Allehanda

Att hitta smultronställen

Snart har de två semesterveckorna gått till ända. Fint väder denna vecka så det kan jag inte klaga på. Dock hade jag gärna gjort någon liten tur i republiken eller i kungariket. Jag kollade på nätet, speciellt i början av förra veckan, men jag hittade inte riktigt något som passade eller var tillräckligt intressant.

Konstvägen Sju Älvar i Västerbotten lockade lite grann men när jag studerade deras hemsida fann jag det inte helt lätt att hitta de olika konstverken på kartan. Någon tillräckligt detaljerad karta fanns inte och då blir man tvungen att leta och i värsta fall missa det aktuella konstverket. Så det bidde inget. I efterhand slog mig tanken att det var kanske det som var meningen: att man skulle leta och därmed stifta bekantskap med människor på orten eller hamna på okända vägar där det oväntat sköna, eller fula för den delen också, kunde dyka upp. Till det fordras dock tid.

En annan händelse som jag eventuellt också kunnat tänka mig var The Sommelo Ethno Music Festival i Kuhmo nära den ryska gränsen, 370 km i ostnordost. Det fanns också guidade turer in i Ryssland som lät spännande. Tyvärr fick jag reda på detta alltför sent.

Rent allmänt tycker jag det är svårt att hitta events och sevärdheter på nätet trots att jag är van Internetanvändare. Jag menar, informationen är ofta inte tillräcklig och ibland svår att hitta. Som om den gömts undan eller glömts bort. En bra hemsida talar tydligt om vad som avses, plats (helst med en Google-karta som med några meters noggrannhet talar om var platsen finns), avgifter eller gratis, förköp av biljetter, överskådlig presentation av programmet, kontaktinformation, parkering, eventuellt boende, länkar till allmänna kommunikationer eller detaljerad reseinformation, datum, klockslag för början och slut på evenemanget, speciella villkor, matställen och butiker i närheten. Ibland är hemmagjorda kartor alltför dåliga och bilder kan också vara alltför små och intetsägande. Bilder skall gå att förstora upp och gärna också ha en bildtext. Jag förstår inte vad dessa frimärksbilder som ibland dyker upp gör för nytta. De kunde lika gärna lämnas bort!

Ett gott föredöme är Urkults hemsida. Där finns det mesta.

Jag är säker på att det finns många pärlor både i republiken och i kungariket som ligger där oupptäckta. Det behöver inte vara väldens åttonde underverk men det lilla extra finns där ändå.

Nåja, än är inte sommaren slut och jag har framför mig flera intressanta händelser. På lördag är det t.ex. tänkt att utfärd till Kaustby Folkmusikfestival skall göras. Det blir kul!

sol i skogen
Måtte ljuset lysa i Internets snårskog så att jag hittar alla sköna ställen och underbara människor.

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *