

4 kommentarer

 • Ama de casa

  Ja, vad förväntar dom sig för svar? Jag har också undrat när man fyller i såna där ”snabbvisum” till andra länder. Frågor som typ: Har du deltagit i någon terrorverksamhet? Undrar hur många som kryssar i ”ja”?

  Tur att du inte slank ned i diket.
  🙂

  • PJ

   Ja, just det, en liknande fråga som är som ett slag i luften.
   En annan fråga var: Har ni använt andra rusmedel än alkohol? – Här finns det utrymme att göra en utläggning om rökverk av olika slag eller kanske hur höstens svampskörd varit. Och då menar jag inte kantareller och liknande.

   Frågeställaren måste vara oerhört naiv eller så är det en byråkrat som går på i ullstrumporna. Jag gissar det senare.

 • hasse

  Talking byråkrati… vänligen besök polisen om ni ska köpa ett skjutvapen. Där får man verkligen svara på många frågor. Var visst närmare 300 än 200.

  • PJ

   Ifråga om skjutvapen kan jag tänka mig att terroristfrågan är av central betydelse.

   En mycket perfekt medborgare krävs för att framföra lastbil eller hantera skjutvapen. Själv är jag högst vanlig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »