Allehanda

Söka ljus

Årets kortaste dag! Men ljust och fint ändå, för solen sken. Jag kände mig på riktigt bra humör.

Jag spatserade ned till byhamnen vid Gammel-Ahlnäs för att om möjligt fånga solen när den gick upp. Tyvärr kom jag lite för sent för bästa tiden är egentligen stunden strax innan solen går upp.

På plats fanns redan två för mig okända kvinnor. De sprang omkring med sina mobiler och fotograferade. De verkade först lite generade men när de såg min kamera lyste de upp. Vi var ute i samma ärende.

Nyfiken och frimodig, som salig far också var, frågade jag helt frankt vilka de var. De kom från Kantlax, sa de. Oj, det tyckte jag var en lång väg men de menade att det var nära för det var ju bara tvärs över vattnet i nordlig riktning. Så sant, så sant, men landvägen är det en god bit. Och isen lär väl inte hålla redan att köra på. Knappt så den håller ens att gå på.

På eftermiddagen inmundigade torsdagsklubben ugnsstekt lax på Fjärdens kaffestuga i Oravais. Otroligt gott! Både fisk och sås. – På kvällen blev det naturfilm från Norge på TV.

Svt 2 visade nämligen filmen ”Söka ljus” på bästa sändningstid. Den handlade om ljuset som finns fast det är vinter och mörkt, som vi tror. Men ljuset finns där ändå, om vi bara vänjer oss och upptäcker det. Det kan t.o.m. vara ett tillstånd som är unikt för en fotograf med alla skiftningar och stämningar.

Ljuset mitt på en solig sommardag må vara gott för både kropp och själ men för en fotograf och bildmakare är ändå gryning och skymning den bästa tiden. Och dagtid på vintern är det gryning och skymning mest hela tiden, speciellt ju längre norrut man kommer.

En bra film som rekommenderas som motvikt till alla krimis och actionfilmer. Fina vyer från Nordnorge och inslag där olika konstnärer och fotografer berättar sin syn på vinterns ljus. Går att se ännu jul annandag 26/12 13:10 på Svt 2 och på SVT Play fram till den 20 januari.


Söka ljus  – naturfilm för fotografer och bildmakare

Solen går upp över Hellnäs sedd från Gammel-Ahlnäs. Lite till höjer den sig över horisonten men inte mycket.
Isen lägger sig men ännu inget direkt att färdas på.

Även det döda är vackert i solljuset på årets kortaste dag.

 

Bojarna väntar tålmodigt på sina bakstammar.

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »