Allehanda

Kaserngatan

Härförleden tog jag en stilla spatsertur på en av provinshuvudstadens gator allt i akt och mening att upptäcka staden. Understundom brukar jag göra så. Gå på spaning för att om möjligt se något intressant eller upptäcka ett annorlunda nybygge. Det senare är tämligen sällsynt. Vasa är en ganska tråkig stad, fyrkantiga kvarter och få är de nybyggnationer som vågar sticka ut. Läget vid sjön är fint men knappast utnyttjat till sin fulla potential. Torget skall vi inte tala om.

Nåja, jag skall inte predika mera om detta, det är inte första gången jag uppmärksammar denna olägenhet på denna blogg. Om frånvaron av spektakulära nybyggen i staden beror på byggherrarnas fattigdom och brist på fantasi eller om det är stadsplaneringens strama tyglar vet jag inte. Sällan ser jag något spännande som är nybyggt.

Gatan jag gick på var Kaserngatan, från stranden till Klemetsögatan och tillbaka. Vi tittar på lite bilder.

Fängelset i Vasa

Upps, här har vi visst stadshotellet med gratis kost och logi. Finns nere vid stranden. Utsikten är det inte heller något fel på, hav ock skärgård. En de mera kännspaka byggnaderna i staden. Dock torde det vara få som trivs här. I Umeå har de byggt om fängelset till hotell, inget som är aktuellt i Vasa.

Fiskets hus i Vasa

Tittar vi åt andra hållet ser vi faktiskt ett av de nyare husen som väcker lite nyfikenhet, Fisket hus med bland annat restaurangen Hejm som nyligen fick plats bland Finlands 50 bästa restauranger. Så helt kalhugget på arkitektonisk skaparkraft av nyare modell är inte staden.

Kaserngatan Vasa

Tyvärr är de flesta av husen i innerstaden av denna modell. Städat och prydligt men ack så… enahanda. Det jag saknar i Vasa är ett landmärke: ett Turning Torso, Ting1 eller ett Nasinneula Tower.

Kaserngatan Vasa

Aha, här såg det ut vara annat än ett sterilt trapphus och fyrkantig huskropp. Vem bor månne här?

Kaserngatan VAsa

Vi tar det från ett annat håll. Jodå, här är det lite omväxling men är det ett hus av detta sekel? Tror inte det. Annars finns i staden till exempel Hartmanhuset, Wasaborg och andra hus av äldre modell som är sevärda.

Kaserngatan - Klemetsögatan VAsa

Så är vi framme vid Klemetsögatan och här finns några äldre trevliga trähus men på Kaserngatan finns knappast något spännande bygge av nyare årgång.

Den heliga Nikolaus kyrka

Heliga Nikolaus kyrka är nog den mest framträdande byggnaden längs Kaserngatan även om den inte ligger invid själva gatan. Jag tyckte det var lite kul med dessa fem småbilar på rad i förgrunden.

Fanny Kulturhus i Vasa

Till sist Kulturhuset Fanny vid Kaserntorget, ett välkommet avbrott mot alla fyrkantiga, enfärgade hyreshus.
Som ni ser till vänster kommer farbror Polis under utryckning och med blåljus. Det visade sig senare att någon sett en skum typ i närheten som betett sig mystiskt och då valde hen att ringa blåpojkarna som rykte ut med flera enheter. Den skumma typen hade gjort eller försökte göra inbrott i flera bilar men denna gång sket det sig. Förmodligen blir de vistelse i stadshotellet nere vid stranden någon tid på wienerbröd och kaffe.  – Jojo, i Vasa händer det saker.


Kaserngatan i Vasa  – Google Street View

6 kommentarer

 • annepauline

  Roligt att se bilder från Vasa. Jag har inte sett Fisket hus på riktigt, det påminner om en fisk tycker jag. Fängelset är sig likt. Jag läste nånstans att det är proppfullt med interner där nu för tiden. De får inte plats, vissa måste sova på golvet, haha. Undrar om de har butiken kvar. Där kunde man köpa grejer som internerna tillverkat. Mina föräldrar hade köpt köksbord och köksstolar där en gång i tiden. Det var rejäla grejer, höll lätt en hel livstid. De gamla husen tycker jag är så charmiga. Hoppas de får stå kvar och underhålls. Men staden verkar inte riktigt ha något liv. Är det dessa stormarknader som tagit över all kommers? Ja, och näthandeln förstås. Annat var det förr, då drog man sig för att åka in till stan för att det var så fullt med folk och trångt överallt. Ja, torget ska vi inte ens tala om. Nu verkar det som om inte ens alkisarna samlas på Frihetsstatyn som de gjorde förr. Jag tycker att Vasa är en fin liten stad med sina esplanader men nånting borde göras för att blåsa nytt liv i stadsbilden.

 • annepauline

  Lite kul dock att Farbror Blå dyker upp med flera enheter för ett förmodat bilinbrott. Här dyker inte polisen knappt upp för en dödsskjutning. Nu har Sverige flest antal dödsskjutningar i hela Europa. Inget vidare rekord att skylta med precis. Kanske man borde få lite undervisning av polisen i Finland?

 • annepauline

  Vad hände med det här stora projektet Wasa Station? Har man rivit den gamla busstationen? Det var ju stora planer på affärscentrum och hotell och jag vet inte vad allt där på den platsen. Har det blivit någonting alls?
  Varför kan man inte börja med att göra nånting av torget som ändå ligger mitt i centrum? Perkele på ren svenska, säger jag. Haha!

  • Per

   Fiskets hus är en trevlig skapelse och nära till vattnet är det också. Apsolut något du bör betitta nästa gång du är i närheten. Huruvida fängelsets butik finns kvar vet jag inte. Däremot har jag också hört att det tillverkades fina och hållbara grejor innanför murarna. En släkting köpte en fin kista därifrån.

   Det var ganska stillsamt på lördagseftermiddagen när jag besökte staden. Förutom den skumma typ som då passade på medan staden tog sig en tupplur. Det förs annars en diskussion i press och på nätet om stormarknadernas inverkan på centrums affärsliv och dragningskraft. Mitt tips är att fixa till torget och erbjud åtminstone vissa tider gratis parkering i torgparkeringen under torget. Nu under coronatiden har inte heller nöjeslivet direkt dragit.
   Jo, esplanaderna med sina träd är fina men runt om finns många tråkiga och anonyma smågator.

   Projektet Wasa Station verkar sova sin törnrosasömn. Poppar upp emellanåt i spalterna men mycket mer än så blir det inte. Här finns det chans till ett spektakulärt nybygge men jag kan ge mig gubben på att det blir någon fyrkantig, enfärgad koloss om de kommer till skott. Bygget får inte provocera eller sticka ut. Verkar det som.
   Det enda spännande som står på tur i sommar är nya färjan Aurora Botnia. Om ca. en månad skall den vara på böljan den blå.
   Här en pinfärsk video, dagens datum, där Vd Peter Ståhlberg berättar om nybygget. Få se om det alls lättar så mycket att man får ta sig en premiärtur i sommar?

   https://youtu.be/oxXTBZQelfE

 • annepauline

  Mycket intressant video om nya färjan. Där lär det inte vara den typiska diesellukten när man kör ombord eftersom färjan körs i huvudsak på LNG.

  Här är det fortsatt regn och endast plus 6 grader. Ett ställe en bit härifrån hade igår mätt 81 mm regn på 48 timmar. Det blir nog att vänta på att Aurora Botnia kommer förbi…eller Noaks ark.
  En massa svampar växer upp överallt. Jag vet inte vad det är för sorter. Jag kanske ska ta och plocka och göra en svampstuvning. Går det så går det…

  • Per

   Diesellukten kan vi glömma, det finns många nya tekniska lösningar på den färjan. T.ex. drivs propellrarna va elmotorer och inte via propelleraxel från maskinrummet.

   Oj, 81 mm är mycket, rena rotblötan. Här klarade vi oss lättare undan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.