Databiten

Att söka ord på en hemsida

För att antal år sedan fanns ordet ”databiten” i svang. För ganska många år sedan t.o.m. Pelle hade hand om databiten på ett företag eller ”jag är inte så insatt i databiten” hördes. Då var databiten en liten sidoavdelning; idag har företagens IT-avdelningar en viktig, för att inte säga avgörande roll i ett företags funktion. Lägger t.ex. servern av så står hela företaget mer eller mindre stilla efter en tid.

Databiten kunde också vara en allmän term för datorer, it och internet. Ett heltäckande ord med andra ord.

Jag har tänkt mig att införa denna kategori och därmed får jämna dussinet kategorier på min blogg. Under kategori Databiten kommer jag att servera små, nyttiga tips som den vanliga användaren av dator och Internet har nytta av. Inga märkvärdigheter men funktioner och tips som jag känner till och använder. För Windows i första hand bör påpekas.

Vissa saker kan vara självklarheter för vana användare men aha-upplevelse för nybörjaren eller för den som alltid gör på samma sätt på datorn. Jag tar också bara upp ett tips per gång för att inte kollra bort den som är lite ovan.

Som premiär tar jag följande tips.

Att söka ord på en hemsida
Ofta händer det att man gör en sökning på Google och väljer att titta på en sida med mycket text.  Hur hittar man där ett speciellt ord eller uttryck utan att behöva skumma genom hela texten och ändå missa ordet?

Använd tangentbordet och tangentkombinationen (kortkommando) Ctrl-knappen + F Upp kommer då en ruta i ettdera hörnet på webbläsaren där man kan skriv in de(t) ord man söker och vips finns det ordet markerat med gul färg i texten. Bara att skrolla nedåt i texten eller använda de pilar som finns invid ordet i sökruta. Fungerar i webläsare Edge, Opera, Chrome m.fl.

Sökrutan stängs med krysset X bredvid någonstans.

För nybörjaren så kan jag berätta att CTRL-knappen finns nere i vänstra hörnet på tangentbordet. CTRL + F betyder: håll ned CTRL-knappen och tryck samtidigt på bokstaven F på tangentbordet.

Överhuvudtaget bör den ovane datoranvändaren granska tangentbordet och fundera över vad de olika knapparna finns till för samt lägga läge och beteckning på minnet. Många funktioner har ofta flera sätt att aktiveras, t.ex. via menyer, högerklicka med musen etc. men kortkommandot är många gånger det snabbaste och bekvämaste sättet.

Det var det första tipset. Något ni tycker är bra eller kan jag lägga ned kategorin direkt?

I dimman jag söker en sol

11 kommentarer

 • Erik Forsling

  Då kan jag bara skrapa med foten, buga och tacka för dagens tips, en funktion jag länge sökt. Jag ska dra historien om hur den i mitt liv fanns, och sedan försvann. En gång i tiden stod det ”cachad” efter träffarna som en sökmotor levererade. Jag upptäckte att om man klickade på det kommandot kom träffen i sin helhet, men med sökordet gulmarkerat. När jag påtalade det för de mer datorkunniga som omgav mig – typ kollegorna i kontrollrummet på sopvärmeverket – menade de att cachad bara var den senaste versionen av en sida. Det må vara, och är, sant, men jag var tvungen att överbevisa dem om att även gulmarkeringen förekom. För en gångs skull vann undertecknad.

  Sedan försvann funktionen, och efter en tid även ”cachad”. Min bedrövelse var stor, och jag har sörjt ända till ikväll.

  Det här var ovärderligt P.J. Jag har givetvis redan testat.

  • PJ

   Kul att tipset kom till nytta omgående. Jag har på känn att det finns många fler som saknat detta. Tipsen är tänkt att dyka upp med jämna mellanrum som en liten påminnelse att de finns. Förhoppningsvis så pedagogiska att alla förstår.

 • MacLindhe

  Och på en Apple-maskin då…. ? Tre varv motsols i fullmåne sjungande kungarikets nationalsång baklänges? ?
  Tack och lov kan man googla på det!

  • PJ

   Som sagt, Apple måste jag lämna åt sitt öde men tipsen kan ändå fungera som en påminnelse om att funktionerna finns även för en Apple-användare. Som tur är har oftast Google svaret även för de som har annat operationssystem, inkl. Linux.

 • Syster. yster d.y.

  Små tips med jämna mellanrum är inte alls så dumt, sånt underlättar om man inte redan vet det. F står för ”find” = sök.

 • kalle

  F Find=hitta, sök borde vara search, ctrl+(P)rint är printa, ctrl+(C)opy är kopiera, ctrl+(V)rite är klistra in, ctrl+(N)ew är nytt fönster, och under windows flaggan finns många genvägar…

  • PJ

   Dessa kortkommandon finns säkert på många ställen på nätet snyggt och prydligt uppställda. Problemet är att många inte orkar och inte har tålamod att ta till sig dessa listor med många kommandon på en gång utan tappar istället alla kommandon. Min poäng är att ta upp dessa kortkommandon samt annat med jämna mellanrum i små doser. Kanske också skriva något kring olika funktioner som inte är så tekniskt. Då tror jag det är lättare att förstå och att minnas. Speciellt som folk vet att de kan gå tillbaka till min blogg och välja kategori ”Databiten” för att hitta det de glömt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »