Allehanda

Det religiösa i min dator – en fotoutmaning

Även denna månad har Marias Memoarer en fotoutmaning och denna gång är ordet ”religiöst”. Ganska svårt till att börja med men när jag sedan går genom bilderna på min dator och med  hjälp av Kiliaro, vilket kan ta lååång tid, så hittar jag likt den blinda hönan ändå ett och annat motiv som kan kallas religiöst i en eller annan mening.

Annars har jag en hel del bilder på kyrkor men jag ville ändå ha in lite annat än bara traditionella kyrkor så det gällde att leta och fundera. Kul med dessa fotoutmaningar; det finns anledning att rota bland bilderna och ofta hittar jag pärlor som jag inte upptäckt tidigare eller bara har glömt bort. Sådant som inte har att göra med just detta tema utan annat. Ibland försvinner timmarna när jag börjar titta på annat än de jag egentligen letar efter.

Vi tar en titt på en del av det religiösa i min dator!

Vi börjar med en traditionell kyrka. Detta är kyrkan vid Fatmomakke i Vilhelmina kommun och den omkringliggande kyrkstaden för samer. Fatmomakke har jag besökt ett par gånger och alltid lika trevligt att ströva runt i området. Frälsningsarméns kåta (Lapp-Lisas bönekåta) finns också där. Ett fint ställe att besöka.

Vi håller oss kvar i Norrland och detta är interiören från kyrkan i Kiruna. Här skulle jag verkligen vilja få uppleva en julotta. Så vackert med allt trä i den bruna färgen.
Kyrkan kommer att flyttas inom detta årtionde men än finns möjlighet att besöka den gamla platsen. Flytten är en del av ”samhällsomvandlingen” som det så vackert heter.

Detta är väl religiöst och då i första hand kristet. Bilen fanns parkerad vid Kaffestugan i Oravais och man kan förmoda att ägaren var kristet sinnad. Frågan är, vilket bilmärke?

Detta är en liten begravningsplats på Andøya, Lofoten. På ena sidan högt berg, på andra sidan det vidsträckta Atlanten. Begravningar och begravningsplatser är ofta en del av det religiösa. Många vill ha ett Gudsord med i ceremonin även om den avlidna inte alla gånger varit så religiös av sig. – Byggnaden är nog mest till för att förvara kistan i kan jag tänka.

Jag har mest bilder på kristna kyrkor och kristna sammanhang men här kommer en bild på synagogan i Malmö. Idag är antisemitismen ett reellt hot mot judar på många ställen och Malmö är inget undantag.

Sagrada Família i Barcelona, katedralen som aldrig tycks bli färdig. Staden besöktes 2012 i samband med en språkresa. Jo visst, högst upp i ett av tornen for jag. Fin utsikt.

På samma halvö, den iberiska, men i Portugal finns denna staty som föreställer staden Albufeiras skyddshelgon  St. Vicente. Det kan vara bara att hålla sig med ett skyddshelgon när det livet känns motigt.

En molnstod ledde ju Israels folk i ökenvandringen en gång i tiden. Ingen dålig riktningsvisare om den var lika stor som denna.
Himmel och skyar förknippas ofta med det religiösa och här ser vi en mäktig molnstod över Bottenviken med utsikt från Högbondens fyrplats. Här finns också ett vandrarhem som jag varmt rekommenderar för den som vill se  en del av Höga Kustens storslagenhet mot havet.

Storforsen  i Älvsby kommun håller sig med ett eget kapell. Såg trevligt ut men som så ofta är många kyrkobyggnader stängda för besök förutom vid gudstjänster och andra ceremonier.

Som sagt, inte så många bilder från andra religioner än kristendomen i min dator men här kommer i alla fall en bild från buddisttemplet i Fredrika. Med milsvid utsikt satt denna staty och mediterade.

Mera religiöst i kristen mening  än så här kan det väl inte bli? Den direkt uppmaningen till syndaren att vända om. Bilen och älghornet torde fånga uppmärksamheten och hjälpa till att framföra budskapet. Lycksele är platsen.

 

Någon bild som du gillar eller vill kommentera?


Som grädde på moset så tittar vi på Marias memoarers eget bidrag i fotoutmaningen: Augusti fototema – religiöst  

 

6 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »