Allehanda

Attans, vart försvann Proust?

Idag blev det verkligen en innedag! Bakslag i vårvädret gjorde att jag i morse vaknade till en vit värld och mera snö kom det under förmiddagen för att på eftermiddagen upphöra. Kanske närmare 15 cm snö som ändå rätt snabbt smälter bort. Blåsigt är det också och ikväll när jag vittjade brevlådan och vände hemåt stretade jag fram i en råkall nordanvind. Vinden bet verkligen i öronen.

Tidigare i veckan har vädret varit underbart och jag passade då på att starta vårens röjningsarbete i skogen. Med vässad klinga och lättstartad röjsåg gick arbetet som en dans och jag hann göra klart den yta som ännu behövde röjas. Och som belöning små vilopauser när jag kunde lyssna på fåglars sång och vindens sus i träden. Verkligen njutbart! Jag gillar minsann att röja buskar och glesa ut beståndet. Kvar återstår ett par hundra meter längs med åkern men den remsan är desto mera svårjobbad och tät.

I stället blev det idag att sitta inne och tagga bilder i datorn. Många fina bilder och minnen dök upp, något som sinkade arbetet en hel del. Det är som när man döstädar och fastnar i gamla prylar, fotografier och diverse trycksaker.

Älgvandringen kollades också några gånger men inte såg jag några älgar live. De verkar inte vara på G ännu. Visserligen kan man titta dagens höjdpunkter i efterhand men jag vill ju se dem i direktsändning. Och tänk om jag fick se en björn, det vore årets händelse. Visserligen på tv men ”live”. Fast chansen är väl nog större att vinna full pott på Lotto?

Det mest dramatiska under dagen var när jag skulle läsa några sidor ur Prousts ”På spaning efter den tid som flytt” och upptäckte att telefonen hade tappat bokmärket. Vet ni hur svårt det är att hitta tillbaka i en bok där det inte händer någonting och speciellt i en telefon? Jag visste att jag passerat sidan 100 men var läste jag senast i en text som är synnerligen jämntjock och där mycket av handlingen är variationer av samma tema. Nåja, efter närmare en halvtimme – inklusive en snabb-tupplur – hittade jag tillbaka och kunde fortsätta att läsa detta mästerverk. Sidan jag sökte var 134.

Dagen har förflutit synnerligen lugnt och utan större åthävor, för att inte säga som slow-tv (älgvandringen), men jag förmodar att Proust med lätthet hade kunnat producera 100 sidor tättskriven text om denna dag.

Hur har din dag varit?

aprilväder i oxkangar

Ja, vad säger man en vecka kvar av april och det ser ut så här på morgonkulan? Tur att jag inte behövde köra bil idag med sommardäck på Bettan. Bara att gilla läget och våren puttrar på trots att man inte kan tro det.

Destias plogbil

På eftermiddagen dök Destias plogbil upp. Bäst att skrapa bort all modd och slask från vägen, det kan bli halt ändå under kommande natt.

6 kommentarer

 • annepauline

  Det är bakslag i det så kallade vårvädret även här. Igår kom hagelskur på hagelskur och den här bitande iskalla vinden kom tillbaka efter ett par tre varma dagar.
  Så det händer inte mycket här, det är ungefär samma som i boken av Proust eller älgvandringen. Jag satt här och fnissade när jag läste att du inte hittade hur långt du kommit i boken. Det brukar man ju hitta ganska omgående om man ”tappat bort” sig. Inte i Proust inte! Jag blir nyfiken på språket i boken eftersom det är det som fascinerar. Eller så är det som så med boken att så här jämngrått är livet, de flesta dagar händer ingenting.

  Jag har i alla fall fått hem en ny bok: Förortssnuten skriven av Hanif Azizi och Markus Lutteman. Jag har precis börjat läsa den, boken är sann. Jag lovar att där tappar man inte bort sig i var man senast läste. Boken verkar hittills mycket bra. I den händer det nästan för mycket och man kan undra hur någon överhuvudtaget vill vara polis. Framför allt förorts polis. Det är inte frågan om att de kan ”förbättra” världen. Buset står hela tiden på den vinnande sidan och fängelserna är mer än proppfulla med interner. Återkommer när jag läst längre i boken.

  • Per

   Dessa två böcker du nämner i kommentaren är förmodligen varandras motsatser både vad gäller språk och handling. Är boken du läser autentisk är den säkert intressant för att få en inblick i hur livet och jobbet är för en polis. Det kan inte vara lätt alla gånger. Jag tänker också på händelsen i USA då en kvinnlig polis nyligen i misstag sköt en svart man när hon fick tag i fel vapen. Många beslut som skall tas på sekunden.

   Annars har jag också startat läsningen av Herrman Lindqvists ”Historien om Sverige”. Mest för att uppdatera mina historiekunskaper. Den boken har fint snöre (eller vad kallas det?) som kan markera var man är i boken.

   Vill du ha exempel på text ur På spaning efter den tid som flytt så finns ett kort stycke längst ned på denna länk:
   https://litteraturhistorien.se/marcel-proust.html
   Andra ordet i citat har ett slarvfel men texten är annars ganska typisk.

 • annepauline

  Jag måste ju säga att texten av Marcel Proust på något märkligt sätt är väldigt fascinerande. Om man tänker sig in i texten så kan man fundera: Det är ju precis så där det är. Jag vet ju inte efter att ha läst ett så litet stycke om texten är likadan hela tiden men texten griper tag i en på ett påtagligt sätt. Jag skulle nog inte klara av att läsa många hundra sidor men någon sida då och då. Undrar om man ens behöver läsa boken sida för sida i ordningsföljd? Kan man inte bara öppna något ställe i boken och läsa några sidor där man hamnar?

  • Per

   Där har du faktiskt en poäng, man kan öppna boken var som helst och läsa. Precis som Bibeln som tog mig ett år att läsa. Själv har jag bara läst en liten del av Prousts livsverk men utgår från att stilen är den samma i hela boken.

   En mening som jag verkligen gillar i tidigare citat ur boken är: ”…som en talgoxe gungande i vinden ytterst på en månstråle… ”. Jag kan bara kapitulera, något sådant hade inte jag kunnat hitta på…

 • Erika

  Här blev det också ett reellt bakslag. Snön vräkte ner och blåsten
  gjorde sitt till. Det mesta av dagen föll det stora flingor av det vita,
  idag ligger det endast en och annan liten snöhlg kvar av det första
  som kom ner.

  När jag kolla på väderkartan där jag bor visar det på mer snöblandat,
  det upphör väl inte förrän den riktiga vintern tar vid igen. När det kommer
  till 8 Maj klockan 09:00 för att tar någon tid är det endast 6-plus inte mycket
  till att var inne Maj. Undra egentligen hur sommaren skall bli. Men vi är
  inte där ännu, saker och ting hinner säkert att ändra sig.

  Såg att att du tagit första sprutan. Jag avbokade min tid jag själv bokat.
  Jag vet snart inte hur jag skall vrida och vända på detta med vaccinet.
  Skräcken är total att jag ska drabbas av något. Det är det enda som maler
  i huvudet. Det är tillåtet att vara sårbar i det här, samt rädd.

  Hur tänkte du i allt det innan du tog den?

  • Per

   Bakslaget har drabbat stora delar av Norden och ännu idag har vi snö på marken och blåser gör det. Samtidigt är det ändå vår och snön kommer inte att ligga länge kvar som den skulle ha gjort i t.ex. februari. Värmen saknas ännu men den kommer.

   När det gäller vaccineringen så anser jag att det är det enda som hjälper för att inom rimlig tid få stopp på pandemin. Annars får vi dras med denna farsot hur länge som helst, i åratal. Inte för att jag är rädd för covid-19 utan för att få tillbaka en normal tillvaro där det inte finns en massa restriktioner och ofrihet.

   Vad gäller risken för allvarliga biverkningar från vaccinet resonerar jag som så att nästan all medicin och vaccin har biverkningar och i sällsynta fall svåra biverkningar. Skulle man välja bort medicin med sällsynta svåra biverkningar skulle mycket av dagens medicin försvinna och då drabbas man i stället av svåra sjukdomstillstånd. Utan att vara någon expert på området så anser jag att risken för att råka ut för svår covid-19 är betydligt större än för svår biverkning från vaccinet. En annan jämförelse är att risken för en svår trafikolycka på väg till vaccinering är mycket större än svår biverkning av vaccinet. Jag förstår att blodpropp är det stora problemet men det är mycket sällsynt och då skall man ha maximal otur. Som att vinna 6 rätt på lotto, fast tvärtom.

   Skulle det uppstå en eller flera blodproppar så är det ändå inte kört. Behandling finns och vid minsta misstanke så finns läkare i närheten som kan göra bedömning. Jag antar att du inte bor långt borta från sjukvården.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »