Livet på landet

Juni är en fin månad, jag har köpt mig en cykel

Igår besökte jag en före detta arbetskamrat som tillika är en stor cykelentusiast. Här gäller det inte några få kilometer till närmsta glasskiosk utan färden sträcker sig långt utanför republikens gränser. Själv är jag mera blygsam i mina ambitioner vad gäller cyklandet.

Han hade en prima, begagnad cykel till salu och efter en kort provtur slog jag till för en billig peng. Man måste passa på när tillfället kommer som inbjuder till mera motion och vad passar bättre på sommaren än cykling. Efter lite mekande, bl.a. installerades cykeldatorn, så var den nästan som i nyskick. Nu finns inga ursäkter för att inte cykla och jag hoppas att kilometrarna samlas under sommaren. Min gamla cykel har krångel med växlarna samt skrala bromsar så den vågar jag inte åka någon längre sträcka med.

Idag blev det dock inget cyklande utan istället ägnade jag mig åt gräsröjning längs en vandringsstig genom åkern upp mot skogen och sedan en bit till. Jag gick min runda svängandes röjsågen fram och tillbaka och strax efter klockan tolv var slingan klar. Nu är åtminstone den ena vandringsstigen klar för hugade bybor och sommargäster att ta sig en runda genom byn, både genom åker och skog.

Ute på åkern blåste det lite men inne i skogen var det mera vindstilla och då överföll mig en miljon mygg. Så länge jag hade igång sågen gick det bra men så fort sågen stannade så kom de rusande. Hu huu så de bet mig när röjningen var klar och jag skulle gå tillbaka med sågen, i klädd bara t-shirt. Jodå, jag hade också byxorna anständigt på. Jag blev tvungen att göra en kompromiss.

I morgon blir det klippning av gräsmattan, lite midsommarstädning, besök i köpladan och så väntar vi på midsommaraftonen. Vädret ser ju ut att bli hyfsat. Hur förbereder du midsommar? Något speciellt eller är det som vilken helg som helst?

PJ med nya cykeln. Lite småsportig, va? Cykeln alltså!

Här börjar stigen genom åker upp mot backen och skogen. Jag kan inte säga annat än att i år blir det fin hö- och ensilageskörd!

Här började slagsmålet med myggorna. Jag blev tvungen att lämna sågen i en gräset en bit längre bort och hämta den med bilen.  Myggorna blev för svåra utan myggmedel påstruket.

2 kommentarer

 • annepauline

  Det är så härligt att cykla. Jag cyklar så gott som varje dag året runt. Enda dagarna cykeln får stå är om det är en halv meter snö eller blankis. Så behändigt, inga parkeringsproblem, man cyklar från dörr till dörr. Kanske inte helt enkelt om till exempel du ska cykla till Vasa, hehe.
  Sportig cykel har du, min är inte det minsta sportig, det är en rejäl tantcykel. Inte en enda växel, jag går uppför höga backar om det behövs. Stadig rejäl sadel har jag, usch, jag tycker absolut inte om de här smala racer sadlarna. Min cykel är gammal och så lättrampad så ibland tror jag kedjan hoppat av…
  Midsommar är inget speciellt att fira. Vi går mot mörkare tider igen…ööh…

  • Per

   Man kan skryta på många sätt men denna variant har jag inte hört tidigare ”… så lättrampad så ibland tror jag kedjan hoppat av…” ha, ha, den var bra! Jag kan också bjuda på en: min gräsklippare är så lättstartad att jag får smyga mig på den, annars startar den av sig själv och åker iväg… hihi.

   Visst är cykeln bra på många sätt. Man får motion och man kan transportera sig långa sträckor. Och en bra packåsna är den. En tantcykel går också bra, här i Finland kallas den mommo-cykel.
   Sadeln på min nya cykel är smal och hård, jag gillar den inte riktigt. Den skall vara så, säger sakkunniga, du är bara ovan. Få se….
   Men nypotatis, sill och jordgubbar finns väl ändå matbordet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »