Allehanda

Snålhet i lördagskvällen

Sommaren har tagit ett steg närmare i och med att grillkiosken vid bron har öppnat. Jag svängde in där igår kväll med Brunte en stund innan de stängde och fick mig en grillad korv. Lika god som ifjol var den och kunder fanns det också trots att det inte direkt var någon sommarvärme.

En pigg tjej, ny för året om jag inte har fel, tog emot beställningen och lite pratglad var hon också. Jag hade nästan lust att fråga: Vems fleck e tu? – Nå, det gjorde jag inte, men kanske nästa gång.

Hon frågade om jag skulle ha en eller två korvar och när jag bestämde mig för en var hon snabb att replikera: Det blir bara en då för att stilla snålheten. – Det hade hon rätt i för egentligen var jag inte hungrig utan bara lite sugen på säsongens första grillade korv.

Med snålhet menade hon inte att jag var gnidig eller sparsam utan att jag helt enkelt var lite sugen på grillad korv. Jag blev lite osäker på om snålhet  i samband med att vilja äta god mat finns i rikssvenskan eller om det är ett dialektalt/finlandsvenskt uttryck. Därav min förklaring och efter lite forskning fann jag att så är fallet enligt Institutet för de inhemska språken.

”På tal om snålhet är det bara i Svenskfinland som man kan vara snål på någonting gott, dvs. sugen på någonting. I Sverige betyder snål endast sniken och girig. Däremot kan snålvattnet mycket väl rinna också i Sverige.”

fågel
Svalorna har kommit, dem är jag inte så glad åt, men denna lilla fågel gillar jag bättre. Den får gärna sitta på TV-antennen istället för kajorna. Visst är det en sädesärla?

6 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »