Funderingar

Corona – förklaringen

Jag hade inte tänkt skriva mer om Corona-viruset, detta uttjatade ämne, men jag vill ändå berätta att jag nu bättre förstår varför myndigheter och politiker världen över agerar som de gör med de begränsningar som införs. Frågan är sedan om alla åtgärder är vettiga. Det återstår att se.

I ett tidigare inlägg (4 mars) uttryckte jag förundran över hela spektaklet; varför massmedia, forskare och hälsomyndigheter inte hade lyckats förklara det exceptionella med Corona.

I veckan dök äntligen en grafisk bild upp som förklarade det hela, lånad ur Vasabladet.

Förklaringen: vi begränsar i viss mån vår tillvaro i solidaritet med högriskgrupperna i samhället, personer med nedsatt hälsa och äldre med vissa sjukdomar. De som inte orkar med ytterligare en belastning i sitt hälsotillstånd. Så enkelt är det!

Folk klarar i allmänhet galant av ”Corona-influensan”, även de flesta äldre, men vid ett massivt och snabbt spridande av Corona ökar naturligtvis också proportionellt de som behöver vård på sjukhus och intensivvård. Det har sjukvården inte kapacitet till vilket kan öka dödligheten. Det är bara att kolla bilden och modellen. Det gäller att platta till kurvan!

Orsaken till den snabba smittspridningen är att viruset är nytt och att det inte finns resistens bland jordens befolkning.

Ovanstående bild förklarade i alla fall för mig situationen. Frågan är hur länge utbrottet kommer att räcka. Denna vår eller ända till hösten? Jag tror dock att det mest sannolika är att begränsningarna kommer att avslutas tidigare än vad som nu stipuleras.

 

Nog om detta.


Corona-virus, klimatdebatten och fotbollen – mitt blogginlägg från den 4 mars.

11 kommentarer

 • hasse

  Besökte den soligaste staden igår i akt och mening att inta lunch på en asiatisk restaurang, ett ställe där det brukar vara en hel del folk mitt på dagen. Döm on vår förvåning när vi anlände halvtolv tiden så var vi de enda lunchgästerna !? Kändes litet kusligt.
  Broder meddelade att han besökt den lokala handilin och där var det helt tomt i dasspappershyllorna !?
  Vadan detta hamstande ? Kan en delorsak vara att skogsindustrin gått på halvfart denna usla vinter så folk är rädda att det inte finns råvara till wcpapper !?
  Du skrev ”Nog om detta” så jag ska inte spekulera vidare om orsakerna…

  • Per

   Jag skrev nog om detta och menade då själva Corona-viruset och de åtgärder som myndigheterna tillgriper. Däremot är hamstrandet ett intressanta fenomen och jag har faktiskt ett inlägg om detta i pipelinen. Hamstrandet förekommer ju också vid andra tillfällen än just nu.

   Jo, jag har läst om att folk undviker asiatiska restauranger. Mycket märkligt. Tror de att asiater automatiskt bär på smitta bara för att de kommer t.ex. från Kina? De har kanske inte besökt Kina eller något annat asiatiskt land på år och dar. Men folk beter sig emellanåt som rena…. ja, var och en får fylla i slutet själv. 😉

 • annepauline

  Här råder rena rama hysterin. Alla hyllor med konserver och pasta är helt tomma.Toapapper är helt slut också. Tur man är uppvuxen med att torka sig med en halv sida av Vasabladet. Nä, skämt åsido, detta är ett katastrofalt läge och den svenska beredskapen är definitivt inte god.

  • Per

   Jag tror det är en boom nu denna helg och kanske lite in på nästa vecka men sedan tror jag det lugnar ned sig med hamstrandet. Det skall ju ätas upp också, det som köps. Folk får äta pasta och burkmat ett halvt år framöver, ha, ha. Det här med toapappret är också en kul grej, tror de att det tar slut?
   Här har också köttet tagit slut på sina ställen, bl.a. i min köplada.

   Sådana här gånger är det bra att bo på landet så man slipper se eländet.

  • Per

   Hmm… där hänger jag inte riktigt med. Halv sida av Vasabladet?

   Eller, det tog ett par minuter innan den berömda slanten trillade ned.
   Hav tröst, det finns ju Ykköset. Fast den reklamtidningen är synnerligen bra att använda när jag tänder eld i spiseln. Finns inte mera lättantändlig blaska.

 • Annepauline

  Haha, jag var UPPVUXEN med att använda Vasabladet som dasspapper, det var ett antal decennier sedan. Då fanns inga datorer ens och allra minst Vasabladet på nätet. Liiite svårare blir det i dagens läge om man inte prenumererar på papperstidningen. Finns inte Kyrkpressen kvar i pappersform? Borde fungera lika bra som Vasabladet som dasspapper. De här glansiga reklambladen är det sämre med, men va fasen, de fungerar säkert i nöd ( ! ) fall.

  • Per

   Nöden har ingen lag, visst går det med både IKEA-katalog och Kyrkpressen men bäst är ändå Blaadi.
   Jodå, Kyrkpressen finns men eftersom jag inte tillhör kyrkan så får jag inte detta alster. Möjligen är Hasse i en bättre belägenhet vad gäller Kyrkpressen?

 • Wesber

  Ja se dagens ungdom som aldrig har behövt gå på utedass ( hysjon) eller torka sig med tidningspapper i ändan. Det var vår vardag när jag växte upp, inte hamstrades det toapapper då inte. Nu fick jag mig ett gott skratt igen av ANNEPAULINE, hon och jag verkar vara dom enda som vet hur man använde tidningar förr i världen. Känns som det var igår när man satt där och frös om baken och skrynklade till pappret så det skulle bli mjukare och behagligare att torka med.

  • Per

   Jag har utedass på villan och det fungerar alldeles utmärkt. Dock har jag vanligt toapapper där. Jag tror jag sparar tidningarna tills när jag blir nödig i ett verkligt nödläge.
   Jodå, jag har också fått känna på vinterkylans smekningar på rumpan en gång i tiden. Man satt inte längre än nödvändigt.

 • hasse

  Måste tillstå att jag får varken Ykköset eller Kyrkpressen. Jag får sätta min tillit till Vaasan Ikkuna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »