Allehanda

Stormen Valio Roar

Sister Jane ringde upp igår kväll och kom med diverse instruktioner.

-Nu tappar du upp vatten så att du har i fall strömmen går! Har du tändstickor, ljus, batterier, ficklampa… flytväst, fallskärm, gasmask….? Nåja, det där sista hittade jag på själv. Hon är i alla fall om sig och kring sig och ville inte heller att jag skall sitta där i mörkret med tummen i ena mungipan när elektriciteten försvann.

Höstens första storm har behagat infinna sig och skall naturligtvis ha ett namn. Valio blev namnet i republiken. Valio, tänkte jag först. Hur kan de hitta på det namnet? Valio är likt Arla i kungariket en distributör av mjölkprodukter, smör och ost. Det visade sig naturligtvis vara ett finskt namn, kvinnligt eller manligt vet jag ej, som idag står i almanackan för att firas. Därav namnet på stormen. Det svenska namnet Ludvig står också i den finländska almanackan för denna dag men det skulle nog inte meteorologerna drista sig till att använda. Finskt skall det vara och Valio lät bra!

Vid närmare eftertanke låter också Arla bra, speciellt som det är ett svenskt kvinnonamn. Men det är ganska sällsynt i kungariket; bara 102 kvinnor bär det namnet. Namnet lär dock inte komma till användning i första taget för att namnge en storm eftersom svenska meteorologer använder samma namn på stormar som sina danska eller norska kolleger. I republiken skall det vara annorlunda; Risto, Ritva, Pekka eller något annat urfinskt. Absolut inte Roar som denna storm har fått heta i övriga Norden. Namnet snappade jag upp från Radio Västerbotten i bilradion när jag for för att veckohandla.

Vid närmare forskning visade sig att dagens namn i kungariket, förutom Ludvig, också är Love. Även det ett vackert namn. Jag trodde att Love enbart var ett mansnamn men det finns också 575 kvinnor i kungariket som har detta namn förutom 7493 manfolk. Jag tänkte nämligen på Carl Jonas Love Almqvist som jag har i min bokhylla. Alltså, boken ”Det går an” och inte någon mumie av herr Almqvist. Hujeda mig!

En tanke slog mig: hur sannolikt är det att det finns ett äktenskap i kungariket där Love och Arla är gifta med varandra. Eller i alla fall sambos eller liknande. Eller ännu mer osannolikt, att två kvinnor med namnen Arla och Love är gifta med varandra i dessa moderna tider. – Boken ”Det går an” tangerar äktenskapets vara eller inte vara som var aktuellt även på 1800-talet.

Stormen Valio Roar sig med att välta träd, ruska om i trädtopparna, kasta omkring saker, spela våldsamt på mitt vindspel, gunga havet och koppla bort elen. Halv fyra försvann elektriciteten här. Hon fick så rätt, sis. 100 000 lär ha drabbats av strömbortfall men någon katastrof tror jag inte det blir. Högre vattenstånd lär komma men i övrigt tippar jag att stormen Valio Roar ändå blir ganska beskedlig.  – Mitt vindspel Bells of Paradise har jag dock tagit ned på farstubron och fört i säkerhet inomhus. Färdigspelat för Valio Roar!

öjskatbro
Så fruktansvärt skitigt vattnet såg ut vid Öjskat bro på eftermiddagen. Säkert stormen som fört allt skitvatten från Kyro älv. Vind och vågor hade den riktningen.
stormen valio roar
Ett litet spratt hade Valio Roar spelat mig när jag kom hem men ingenting dock sönder.

0 kommentarer

  • wesber

    Finns det ingen i Sverige eller Finland som kan döpa en storm efter mig då. Jag är ensam i hela kungariket o även i Finland med mitt namn. Det är bara en dressyrhäst och en damsandal som heter lika som jag här i kungariket och en transvestit i England har jag sett på internet, Ja du vet ju P-J vilket konstigt namn jag har. Jag tror att mitt namn försvinner med mig i graven.

    • PJ

      Ja, du har ett mycket ovanligt namn, samtidigt som det klingar vanligt. Vi har ju t.ex. Gabriella men ditt namn är en raritet. Vid sökning på Google hittade jag också flera i USA med samma namn men du verkar vara ganska ensam om i Europa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »