Resor

Resa med förhinder

Jag hade imorgon lördag bokat resa till Umeå med Wasaline för att på kvällen uppleva Emil Jensen på Idunteatern men därav blir intet. Färjan är inställd både idag och imorgon.  Fortsatt storm och hög sjögång gör att färjan stannar i Vasa hamn efter att en långtradare vält ombord under torsdagens stormiga färd på Kvarken. Jag får stanna hemma.

Bilfärd via Haparanda hade blivit för tröttsamt och flyg via Stockholm för dyrt. Det mesta av resan gick att avbeställa men själva inträdet till Emil Jensen och bussresan från Holmsund till Umeå får jag anse mig snuvad på. Tyvärr hade jag förköpt bussresan och därmed sparat 4 euro och jag har i nuläget föga förhoppning om återbetalning av biljetten på 140 kr.

Så kan det gå. Synd, för jag har sett fram emot Emils framträdanade.

Vad lära vi av detta? Vädrets makter kan vi inte göra mycket åt och bussen behöver inte förbeställas och betalas för att få rabatt förrän samma dag man åker.

Storm på havet är inte att leka med och man får respektera de beslut som befälhavaren tar ombord. På sjön brukar man säga att det bara finns en som är högre i rang än kapten ombord.

Själv var jag med om en rejäl storm i södra Östersjön år 1993 och det visade sig att jag skrivit om denna händelse i ett tidigare inlägg.

Hur som haver, jag får ta det med ro och tänka att det kommer fler tillfällen ehuru jag också drabbades av storm sista gången jag åkte Umeå-Vasa med färjan. Den gången med sju timmars försening.

Som det ser ut nu så finns bara en upplevelse i röret inplanerat och det är Umefolk i slutet på februari. Måtte det gå vägen!


Ras – Stormen i södra Östersjön

Istället för resa till Umeå denna weekend får jag bjuda på några bilder från Umefolk 2018 i februari.

Katarina Barruk

Allspel 2018 Umefolk.

Arvvas

Allspel Umefolk 2018

Spöket i Köket

 

8 kommentarer

 • Erik Forsling

  Otur med din inställda resa och framemotsedda kulturupplevelse. Jag tänkte på dig när jag tidigare läste om lastbilen som välte och de kommande inställda färjeturerna, men jag visste inte att du avsåg att resa just nu. Visserligen skrev du om herr Jensens framträdande tidigare, men det var inget datum jag lade på minnet.

  Du skriver att man inte kan göra något åt vädrets makter, men vi blir allt fler som anser att det kan man visst det. Helt nyss, medan jag skriver detta, meddelade ekonyheterna att Donald Trump har givit tillstånd för företag att söka efter oljefyndigheter utanför USAs kust – var har jag redan glömt – trots att många lokala politiker och miljöexperter är emot. Men det är föga troligt att monstret på tronen kommer att ändra sig. Herr president har redan tidigare meddelat att hans magkänsla fungerar bättre än de flesta andra människors hjärnor.

  Här i Plejset, där jag sedan igår fått upp stugvärmen till trivsam nivå, har jag det enklare med underhållningsplanerna. Jag behöver bara vrida skallen ett femtedels varv för att skåda Zinat Pirzadhe i det uppslagna Annonsbladet Dalarna. Hon framträder på församlingsgården i Avesta på onsdag – dagen innan Finlands självständighetsdag. Humor och allvar, på gångavstånd från Plejset. Arrangören som dessutom bjuder på fritt inträde är Brottsofferjouren i Avesta-Hedemora. Zinat är bra, begåvad. Jag har sett henne en gång tidigare, på Upplandsmuseet 2005. Då var de två – burka och folkdräkt. Maggan Hammar var motpolen i sammanhanget. https://www.svd.se/museer-star-upp-for-mangkultur

  Voj, voj, nu är det bara timmar kvar till första avsnittet av julkalendern!

  • Per-Johan Nylund

   Vädrets makter är omdiskuterade i dessa dagar, inte minst på grunda av den globala uppvärmningen. Jag tycker mig se att vi i allmänhet har fått mildare vintrar och bränderna i Californien är förödande. Något händer, det torde vara allom bekant, utom för den som åkallar sin magkänsla i viktiga ärenden. Vi skulle behöva en Hans Rosling som förklarar situationen och problemen inom klimatforskningen på ett åskådligt och pedagogiskt sätt . Dock vill jag påstå att just denna envisa storm man vi inte göra något åt, den bara blåser på och då bör man ta det säkra för det osäkra och hålla sig i land. Andra fartyg har också sökt skydd och väntar ut stormen och höga vågor.

   Zinat Pirzadhe är okänd för mig. Jag såg att hon skulle uppträda i Umeå den 14 dec. så hon finns inom räckhåll, om jag vågar mig över pölen. De två sista gångerna har det ju inte gått så bra med det. Hoppas att du får en fin kväll.

   Javisst, julkalendern är här och du har två att kolla. Den danska julkalendern ”Theo & Den Magiske Talisman” går att se utomlands och har dansk text. Den svenska ”Storm på Lugna Gatan” är konkurrenten. Bådas första avsnitt har jag sett och ”Storm på Lugna Gatan” leder något efter första dagen. Den är mera humoristisk medan Theo & Den Magiske Talisman är mera mystisk. Därför tror jag den passar dig bättre men jag kan ju ha fel. Jag är ingen julkalenderexpert så jag inväntar utlåtande från sakkunnig i ämnet i följande kommentar. God Lilla Jul och Första Advent!

   • Erik Forsling

    Jag måste skriva till dig i min nöd vad gäller ”Theo & Den Magiske Talisman”. Jag har haft en del eljest idag, och kan nu inte hitta var man spelar upp del 1. Så du får gärna skicka en länk, gärna till en version med dansk text. Men jag har tagit mig an Lugna Gatan – och en kalender du glömt, eller inte känt till. Den har jag hört två gånger redan. SRs kalender ”Tonje i Glimmerdalen”. Enda barnet i Glimmerdalen, f.ö. med en tam mås – vad nu den gör i fjällvärlden – och en slalomspark. Det du. Orädd tjej, och där går det undan. Du har beskrivit ett visst intresse för fjällvärlden och glesbygd så detta kan kanske passa dig. Dessutom, om du följer länken nedan får du hela konceptet, och skrollar du ner till fotografiet på Charlotte Kalla så kan du bläddra mellan sex bilder, och där se att också Maxida Märak är en av skådespelarna.

    https://sverigesradio.se/julkalendern

    Några recensioner får du tyvärr inte av mig. Du får vara tillfreds med mitt årliga mantra till barn och barnbarn: Raffel bortom allt raffel. De orden börjar bli något som sägs till mig med spefulla flin, och då har ironikern sannerligen lyckats förädla sin avkomma. Men det är ju raffel bortom allt raffel! Och den danska har jag inte ens sett ännu. Jag blir närmast upprörd när vuxna människor varje år dyker upp med pretentiösa åsikter om kalendrarna, inte minst förra årets på SVT, och året före, och året före … det här är ju för små barn och vuxna barn. Allt går att hylla, allt går att svärta ner, inte minst nu i hattider.

    • Per-Johan Nylund

     Theo finns här: https://www.dr.dk/tv/se/julekalender-2018/julekalender-2018-2/theo-den-magiske-talisman-1-24#!/
     Textningen och helskärm sätter man på i nedre högra hörnet av bilden.

     Som du skriver i kommentaren så finns det folk som har åsikter och hellre vill ha gamla kalendrar istället. Detta fick Theo och hans upphovsman erfara på DK:s FB-sida. Alla vuxna var inte nöjda.

     Jodå, Tonje i Glimmerdalen har jag avlyssnat idag efter tips på Instagram av självaste Maxida Märak. En riktig gammaldags radio-julkalender! Den är lika bra som någon av de televiserade.

     Jag kollade också finlandssvenska Buu-klubbens julkalender på Yle5, som inte går att se utomlands, och de kör med en norsk kalender från 2016 som heter Selma om jag inte misstar mig helt. De får nog inga pengar som gör att de kan satsa på en egen dyr julkalender som andra kanaler utan de få hålla till godo med det som faller från bordet. Men bättre det än inget alls.

     Nu tror jag inte att jag kommer att följa dessa kalendrar i någon större omfattning men som jag förstår att de glädjer barna och alla andra med barnasinnet i behåll. Som du vet så är jag ingen stor TV- och filmtittare. Det går i vågor. Istället har jag ikväll suttit ett antal timmar och lyssnat på brus och oljud jag spelat in från andra sidan Atlanten, allt från Canada i norr till Argentina i söder. Jag tror få förstår tjusningen i detta.

 • Erika

  Är nog betydligt bättre att avboka en resa med tanke på storm.
  Fy så hemskt att var på en båt när det blåser reella vågor.
  Det kommer säkert fler gånger kanske du kan resa iväg.
  Det är aldrig roligt när man ställt in sig på något, och det sedan
  inte blir av.

  • Per-Johan Nylund

   Kapten visste nog vad han gjorde så det får vi respektera även om det var lite tråkigt med det tilltänkta.
   Jo då, helt säkert kommer det fler tillfällen till förnöjelse och resa. Senast idag blev det kompensation som kan läsas om i senaste inlägg.

 • annepauline

  Tråkigt att du inte kom iväg på din resa. Jag både läste och hörde om långtradaren som vält ombord på Wasaline. Det hade visst gått sex meter höga vågor. Att de lade ut överhuvudtaget? Stackars människor ombord, många var rejält sjösjuka. Jag hade aldrig, aldrig, åkt över när jag hade kollat in den väderleksrapporten. Själv blir jag inte sjösjuk men jag klarar inte av att se andra människor som är sjösjuka.

  • Per-Johan Nylund

   Så höga vågor var inte med i prognosen om jag förstått rätt utan de kom som en överraskning. Samma var det i somras när vi seglade hem från Holmön så friskade det i och färden blev minst sagt gungig. Inget vi räknat med. Jag hade inte vattentäta kläder så jag fick söka mig in i kajutan för att inte bli genomvåt. Jodå, sjön kan vara mäktig när den sätter den sidan till.
   Jag blev inte heller sjösjuk men matlusten var inte det bästa när det var som värst. När vi sedan kom i lä kokade sis ärtsoppa och bra smakade den!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »