Funderingar

Ett nej är alltid ett nej

Lagt kort ligger, finns en ordalydelse. Film men också en ett beslut som står fast. Jag förhandsröstade i kommunalvalet häromdagen och det blev en nykomling som fick min röst. Få se hur hen agerar under kommande år, om hen blir invald? Alltid lika spännande att se om ens kandidat kommer in och hur hen sedan agerar. Flopp eller lyckträff?

Jag vill minnas att jag hittills röstat i alla val som jag har haft tillgång till. Riksdagsval, presidentval, kommunalval och kanske ytterligare något val som inte varit lika riksomfattande och allmänt. Att inte rösta innebär i praktiken att man överlåter sin röst till någon annan som kanske har en helt annan åsikt i viktiga frågor. Att inte rösta kan vara en protest mot systemet men det är ett tveeggat svärd och kanske något som inte gagnar en själv i slutändan. Att man sågar av den gren man sitter på. – Fria val är en av demokratins grundvalar.

En annan intressant sak är valhemligheten. Att den finns på ett allmänt plan är bra men jag förstår inte att man inom bekantskapskretsen inte öppet kan tala om detta. I bloggen är jag inte beredd att avslöja mitt val men mellan fyra ögon har jag inga problem med att berätta vem jag röstat på. Inget att skämmas för, man har gjort ett val, lika gott som något annat.

På tal om politik; i kungariket visar senaste opinionsundersökningen att Liberalerna tappar ytterligare. Idag skulle de inte komma in i riksdagen. Som den liberal jag är i själ och hjärta applåderar jag ändå detta resultat efter det svek som Liberalerna i Sverige under Nyamko Sabunis ledning har åstadkommit. Liberalerna är beredda att överge sin grundläggande ideologi genom att tillåta att SD får inflytande över politiken. Partiet är djupt splittrat och än vet vi inte hur det slutar. – Tacka vet jag Annie!

Jag förhandsröstade utan munskydd eftersom smittläget i provinsen är mycket lågt, i det närmaste obefintligt, något som valproceduren också tillåter. Jag tackade nej till munskydd i den tomma vallokalen, förutom två valfunktionärer som fanns bakom plexiglas och munskydd. Ändå försökte valfunktionären ytterligare en gång pracka på mig munskydd trots ett klart nej från min sida. Till vilken nytta? Ett nej är alltid ett nej, eller hur? Inte ok enligt min mening att agera så!Oxkangar

Ingen lämplig bild för dagens inlägg men i brist på bröd äter man limpa. Bilden är i alla fall dagsfärsk.


Debatt: Farväl till Liberalerna – öppna för socialliberalismen – Debattartikel i Västerbottens-Kuriren

 

6 kommentarer

 • annepauline

  Vilka ska man rösta på i nästa val i kungariket? Det är frågan. Löfvén han svamlar så han tror det själv. ” Vi ska bygga ett starkare Sverige.” Jamen oj så originellt, har han kommit på det alldeles själv, tro? Dags att säga det nu så där tjugo år för sent. Puh!

  • Per

   ” Vi ska bygga ett starkare Sverige.” är ett allmänt uttalade som i stort sett alla partier kan skriva under på. Det är samma som mantrat ”skola, omsorg, välfärd” som politiker ständigt rabblar upp. En kliché. Bättre vore då att formulera ett konkret mål och vägen dit.
   Sedan handlar det också om vilket val det är. Kommunalval eller riksdagsval? I ett kommunalval tar man mera ställning för lokala behov och problem och är därmed mera jordnära.
   Det kan också handla om personval. Att man kan gilla en politiker men inte partiet och dess program.

   Du får ta dig en funderare. Du har ännu drygt ett år på dig att hitta rätt.

 • hasse

  Jag ryser när jag läser din fundering om din coronavaccinering. Måste kolla om det var första april. Kanske du bara ville provocera läsekretsen ?
  Mina tankar går nog till Jair Messias Bolsonaro, Brasiliens president, och hans uttalanden. Där har folk dött som flugor, liksom i Sverige. Annars konstigt att inga svenskar funderar över dödstalen i Sverige kontra Finland.
  Detta med munskydd, förr tittade man på någon som använde munskydd. Numera tittar man på sådana som inte använder det.
  I Vasabladet läste jag i juletider om en som åxå var emot, han skulle visst ordna bussresa till Umeå för julshopping. Tror inte han fick ihop en busslast, för om en ev. sådan resa skrevs inget i bladet.
  Jag förväntar mej att om du får Covid så ska du med dina principer inte heller besvära sjukvården…eller ?
  Ps. Ett nej är ett nej handlade ju om Meetoo.

  • Per

   Hmm, min Corona vaccinering? Exakt vad syftar du på?

   I stället tar jag mig an munskydden.

   Med tanke på den låga smittspridning vi nu har i Österbotten, ungefär ett fall i snitt per dag och dessa är oftast redan i karantän, är risken mycket låg för att bli smittad av covid. Att ändå gå omkring med munskydd i tid och otid tycker jag är obefogat, speciellt om det inte är trängsel. Varför gjorde vi det inte för ett år sedan och varför klarade vi oss utan munskydd förra sommaren?

   Jag väljer mina tidpunkter och ställen där det inte är trängsel. T.ex. genom att inte rösta på valdagen utan genom förhandsröstning. Frågan är när vi skall sluta använda munskydd? Eller skall vi ha dem på för alltid? – Den om vill bära munskydd, helt ok för mig, inget jag tittar snett på.

   Jag är inte kategoriskt emot munskydd. Inom hälsovården, ja, i kollektivtrafiken, speciellt i rusningstrafik och vid andra tillfällen där det finns risk för trängsel och allmänt med högre smitta än vi nu har. Som jag ser det är den praktiska nyttan av munskydd i Österbotten i nuläget ganska liten och det handlar mera om att lyda order och att markera att vi har en extraordinär situation i samhället. Signalvärdet är större än nyttan.

   En annan sak är också att folk inte vågar ta av sig munskyddet för då tror de att de blir uttittade. I stället har vi en stor hop med ögontjänare som har sitt munskydd i fickan och använder det från och till i flera dagar eller kanske en hel vecka. Det skulle inte förvåna mig om mera än hälften använder sitt munskydd på ett felaktigt sätt.

   Jämförelse med Bolsonaros politik betackar jag mig för, samma med diverse konspirationsteorier. Jag vet mycket väl att vi har en pandemi på gång och att vaccinering är det enda som inom rimlig tid kommer att reducera pandemin till en acceptabel nivå. Viruset kommer på global nivå att finnas kvar i flera år, inget vi kan utrota i ett nafs trots vaccinering. Jag läste om en rapport från WHO i höstas där man gjorde gällande att först 2025 kommer vi kanske att ha återgått till det normala. I något skede måste vi ändå börja leva ett något så när normalt liv igen.

   Sveriges dödsiffror – mycket populärt att plocka fram i Svenskfinland – (per 1 miljon) ligger ungefär på medelnivå inom Europa när jag kollade för några veckor sedan. Ett flertal länder med betydligt större befolkning har sämre siffror än Sverige. Att Finland och Norge klarat sig så bra är kanske mera märkligt än att Sverige ligger på europanivå. Det blir mycket intressant att ta del av den forskning som förhoppningsvis kommer att ske. Jag tror att man idag skall akta sig att uttala sig alltför tvärsäkert om varför det är si eller så. Mycket är osäkert och vi vet för lite.

   Det näst sista du skrev är inte speciellt snällt, egentligen ganska fult men jag vet att det är ett välkänt nålstick (haha) när man vill tvåla till någon som inte tycker lika i pandemidebatten. En känd taktik för att försöka skuldbelägga folk, något som jag inte tycker är speciellt hedrande i en seriös diskussion. Skall vi också tillämpa den principen i övrigt? Att de som röker, dricker alkohol, kört för fort och skadas i trafiken inte heller skall få relaterad vård? Och hur blir det med de som får följdsjukdomar pga en livsstil med osund kost och för lite motion? De har kanske inte följt rekommendationerna? Nej, ett sådant samhälle vill inte jag ha, alla skall få den vård och hjälp de behöver.
   Precis, ett legalt nej är ett nej, det skall inte behöva upprepas!

 • Sister Jane d.y.

  Var och en gör sina egna beslut, bära munskydd eller inte. Tror inte heller att alla som bär dem, använder dom enligt alla konstens regler. Jag bär oftast munskydd då jag rör mej bland andra människor, men jag kan inte med gott samvete påstå att jag gör det rätt alla gånger. Vem avgör i såna fall, om man ska få vård eller inte? En farlig väg att gå och de exempel du tar fram i ditt svar, visar att en ganska stor del av befolkningen i så fall skulle stå utan vård eller hänvisas till privata aktörer.
  Vaccineringen är enligt mej nödvändig och förhoppningsvis tar största delen de vacciner som erbjuds, för att vi så småningom inte ska behöva isolera oss som vi gjort nu i över ett år. Pandemin surrar säkert på i olika vågor en tid framöver men värre är de ekonomiska och psykiska problemen, de kommer vi att få leva med under en mycket lång tid.

  • Per

   Företag och verksamheter kan kräva att alla inom deras område skall/måste bära munskydd men då måste de tydligt informera om detta vid ingången och på eventuell hemsida. Bara att acceptera detta eller stanna utanför. De flesta ställen har dock munskydd som rekommendation och en rekommendation innebär alltid att man har ett val: följa rekommendationen, inte följa eller något mitt emellan. Formuleringarna kan variera. Märkligt är dock hur ordet rekommendation i pandemitider tolkas som tvång och påbud. Detta är dock att förvanska betydelsen av ordet rekommendation.

   Att förespråka att de som inte följder rekommendationer, lagar och påbud skall straffas med utebliven vård eller hjälp i en utsatt, kritisk situation visar bara på hur mycket humant tänkande fått stryka på foten under pandemin. Vad blir nästa steg? Frågan är om pandemin kommer att förorsaka större skador i mellanmänskliga relationer än vad själva den medicinska effekten blir?

   Vaccinering är nödvändig för att återgå till ett mera normalt läge, helt riktigt. Nästa steg är att acceptera att viss smitta kan förekomma i samhället men med begränsade skadeverkningar eftersom vaccineringen motar Olle i grind. Detta kan dock vara svårt att förstå för de som tror att viruset kan besegras på global nivå genom
   restriktioner på lokal nivå. Teoretiskt kan man skapa en nation med nästan noll smitta men då kan man inte öppna gränserna på mycket lång tid. Är det ett sådant samhälle vi vill ha?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »