Allehanda

Syrafällning

Syrafällning av träd för få brännved till vintern, kan det vara något? Jag läste om detta på en blogg och beslöt att forska lite. Det går ut på att fälla träden i lövsprickningen och låta stammarna ligga okvistade tills löven är fullt utvecklade och därefter vissnar. Då skall man såga och klyva veden. Pointsen är att löven drar vätska ur träden och på då torkar veden mycket snabbare och i bästa fall kan man elda med denna ved redan första vintern. Tja, vem vet, mera att läsa om detta finns på Alternativ.nu.

Metoden skulle faktiskt passa mig denna vår eftersom jag varit förhindrad att utföra huggning denna vårvinter p.g.a. av min onda axel. Nu känns den lite bättre och det skulle vara roligt att prova detta sätt att torka veden. Annars är ju det vanligaste att hugga veden på vintern och klyva den i april/maj och helst låta den torka två somrar.

Ikväll greppade jag motorsågen och fällde två björkar och lät dem ligga trots att det mest naturliga hade varit att kvista dem omgående men nu skall jag experimentera lite. Jag skall fälla fler björkar lite längre fram när lövsprickningen är i full gång. Nackdelen med denna metod är att snart kommer myggorna och värmen och då blir det extra jobbigt. Å andra sidan slipper man att plumsa omkring i snön på vintern. Nå, det blir nog inga stora mängder stammar jag kommer att fälla så det skall väl gå att jobba någon molnig dag med detta bara axeln inte sätter stopp. – I lidret finns nog reserv så helt utan ved är jag ändå inte kommande vinter.

syrafällning
Där ligger de, snyggt och prydligt och där får de ligga. Kanske de redan i vinter ger värme?

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »