Allehanda

Igår Runeberg men vilken dag firas idag?

Igår firades Runebergsdagen. Eller, den bara gled förbi utan närmare eftertanke från mig. Inte ens en Runebergstårta fanns på bordet.

Dagar vi firar, eller inte. Sveriges nationaldag den 6 juni, Svenska dagen 6 november (Finland), Självständighetsdagen (Finland) 6 december och 6 februari, idag, firas? Också en dag som firas den sjätte i en månad och som börjar på S.

En för de flesta okänd dag firades idag, nämligen Samernas nationaldag som minne av det första stormötet för alla samer som hölls i Trondheim 1917. 100 år sedan, precis som för republiken som i år också fyller jämt sekel 6 december. Ett riktigt stort jubileum med andra ord. Förgäves spanade jag på Yle 5:ans svenska nyheter klockan 19.30 men icke ett ljud om denna minoritets högtidsdag.

Jag menar, vi finlandssvenskar vill med all rätt noga ventilera vår egen utsatta situation och så glömmer kanske den viktigaste finlandssvenska mediekanalen en annan i Norden trängd befolkningsgrupp. Nämligen samerna. Illa; nästan lika illa som att Finlands riksdag inte ratificerat ILO 169 som är en hörnsten för samernas rättigheter.

En förevändning för att inte slutgiltigt godkänna ILO 169 var definitionen av vem som är same. En kanske inte helt lätt uppgift. Problem finns också i Sverige där det finns en diskussion om detta. Språket och den samiska kulturen har naturligtvis en stor betydelse för identiteten. För att i Sverige få delta i val till sametinget måste man vara registrerad same något som kan överklagas inför varje val. Vilket också görs och som rimligen måste skapa split och oenighet.

De samer som tappat sitt språk, oftast genom samhällets diskriminering och påverkan, och som nu vill återfå sin samiska identitet måste inför samma samhälles myndigheter bevisa sin språkliga tillhörighet och som kan ifrågasättas vart fjärde år genom överklagande. Ungefär som om vi finlandssvenskar måste bevisa inför myndighet att vi är finlandssvenskar för att få service på vårt eget modersmål.

Jag hänvisar till ett par artiklar som belyser detta. Vem är en riktig same? och Samer måste bevisa ursprung

Nej då, jag firade inte heller den samiska nationaldagen lika lite som jag firar de övriga dagarna jag räknade upp i början av inlägget. Däremot så tittade jag på SVT2 ”Jielemen Aavoe – Jubileumsföreställning för Sápmi” tidigare ikväll. Programmet går att se på Svt Play.

Ett annat program, och denna gång ett radioprogram, som spelar blandad samisk musik två timmar finns i början av Klingans program den 4 februari. Jag noterar att Sofia Jannok inte finns med på spellistan vilket jag tycker är lite märkligt. Så stor samisk artist som hon är. Däremot fanns hon med ikväll på jubileumsföreställningen från Trondheim. Tillsammans med många andra samiska artister och dansare. Några kände jag igen, t.ex. Mari Boine.

Nu lyssnar vi som avslutning på detta inlägg till den samiska nationalsången. Rätt vacker sång om jag får säga min mening. Och det får jag. Det är ju min blogg. 😉

[youtube=https://youtu.be/ikt8W4fXaHM]

0 kommentarer

 • Erik Forsling

  Du glömde åtminstone tre mycket viktiga datum; min lillebror föddes den 6/2, och min ”skånska” dotter föddes samma datum, trettio år senare – och min bror ser Moa som sin trettioårspresent. Dottern i sin tur erinrade om att också saligt insomnade Bob Marley såg dagens ljus denna märkesdag. Mängder av celebriteter, och rena demoner, har detta datum som utgångspunkt för sina liv. Hoppas att du uppskattade Klingans två första timmar, trots att Sofia Jannok inte var representerad, jag gjorde det i alla fall. Till viss del kan det kanske komma sig av att inslaget utgjorde något av en historisk exposé, och Jannok är trots allt mycket ung, om än säkerligen begåvad. Jag vet inget om henne.

  Datum. Ett minne for mig i sinnet. För länge sedan sände jag dig en länk med Tanya Tagaq (https://www.youtube.com/watch?v=pKJbziZlogk), kanadensisk strupsångerska. Vill minnas att du konstaterade något i stil med att den kvinnan kunde frambringa en mängd läten, säkert ett felminne. Men det kan hon onekligen. Hon har även kallats ”Punk Inuit throat singer”, i samband med ett annat You Tube-inlägg.

  Datummagin i det här fallet kommer sig av att det idag presenterades vilka två artister som kommer att få svenska Polarpriset. Det finns ett annat pris också. Kanadensiska Polaris Music Price (https://en.wikipedia.org/wiki/Polaris_Music_Prize). Det senare vann Tagaq 2014.

  • PJ

   Då inkluderar vi också dessa till detta datum i Livets bok. Ja visst, jag uppskattade mycket programmet! Tack för tipset Erik! Sofia fyller 35 i september så någon barnrumpa är hon inte. Jon Henrik är 5 år yngre. Nåja, det fanns kanske någon orsak till varför Sofia inte fanns med. Däremot fanns Katarina Barruk med, vilket gläder mig, och hon är bara 22 år.

   Hon hade igår konsert på NRK. https://tv.nrk.no/serie/sapmi-konsert/SAPP63040316/07-02-2017

   Tanya Tagaq, ja, namnet finns nu inte i minnet men du har säkert rätt. I Jubileumsföreställningen fanns en annan strupsångare vid namn Frode Fjellheim och som jag stiftat bekantskap med tidigare vid åtminstone några tillfällen. Bl.a. fanns han som musiker och stöd när Katarina Barruk gav ut sin CD 2015. Jag var ju där på konserten i Umeå när hon släppte sin skiva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »