Allehanda

Jag gick och gick och gick

Jag förstår att ni otåligt väntat på min kommuniké där jag berättar om hur långt jag gått under år 2020. Av årets alla dagar är det bara 79 dagar som jag inte varit på promenad, kortare eller längre, och de flesta av de dagarna har ändå på något sätt varit motion. Arbete eller cykling. Cyklingen blev inte riktigt som jag hoppats på. Ganska få blygsamma kilometrar för hela året och det beror till stor del på en gammal arbetsskada i händerna. Långfingrarna domnar bort vid cykling.

Gångandet har däremot lyckats bra. Bara någon vecka när knäna protesterade. I min telefon finns appen Sports Tracker och där registreras sträckan och en kartbild skapas där jag vandrat. Plus en hel del andra data. Sträckan noterar jag i min ToDo-kalender som jag skapat i Excel och den totala sträckan för året växer fram. Men man kan också i Sports Tracker hitta sträckan för hela året eller en viss tid så det är inte nödvändigt att använda Excel eller annat media.

På Google Maps skapar jag en färd (Vägbeskrivning härifrån) med start här i Oxkangar. Den första sträckan skapar jag på måfå och längden visas i kilometer vid sidan om. Sedan är det bara att dra Röda Markören framåt eller bakåt längs vägen för att få rätt antal kilometer och spara sidan i webbläsare. Följande dag öppnar jag åter sidan i webbläsaren och drar markören till nästa position och sparar ånyo sidan. I stora drag fungerar det så.

Jag tycker att det varit en hjälp för att behålla motivationen för motion att se på kartan hur långt jag gått och med Street View i Google Maps se hur det ser ut där jag övernattar. Mest skog, skulle jag säga, ha, ha….

Jag fick ett par gissningar om hur långt jag har gått men de var nog lite väl optimistiska. Nej, jag närmade mig inte Malmö och inte kunde jag heller besöka vare sig Löfstads Slott eller Hotell Stenkullen. Så duktig har jag inte varit. Ni får betänka att jag är en lätt bedagad man. Men tack för gissningarna, inte helt lätt att pricka rätt där.

Istället blev det invid Hotell Skuleskogen en bit söder om Örnsköldsvik. 936 km blev sträckan som jag gick under år 2020. Synd att jag inte nådde 1000 km men det får kanske bli en utmaning år 2021? Någon kanske tycker att det är en futtig sträcka men jag har definitivt märkt av en förbättrad kondition och jag rekommenderar varmt vandring och promenader av flera skäl. En bra sak är att man rensar tankarna och blir på bättre humör. Är man lite deppig en dag kan en rask promenad göra under.

Nu återstår frågan om jag skall fortsätta där jag stannade 31 december 2020 eller ta en helt ny rutt med start i min hemby? Jag får se. Idag blev det 4,35 km rask gång men också en bit med sparken. Så fint före med sparkstöttingen det är nu! Igår kväll, mitt på nyårsaftonen, kom Destias lastbil förbi här och skrapade vägen jämn och fin. Tillbaka kom den rätt sent så jag undrar om den chauffören alls kunde fira något nytt år vid tolvslaget?

Hur som haver, motion är bra! Det tror jag de flesta håller med om och det finns många olika sätt att stärka sin kondition men vandring och promenader är något av det enklaste och kostar inte heller speciellt mycket. Bra skor är en vettig investering om man vandrar mycket. Och jo, reflexer eller lampa om man går i skymning eller när det är dåligt väder.

Om jag avgett något nyårslöfte? Nej, och åter nej, det har jag inte! Har du och utövar du motion i någon form?

Här ser ni hela rutten upp till Haparanda och ned längs Norrlandskusten till Hotell Skulesjön strax söder om Bjästa. 936 km som synes. Inte så dåligt ställe att övervintra på.

Se där, Friherren själv! Framåt, det är det enda som gäller för det nya året. Med eller utan spark.

Och titta där, en aning av en sol som gärna gömmer sig denna vinter.  Men vi går mot ljusare tider och idag är det redan 15 minuter längre dag på vår breddgrad.

 

Här kan ni se vart jag hamnade. Inte så dåligt ställe eller hur och med hotell och allt. Bara att snurra runt med musen så kan ni titta er omkring eller vandra vidare. Zoomar ni in ser ni att det finns både mat och rum, allt man behöver. Eller vill ni titta i stort format i Street View så klickar ni på denna länk: https://goo.gl/maps/RH6nKZNTanEgCPXm6


Sports Tracker – Hemsidan

Hotell Skulesjön – Höga Kustens hemsida

6 kommentarer

 • Wesber

  Men siddu bara, det är ju Näske krog där vi alltid stannar och äter på vår färd till och från Umeå. Så gooood mat och såååå fin utsikt över sjön, vårt favoritställe. Motion blir det väl lite då och då men det är inte lätt när knän och höft börjar krångla. Förr gick jag till Borlänge härifrån, en nätt tripp på sisådär 2,5 mil fram och tillbaka. D.v.s. om jag genade över Ljusdalsberget eller gick banvallen. God fortsättning på det nya året.

  • Per

   Ja, så heter krogen där och fint att veta att maten är god ifall man vid resa blir hungrig i de trakterna.
   Leder kan ställa till det om man vandrar. Inte roligt om man annars har ångan och motivationen uppe. Att vilja men inte kunna. Bra vandringsskor tror jag i vissa fall kan avhjälpa problemet. Jag köpte ett par billiga skor som såg bra ut men de var inte lämpade för vandring. Jag fick ont i höften. Så jag kastade de skorna och sedan blev det bra.
   Oj, 2,5 mil, det var inte dåligt. Den dagsransonen har jag ännu inte nått men kanske något jag borde eftersträva.
   Tack det samma, God Fortsättning!

 • annepauline

  Bra marscherat! Det blev en bra bit. Jag tycker om att promenera. Man får faktiskt upp konditionen på bara några veckor när man går i rask takt. Första veckan blir man flåsig när man går uppför en större backe men bara efter tre fyra veckor går man uppför hela backen utan minsta ansträngning. Å andrta sidan tappar man konditionen minst lika snabbt eller snabbare om man inte rör på sig. Jag har försökt av och till att springa, eller jogga, men den motionsformen tycker jag inte om. Inte konstigt att alla joggare ser så plågade ut i ansiktet.
  Det tjatas och skrivs om att även om man har artros ska man motionera, även om det gör ont. Hur lätt är det? Nä, just det, inte alls lätt. Undrar hur det där stämmer? Läste precis om power walks. Vad tusan är det?

  Förstås regnar det här även idag. På din bild ser det ut som solen finns någonstans men jag börjar ju undra om inte solen försvunnit för alltid. Den kanske har fått covid 19.

  • Per

   All början är svår, finns det visst något som heter, men ganska snart lättar det. Det är samma med skogsarbete, huva så tungt det är de två första veckorna men sedan går det allt lättare och bättre. Samma med att vandra. Jag tror att det är viktigt att inte gå ut för hårt i början så man tappar lusten eller drar på sig någon skada. Lätt och lagom till att börja med och sedan ökar man hela tiden.

   Power walk är väl rask promenad där man har armanra i vinkel och jobbar mera aktivt med dom. Stavgång skall också vara bra men dit har jag inte kommit ännu.

 • E

  Grattis, inte illa! Själv har jag bara kommit opp till 317 km i år. Å andra sidan började jag inte använda appen på allvar förrän i andra halvan av mars och så glömmer jag sätta igåg den titt som tätt. Får skärpa mig detta år!

  • Per

   Tackar! Det fina med 317 km är att det blir ganska lätt att slå det resultatet år 2021. Att man ökar per år tills man kommer upp till en lämplig nivå. Min nivå per år ligger nog kring 900-1000 km skulle jag tro men man vet ju aldrig. Och ja visst, det gälller att slå på appen så man får sin sträcka registrerad. Det händer ibland även för mig att jag travar iväg utan att ha appen igång och då tappar jag den sträckan. Så egentligen har jag nog gått mera än 936 km.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »