Allehanda

Plötsligt hörde jag en röst

Igår när jag satt i lugn och ro vid datorn, lyssnande på väderleksrapporten på radion och kollade runt lite på nätet, vaknade plötsligt min mobiltelefon till liv trots att jag inte rörde den. Den låg kanske en halv meter bort.

Det var Google som var i farten och meddelade med tydlig röst:”Enligt Wikipedia är sydväst en huvudbonad som skyddar mot regn och blåst”. Strax innan hade väderläsaren i radion berättat att vinden kom från sydväst. Det verkade som om Google blandat ihop begreppen lite grann. Ha, ha…

Först tyckte jag det var kul men sedan kom slog mig tanken: hur är detta möjligt? Lyssnade Google på mig via telefonen och snappade upp den sydvästliga vinden ur väderleksrapporten eller vad var det fråga om? Jag hade då inte sökt någonting på telefonens Google på flera dagar.

Jag brukar annars ganska ofta använda Googles röstsökning på telefonen och tala in sökordet. Ett mycket snabbt och effektivt sätt att göra en sökning. Speciellt om det är ett tydligt och lite enklare ord.

Nu blev jag dock lite fundersam. Hur kunde Googles sökning med röst vara aktiverat trots att jag inte rört telefonen?

Det är annars ganska underhållande att leka med Googles röstsökning och använda dialektord. Då blir den helt förvirrad och kan komma med de mest komiska och absurda förslag. Månget skratt har jag fått men också upplysningar som jag aldrig annars skulle ha fått reda på. Jag har skrivit om detta i ett tidigare inlägg.

Testa t.ex. med det österbottniska dialektordet ”feimastanjin”. Ha, ha, inte alls säkert en österbottnisk ungdom förstår detta men jag kan ge en vink att det hör samman med hästen och dess körredskap. Det finns också ett ord på finsvenska för detta.

Ni andra som inte förstår gammal österbottnisk dialekt har säkert något annat dialektalt ord från era trakter att testa med. God förnöjelse!
Säg bara först till Google på skarpen att inte blanda sig i övrig konversation!

Om det var bättre förr i världen med avlyssnandet vet jag  inte. Tror inte det.


Skoj och nytta med Google – mitt blogginlägg om Googles röstsökning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »