Allehanda

Vem bryr sig?

Igår när jag vittjat postlådan fick jag syn på ett vitt, oskyldigt brev. Det är sällan man får riktiga brev nu för tiden så nästan allt är välkommet som inte ser ut som räkningar. Glad i hågen sprättade jag upp kuvertet och läste meddelandet som visade sig komma från skattemyndigheten och som var allt annat än oskyldigt. Sagda myndighet påstod att jag inte deklarerat gjord försäljning och att jag inom kort skulle skönstaxeras med ytterligare 20 000 europenningar. Detta lät makabert med tanke på att jag inte, jag lovar och svär, inte alls sålt något som kan förorsaka en sådan drastisk höjning av min inkomst.

Deklaration för moms och skog har inlämnats i god tid så inte vet jag vad ont jag gjort som fordrar ett sådant strängt brev med påståendet att alltför många slarvar med deklarationen och därmed påförs en saftig skönstaxering.

Nåja, sister Jane är insatt i dylika ärenden och när hon granskat brevet så sade hon att det skickats ut av misstag och att det inte är något att bry sig om. Så då gör jag väl det!

tranor
Tänk att få sväva fritt som tranan och trumpeta när man vill utan någon bryr sig. Jo, sister Jane bryr sig för hon gillar inte när de står några tiotal meter från sovrumsfönstret på vårmorgnarna och ger hals allt vad de hinner. Morgnar när hon skulle få sova lite till.

4 kommentarer

 • Erik Forsling

  Själv skulle jag fara till Gamla Hembygden i torsdags, för att på fredagen samåka med min bror, och ”parallellåka” med min fars yngre bror, hustru och döttrar; för att deltaga i en minnesgudstjänst i Sundsvall. En kusin hade nyligen avlidit i en sjukdom som accelererade oväntat snabbt.

  Har jag skrivit slikt (ovanstående) tidigare, eller har jag gjort det annorstädes? Det kändes plötsligt bekant när jag nu började mitt resonemang!? Ursäkta i så fall det repetitiva.

  Har inte varit Plejset sedan före jul- och nyårshelgerna 2013. Därför var det inte så tokigt att låta resan utgå därifrån. Annars hade vi dessutom fått smutsa ner vår atmosfär med ytterligare ett motorfordon. Två räcker.

  Nåja, det var ditt kuvert som var utgångspunkten. Döm om min förvåning när jag gick för att hämta Lillskodan inför avfärden, och hade fått en parkeringsbot på 600:-, på bostadsparkeringen. En bragd svår att slå. Trodde nån jävel drev med mig, men ”kvittot” var autentiskt, och med mitt reg.nummer på. Det var även ikryssat att fotografier hade tagits. Det meddelades vidare att ”Personuppgifterna kommer att behandlas i en databas i enlighet med personuppgiftslagen.”

  Personuppgifterna!? De hade ett reg.nummer. Självaste Batman hade ju kunnat parkera åkdonet där, trots att bilen var min! Kontrollsamhälle. Övervakning – och ett dussin ytterligare nedlåtande glosor. Jag vet, ett i-landsproblem.

  I fyra år, ungefär, har jag, men fr.a. andra boende utnyttjat den där rutan på parkeringen. Nu har Q-park uppenbarligen skickat ut en av Einsteins yngre släktingar för att styra upp parkeringseländet, som inte finns i Tierp.

  Q-park – självantänd! De kommer aldrig att gå med på mina protester, och jag som alltid försvarat, eller trott mig förstå, parkeringsvakternas svåra och avskydda yrke. Min toleransnivå sjönk till permafrost på sekundbasis. Ömsesidig intolerans alltså.

  600:- dollar och monedas, som jag sade när barnen var små, det är pengar det också när man lever på A-kassa. Men det känns onekligen som kaffepengar, jämfört med ditt belopp! Hoppas att Jane har rätt!

  Tranor. Jag är mycket svag för tranor – och längs resvägen i fredags såg jag och min bror några. De är så vackra.

  • PJN

   Fem penni hit eller dit men helst hit, var det en f.d. arbetsgivare som hade som ordspråk. Åjo, visst är 600 också pengar. Inte roligt när sådant händer. Själv har aldrig fått böter, inte ens parkeringsböter, få se nu om skattebjörnen försöker ta in hela beloppet på en gång?

 • kicki

  Sådana brev får humöret att sjunka ordentligt. Skulle nog ändå ringa och kolla om jag vore i ditt ställe. Om inte annat så för att uppmärksamma dem om misstaget.

  • PJN

   De känner nog till problemet för sister Jane, som själv är skattmas, visste att sådana felaktiga utskick förekommer. Hon blev nästan lite generad och lovade att ta sig an fallet och därmed menar jag att jag inte mera behöver bry mig för jag har rent mjöl i påsen. Men visst, jag skall fråga henne lite senare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.