Allehanda

Vårtecken

Idag när jag lämnade Saltgruvan så upptäckte jag ett mindre område med Tussilago som lyste gul längs med vägrenen. Jag blev så till mig att jag måste ta en bild med mobilen. Hemma lyste små blå blommor i gräsmattan här och var. Det har jag inte sett tidigare om åren på detta sätt utspridda. De brukar annars vara koncentrerade under körsbärsträdet.

Samtidigt vet vi att det är en kort tid blommorna blommar, sedan försvinner de in i grönskan och syns inte mera förrän nästa vår. Tiden passerar oerhört snabbt och om bara några dagar, någon vecka, är denna vilda blomsterprakt ett minne blott, om än vackert, och något nytt har kommit istället. Ibland vill jag stanna tiden!

Fåglarna håller understundom konserter, både morgnar och kvällar, så till den milda grad att jag bara blir ståendes långa stunder för att åhöra deras ljuvliga läten. Ljuvliga läten har dock inte kajorna som kraxande bevakar sina bon. Sår fort jag visar näsan på gårdstunet så finns det minst en kaja som ger varningsläte för ”mystisk gubbe i antågande”. De är kloka fåglar men jag hade helst sett at de försvinner från min tomt.

Snöspaden är för sedan länge bortplockad från farstubron och igår bytte jag till sommardäck på Brunte. Idag plockade jag fram utebord och stolar. Vi kan väl enas om att våren är här på riktigt? Kommande dagar utlovas närmare +20 Celsiusgrader. Dags att kolla förrådet av t-shirts. Flanellskjortan känns plötsligt väldigt vintrig.

2016-05-03 Tussilago blommor
Tussilago tycks leva av ingenting. Här på en torr vägren.

2016-05-03 Blommor 002-1
Så vackra en kort tid. Ja, vad är det som de heter? – Blåsippa är min gissning men Scilla, blåstjärna av ett eller annat slag, lär vara ett mera troligt förslag. 

0 kommentarer

 • Ulla Maria

  Här i Bohuslän har våren kommit betydligt längre även om värmen ännu så länge inte anlänt. Men idag ska den tydligen vara på gång. Fåglarna har fullt upp med att sjunga i näbben på varandra och tidiga mornar när jag går till eller ifrån jobbet lyckas de till och med överrösta fabriksljuden som annars känns ständigt närvarande i min omgivning.
  Den korta tid när våren gör entré är verkligen något speciellt och värd att ta vara på.

  • PJ

   Jag kan förstå att ni ligger före med våren men ibland, när väl sommaren infunnit sig, kan det vara minst lika varmt och soligt här uppe. Och riktigt långt uppe i norr går solen inte ned alls. Det fina är att varje årstid och landskap har sin charm som det gäller att ta vara på.

 • Wesber

  En härlig sommardag i Falun-Borlänge , björkarna har slagit ut och spireahäcken är grön. Årets första riktigt varma motorcykeltur med tillhörande glasspaus i Vika. Livet känns bra skönt en dag som denna och bättre blir det till helgen

  • PJ

   Oj, har björkarna slagit ut? Här är det ännu kal kvist men utlovad värme kommande dagar lär väl kicka igång grönskan på allvar. Redan nu kan man ana det gröna. Motorcyklar är ett säkert vårtecken. Även här syns de på vägarna.

  • PJ

   Ah, ett namn jag inte är bekant med men så är jag heller ingen trädgårds- och växtmänniska.Utropstecknet tolkar jag som ett ”Amen, så är det”.

   • AM

    Scilla ja men vad de dina heter på svenska är jag inte säker på, rysk blåstjärna kanske. Jag har bara kallat dem scilla. Fina är de i alla fall.

    • PJ

     Jag läste lite om rysk blåstjärna och den skall ha ”nickade blommor till skillnad mot vårstjärnans mer uppåtriktade blommor”. De jag har i gräsmattan har uppåtriktade blommor. Men scilla har båda i sina latinska namn så då säger vi Scilla.

     • AM

      Vad det blir intressant med alldeles små detaljer…. Jag var tvungen att gå ut och kolla och jag tycker mina nickar.

 • Annepauline

  Den härligaste tiden på hela året, det är nu. Här har grönskan verkligen exploderat, pang bom lyser gräsmattorna gula av maskrosor. Jaja, jag vet att maskrosor anses som ogräs men jag tycker de är vackra. Jag köpte igår lavendel och planterade i krukor ute. Oj, så många humlor lavendeln lockade till sig. Jag tycker så mycket om humlor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »