Allehanda

Ras

Visserligen kan man inte säga att vintern rasat ut bland våra fjällar riktigt ännu, den är på väg att ta ett sista nappatag innan den nog får ge sig även denna gång. Vi har idag haft blötsnö som kryddat landskapet med ett tjockt täcke.

När jag idag på eftermiddagen kom hem så hade snön rasat av taket på uthuset. Det var ganska stora snömassor som låg längs med uthuslängan. Att ställa in Brunte i spiltan var det inte tal om. Att forcera en två meter hög snödriva full av tung och blöt snö gör man inte i en handvändning med spade. Jag får nog vänta tills någon av grannarna kommer med riktiga doningar som gör jobbet.

Det har också rasat inne i Tellus idag. Utanför Japan har en stor jordbävning skett med stora skador som följd framför allt p.g.a. tsunamin som sveper fram över Stilla Havet. Där kan man tala om ras. Enorma krafter i rörelse. Jag hoppas inte att snöraset från mitt uthustak var droppen som triggade jordbävningen i Japan. SkyNews visar dramatiska filmer där bilar och båtar  flyger som vantar längs med Japans östkust. Skalvet höll på ovanligt länge och videor visar hur butikshyllor och kontorslandskap rasar samman.

Jag kom att tänka på år 1993 när fartyget jag jobbade på råkade ut för en rejäl storm i södra Östersjön. Färjan krängde och stampade rakt mot vind och skummet från sjön var vitt omkring oss i den mörka natten. Jag trodde först att det var snö, men det var vitt skum högt upp i skyn. Det var nog den värsta storm till sjöss som jag varit med om. Oredan i Taxfreebutiken var förödande. Värst var pallar med öl som stjälpt och alla burkar som rullade fram och åter och som gav oss ett styvt jobb att samla ihop när det så småningom lugnade sig. Det var samma natt som Jan Heweliusz sjönk inte alltför långt ifrån vår position och mera än 60 människor omkom. Hur många människor som idag får sätta livet till i Japan och i Stilla Havet vet vi inte ännu men säkert är det betydligt fler än 60.

Rasande roligt att röja, Inte!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »