Allehanda

Att handla på Internet

Nästan alla handlar, d.v.s. köper grejor och förnödenheter för vår existens. Vissa saker är lyx, eller så är det proviant. Havre, lök och korv. Är man vegetarian blir det bara havre och lök. Kanske linser istället för korv. Finns det förresten vegetarisk korv?

Förr i världen var man till stor del självförsörjande, sedan kom bybutiken och idag är det stormarkand som gäller. Om man inte bor bakom fjäll och våg, vill säga. Eller så är man modig och handlar på Internet och får paket hemkörda eller till avhämtning vid ortens mack som blivit något av allt-i-allo.

Jag brukar handla grejor på Internet. Mest böcker och elektronik men också resor och hotellövernattningar.  Hittills har allt fungerat perfekt! Inte en enda gång har jag blivit lurad eller råkat ut för obehagliga överraskningar. Min tilltro till seriösa företag på Internet är stor!

Men det gäller att hålla ögonen öppna för regeln är: ”Är det för bra för att vara sant, så är det för bra för att vara sant”.

Jag har senaste halvår varit tänd på att köpa ny kamera. Inte för att den jag har är dålig men man vill ju utvecklas och ständigt få bättre bilder. En förutsättning är bra kamera och objektiv men minst lika mycket handlar det om den som trycker på knappen. Fullformat-kamera är nästa steg vad gäller utrustning så en sådan har jag varit på jakt efter. I första hand en Canon men andra märken är också välkomna i offertrundan.

Jag hittade en firma på nätet som sålde en Canon D6 med ett alldeles utmärkt zoom-objektiv till ett oförskämt bra pris jämfört med andra handlare. Inga leveranskostnader heller. Ett toppenerbjudande med andra ord. Wohoo, tänkte jag men ville ändå kolla vilka mina tilltänkta affärskompanjoner är.

Det visade sig efter diverse efterforskningar på nätet, trots att firman gav sken att vara verksam inom EU, så skickades försändelserna från Hong Kong. Inget ont med det men vem betalar tull och eventuella skatter, ifall tullen är på alerten, trots att högtidliga försäkringar på hemsidan utlovade att inga ytterligare kostnader tillkom. Hur sköts eventuella reklamationer?

”Är det för bra för att vara sant, så är det för bra för att vara sant” är en sanning som man bör ha klart för sig och jag valde att gå miste om en ”bra affär”.  Kanske valde jag fel men alltför mycket pekade på risken att bli lurad efter att jag kollat en hop rewievs på nätet. När det gäller en hundralapp eller så kan man kanske ta risken men en fullformat-kamera plus bra objektiv kostar betydligt mera än så. Då bör man vara på den säkra sidan.

Därför bästa vänner, handla på Internet, men tro inte på alla lockrop som kallar. Är priserna 30-50 % lägre än kända firmors, eller ännu mera, ta en extra koll på nätet innan ni handlar! Fråga andra som handlar på nätet om ni är det minsta osäkra på ett företag som erbjuder varor på nätet, googla företaget, finns kontaktuppgifter, hur ser hemsidan ut, är det en massa stavfel och Google-översättningar, kommer det pop-ups i tid och otid. Är det ett känt företag/märke eller är det en liten uppstickare?

Låt inte mina förmaningar avskräcka er; Internethandel är i de allra flesta fall säker annars skulle den inte finnas eller fungera. Var kritisk och använd sunt förnuft så går det säkert bra. Kärnan i mitt inlägg är att inte låta snålheten bedra visheten!

2016-08-20 Juthbackamarknad 009
Tro inte allt som basuneras ut utan borra lite i saken. Det kan löna sig. – Bild från Juthbackamarknaden i augusti.

6 kommentarer

 • Wesber

  Jag har inte heller blivit lurad på något jag beställt över Internet men jag är på min vakt hela tiden. I förrgår kom ett brev med gubbens namn på. där stod det att vi var utvalda till att bevista ett 90 min långt möte i Falun om olika resor. De som svarade snabbt blev erbjuden en gratis resa till Grekland och Cypern dock skulle man betala in 995 kr per person som vi skulle få tillbaka när resan blev av. Sonen kollade upp det och det var bara lurendrejeri av någon från utlandet. En gång har jag blivit rejält blåst, skickade efter ett lottosystem, betalade 395 kr. När jag hämtade ut det låg det en liten folder om hur man botar hemorrojder i brevet.

  • PJ

   Ha, ha det där sista var kul även om du blev lurad. Tur att det inte var stora pengar du blev av med.

   Tur att ni kollade upp brevet ni fick. Utlovas något, resor, pengar eller annat bör man nog dra öronen åt sig om man först skall betala en avgift/deposition för att ha chans att få varan. Tyvärr är det diverse lurendrejare som sysslar med sånt och alltid är det någon stackare som går på det.

 • Ulla Maria

  Handlar en del via nätet, främst böcker, konstnärsmaterial och annat som det kan vara svårt att få tag på i närheten. Brukar liksom du googla företaget ifråga innan jag beställer från ett nytt ställe och väljer gärna att betala med faktura vid första beställningen. Hittills har det fungerat utmärkt och jag har fått det jag tänkt mig till utlovat pris.
  Alla mina miljonvinster som jag fått på min mailadress utan att delta i något lotteri har jag emellertid avstått från att göra anspråk på och inte heller har jag hjälpt någon av de damer vars sene make lämnat dem med en förmögenhet med att mot en rundlig ersättning investera deras arv.

  • PJ

   Ja, skulle jag nappat på alla förslag om diverse förslag som utlovar guld och gröna skogar så skulle jag varit miljardär vid det här laget. Som tur är åker de flesta i spamkorgen automatiskt och därmed besparas vi dessa bluffmakare. Att de orkar hålla på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »