Allehanda

Sur färs och tankar om smör

Lite sur blev jag idag när jag upptäckte färgen på den köttfärs jag tänkte tillreda som söndagsmiddag. Inte alls naturligt rosa utan snarare en brunaktig färg. Och luktade den inte konstig också? Jo, något skumt var det med färsen så jag kastade den trots att sista förbrukningsdag var 29 maj. Hur kan det vara möjligt att den blev dålig två dagar på förhand? Förargligt men istället blev det lite mat ur reserven i frysskåpet.

Enligt skriverier i media kastar vi 80 kg mat per person varje år. Men inte jag, de kan jag lova. Förutom den förbenade färsen idag är det mest lök- och potatisskal samt äggskal som jag kastar. Det kan inte bli mycket per år. Jag är också en person som äter upp det jag lägger på tallriken. Nästan som en slickad skål är min tallrik när jag är färdig. Det sist ur ketchupflaskan blandas med vatten och hälls i sås eller soppa. Även smörpaketet rensas omsorgsfullt när den sista klicken tagits ut paketet.

Detta med smör eller annat som bres på smörgåsar är ett mysterium för mig. Vissa personer eller familjer har ett fullständigt kaos i smörpaketet. Det ser ut som en jordbävning härjat i paketet för att inte tala om brödsmulor och annat onämnbart som kan finnas där. Jag förstår om barn inte är så noga med landskapet i smörpaketet men att vuxna också leker sandlåda i smörpaketet förstår jag inte. Jag är ingen pedant i övrigt men i smörpaketet skall det vara ordning och reda, därmed basta.

Lada vid vägens krök i skugga och kvällssol

6 kommentarer

 • Annepauline

  Sur blir man verkligen när man upptäcker att det man köpt med bra datum ändå är dåligt.
  Hahaa, kul reflektion det där med smörpaketen, jag har alltid ett lätt kaos i mina smörpaket. Jag fattar INTE hur de som har perfekt ordning i smörpaketen kan ha det.
  Jag får aldrig till det hur gärna jag än vill. Ordning i smörpaketet kan jag glömma.

  • Don PJ

   Undrar om någon lärd människa forskat om smörpaketets topografi och av det dragit slutsatser om det mänskliga psyket och beteendet. Eller annat beteende vid ätandet. Det skulle inte förvåna mig om det finns en och annan avhandling om detta.

 • lagottocattleya

  Jo, finns det nog…det finns ju avhandlingar om hur man syr i en knapp till exempel. Men jag håller med om att det bör vara ordning i smörpaketet – och i de flesta andra paket också. Svårt hos oss där man inte är ensam om sitt paket. Idag när jag kom hem hade minst fem personer haft sina fingrar i detsamma. Vi är många som lagar mat i omgångar här…vet inte riktigt hur det blivit så faktiskt. Ungdomarna har ofta gäster, och där har vi vegetarianer och laktosintoleranta och – till och med vanliga köttätare som vi.

  Suck. Det är inte lätt att hålla ordning fastän man försöker. Och tråkigt att behöva slänga något – det har man i sig från barnsben. SLÄNGER GÖR MAN INTE.

  • Don PJ

   Hur man syr i en knapp? Jo, jag gissar att det finns avhandlingar om snart sagt allt, smått som stort.
   Fingrarna i syltburken har man hört talas om men säkert gäller det i än högre grad om smörpaketet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.