Resor

Hemfärd

Västerbottens-Kuriren förklarar idag varför turister väljer att besöka Umeå, Björkarnas stad. Svaret är att de flesta är på genomresa. Så var också fallet för mig. Visst är Umeå vackert belägen vid älven men vad gör staden unik och vad har den för speciella tillställningar på sommaren som gör att man skulle besöka staden just därför? Jag har inget bra svar på den frågan. Tittar man på vad Turistbyrån i Umeå bjuder på sin hemsida är det mesta från landskapet runt om med betoning på natur. Bildmuseet verkar dock intressant men vad mera? Jo, Fotbollsfestivalen men den är ju mest för barn och ungdomar, det fick jag erfara i torsdags.

Återresan igår blev en smärre prövning. Jag slapp tidigt ombord och jag satte mig i samma fåtölj som jag satt i på utresan i avsikt att slumra lite åtminstone under halva resan. Kort därefter invaderades fåtöljerna omkring av barn under 10 år och sedan var den friden förbi. De var på återresa från nämnda fotbollsfestival och var uppskruvade till max.

Det var mest flickor som satt där samt två pojkar som flickorna omedelbart ville få bort. De skulle ju inte få höra på tjejsnack. Först försökte de pussa bort pojkarna, sedan blev det hårrivning och knuffar. När inte det lyckades försökte tjejerna köpa ut pojkarna. – Säg bara vad ni vill ha så får ni, bara ni flyttar, var erbjudandet. Inget hjälpte, pojkarna satt kvar.

Det var ett liv och ett kiv, ett konstant snarvel. Vem som skulle sitt var, vem vaktar min plats, vem har spelat på min mobil, hur mycket pengar har jag kvar, vem bjuder på godis, dig bjuder jag inte för du äter som en häst, jag är hungrig, när får vi pizza, du får 15 euro om du vaktar min plats, flera var intresserade att vakta platsen, det går jättestora vågor på havet gå ut och titta (lockades pojkarna med), var är min godispåse, har du ätit upp min choklad, akta dig så att jag inte ropar på min mamma för hon blir jättearg och då är det inte roligt, var är min väska, du sitter på min plats, flytta dig, usch vad det är varmt. – Det sista kunde jag hålla med om, det var varmt som i en bastu.

När vi närmade oss hamnen i provinshuvudstaden stod jag en god stund på däck, det lilla som man kan kalla däck, och spanade in skärgården. Visst är den vacker, speciellt om man med båt kan köra runt alla holmar och skär, ta iland och grilla, bada och ströva runt på holmen, kanske övernatta och se både solens ned- och uppgång. Skärgården är Pampas största naturtillgång och sevärdhet, helt värd att besöka.

Utsikt från ett däck söder om Replot

4 kommentarer

  • Don PJ

   Nej, det får man inte men en sprayflaska med vatten hade jag gärna haft till hands för att dämpa stojet. Å andra sidan får vi fröjdas åt att de är friska och sunda, de har ju också rätt att vara, men varför just vid min fåtölj. Jag kunde ha bytt fåtölj men alla blev snabbt upptagna.

 • stenuppsala

  En gång för många år sedan på ett fartyg på ett ’utländskt’ hav – bevittnade jag en märklig händelse. En större familj ville få en av de minsta i familjen tyst, barnet var obstinat – varpå pappa tröttnade och tog brutalt barnet och höll det över relingen. Alla i familjen (utom pappan tack och lov) vinkade och ropade ’baj baj’ till barnet som gallskrek så klart. Efter någon skräckfylld minut fick barnet komma till nåder igen och blev nedsläppt på däck, Barnet blev tyst och stilla på resten av resan … tror jag.

  • Don PJ

   Kanske barnet blev tyst för resten av livet? Sådan behandling kan ge livslångt trauma och rädslor.

   Jag minns ett inlägg jag skrev för ganska länge sedan som delvis handlade om ett barn på en buss som också var trilskande och besvärligt. Ombord kom ett man som ganska omgående fick tyst på barnet. Finns att läsa på http://villniles.wordpress.com/2011/01/02/bussar-orginal-och-party/

   I inlägget finns också en länk till en av mina favoritbloggare som också skrev ett inlägg om en bussfärd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.