Allehanda

Med tungan i rätt mun

Jag betalade en hop räkningar i morse, både egna och andras. Fastighetsskatten har kommit och skattkistan skall fyllas den närmsta tiden. Som de flesta andra så använder jag Internet för att föra över en del av mina surt förvärvade slantar till andras konton.

Konto; det betyder många siffror att hålla reda på. Men det är inget mot de långa referensnummer som t.ex. skatteverket håller sig med. Här gäller det att hålla tungan i rätt mun när man knappar in nuffrorna. Ett litet fel och det blir tråkigheter både för mig och för mottagaren, men mest för mig.

Det vore en sak att bara ha att göra med långa referensnummer men varför i hela fridens namn måste skatteverket med jämna mellanrum byta namn och kontonummer. Ena gången heter de Österbottens skattebyrå, en annan gång skall man skicka pengarna till ”Skatteförvaltningen, Västra skatteuppbördsenhet”, en tredje gång skall kuvert skickas till ”Skatteförvaltningen, Optisk läsning av periodskattedeklarationer, PB 5000, 00053 SKATT”. Ah, vilken adress med postnummer 00053 och orten SKATT. Var ligger den hålan?

Man kan spara kontonummer och mottagare i systemet så att man inte behöver knappa in alla konstiga namn och kontonummer varje gång men med skatteförvaltningens förmåga att ändra kontonummer så har jag nu en lång rad kontonummer som är helt värdelösa på en av de banksidor jag använder. Vilka skall jag spara och vilka skall jag ta bort?

Skattemyndigheten måste utan tvekan vara en av de mest byråkratiska och invecklade institutionerna som finns i vårt samhälle. Ibland känner man sig som Josef K mitt i Processen som den gode Franz beskrev. Låt vara att sister Grrr är skattmas men nog måste man vara ett speciellt släkte för att hålla på med alla lagar och paragrafer, blanketter och formulär, skatter och avgifter, bestämmelser och anvisningar, siffror och tabeller.

Jag tror jag skall skaffa mig en streckkodsläsare.

Rött fordon i grå tillvaro

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »