Resor

Söndagsnöje för seniorer?

Jag har i helgen uppehållit mig i Umeå, Björkarnas stad. Så vackert lövträden lyser i solskenet jämfört med hemma där de är bruna och tråkiga. En svampsjukdom lär ha angripit björkarna i Pampas. Därav det föga uppmuntrande utseendet.

Wasalines färja avgår inte idag (söndag) från Holmsund därför att den skall på varv i Estland för underhåll och reparationer under ett par veckors tid. Därför blir det en annan väg hem och massor med extra tid på eftermiddagen idag.

Jag är ingen stor vän av att besöka köpcentra och butiker och allra minst är jag något IKEA-fan. Men även den mest inbitna motsträviga kan ändra sig.

Sagt och gjort togs bussen från Vasaplan till andra sidan älven och efter 12 mintuter var vi framme. Smidigt och enkelt. Dock fick jag en liten tankeställare när jag skulle betala biljetten. Damen bakom ratten frågade nämligen: Senior eller vuxen? Alltså, den situationen har jag inte varit med om tidigare och den kom nästan som en chock. Senior eller vuxen? Det låter nästan som om man omyndigförklaras om man inte svarar vuxen. Ordvalet kunde kanske vara ett annat. Seniorbiljett eller fullpris, kunde vara ett bättre alternativ.

Och till på köpet, ser jag så gammal ut att jag redan nu kan tas för pensionär? Visserligen fyllde jag år senaste veckan men ändå. Kanske jag, förhoppningsvis, bara såg lite trött ut? Eller var det för att jag skulle ut till Ikea och dessutom bar hatt? Ett billigt söndagsnöje för pensionärer? Tiden går och vi med den; finns det någon föryngringskur? Fast i sinnet känner jag mig betydligt yngre och är ibland både lekfull och fånig.

Håhå jaja, vilken marsch det blev genom IKEA:s möbelland trots att jag försökte skynda på och inte fastna på alla ställen. Möbler och husliga tillbehör finns det i mängd och massor så har man ett tomt hus och en tjock plånbok så går man inte tomhänt härifrån. När man så avverkat övre våningen, inklusive ett besök i restaurangen, så tar man trappan ned till kassorna; trodde jag. Nehej, nu fortsatte en ny runda genom plocklagret och alla avdelningar med korgar och hyllor med varor av mindre format och för en billigare peng förrädiskt utplacerade för den som inte hittat något bland möblerna. Något måste man ha med sig hem! Jag klarade mig dock helskinnad ut genom kassorna!

En snabbtur togs också genom det angränsande köpcentret Avion med mera än 80 butiker. Här säljs allt från leksaker till bilar. Alla stora affärskedjor är representerade. Ett plan är enbart för mode. Ett paradis för damerna, kan jag tänka. Själv var jag nära klaustrofobi.

Som sagt, solen skiner i Umeå denna söndags eftermiddag och snart väntar en tur i det blå innan jag åter är i hemprovinsen.

20160925_ikea-umea2
Köparnas Mekka! Både stadsbussar och bussar längre bortifrån stannar här. Bara att kliva av gå in och handla och fortsätta dit man hör hemma. Transferbussarna till Wasaline stannar också här.
20160925_ikea-umea-kottbullar
De obligatoriska köttbullarna med mos avåts. Dock måste jag säga att Wasalines köttbullar i cafeterian är betydligt godare! Men  å andra sidan är deras potatismos är för bedrövlig, där vinner IKEA klart över Wasaline.
20160925_ikea-umea
Så här trevligt bodde jag i helgen! Nåja, nu ljög vittnet. Bara ett exempel på vad som säljs på IKEA. Många sådana rum fanns det. Men jag hade gott kunnat tänka mig att bo sådant. En välfylld bokhylla hör till varje  bildat hem.

6 kommentarer

 • Ulla Maria

  Inte helt kul att få seniorfråga. Har själv svårt för när jag blir niad av någon även om jag förstår att denna unga individ som utsätter mig för detta antagligen gör det som en form av artighet mot en i deras ögon ålderstigen dam.
  Vad gäller shopping, som numera betraktas som ett intresse i klass med forna tiders skogspromenader, tillhör det inte mina favoritsysselsättningar. Men vem vet, kanske vaknar det intresset lagom till att jag har åldern inne för att åka med seniorrabatt.

  • PJ

   I efterhand har jag förstått att busschaufförerna i Umeå ställer denna fråga till alla som ser det minsta lilla ut att kunna vara på äldre sidan. Allt för att inte någon disträ pensionär skall missa sin rabatt och förargas över det. Jag tycker att som pensionär bör man hålla reda på sådant själv. I Umeå är man annars mycket korrekt och nästan formell i sitt bemötande av kunder vilket ger ett artigt men samtidigt ytligt intryck. Annat är det i Malmö, i alla fall det Malmö jag minns. Där kände jag att man kom människorna närmare inpå.

   Shopping är inte heller min starka sida. Jag har därför svårt att förstå de som lägger en hel dag och en slant på att åka långväga till ett Ikea-varuhus bara för att spankulera omkring bland möbler och grejor som man kanske inte har ett köpbehov av just då.

  • PJ

   Kassakö, ja om man köpt något. Jag kunde dock hålla fingrarna i styr. Läste annars i dagarna att ett flygbolag kommer i höst att anordna en flygresa från Umeå till Gekås i Ullared som ligger i Halland. En resa på 85 mil enkelväg för att göra inköp som man i princip kan göra Umeå.

 • Erik Forsling

  När det skrevs får- och hästfångarskrönor här på sidan utlovade jag en månads karantän i mitt fall. En månad har nu passerat, och natten är sen. Hade det varit sommar hade det varit gryning. Jag började skriva en kommentar, som svar på ditt Umeåinlägg, idag på eftermiddagen. Det innehöll en del substans, ansåg jag, men jag gick iväg för att göra något eljest. När jag återvände var hela skärmen blå, och ett meddelande om uppdateringar fladdrade på skärmen. Nya meddelanden kom, och det tog säkert en timme i anspråk innan det nya var installerat och maskinen omstartad. Därefter kände jag igen Windows som jag tidigare känt det, men definitivt inte min dator. Och mitt meddelande till dig var förlorat – ”lost in time, like tears in rain”. (Bladerunner).

  Tänk om jag hade dollar och monedas. Då skulle jag göra ett radikalt byte. Jag börjar intensivt avsky den förmente filantropen Bill Gates, PC och maskinernas trassel. Den dag den här häcken, som jag skriver på nu, packar ihop, och det är nog snart dagsaktuellt, blir det en Macintosh för min del.

  Vad gäller min förlorade kommentar till din Umeåresa får jag återkomma. IKEA. Ditt fotografi av en rumsinteriör var suggestivt. Rummet var lite retro, bl.a. med tanke på soffborden, soffan och en del andra detaljer, men ultramodernt vad gäller belysningen. Som person älskar jag stilblandningar. Och så Gustav Klimt på väggen.

  Gustav Klimt och jugend är sällan fel. Jag gillar jugend (Art noveau), och är ägare till ett fåtal jugendattiraljer. Det är en konstart som står sig, enligt mig, och vissa entréer till metrostationer i Paris är mycket vackra. Men som jag skrivit tidigare. Smaken är delad.

  Du var händelsevis inte på musikteater på Sagateatern under helgen?

  • PJ

   Datorer kan ibland vålla huvudbry. Ibland lever de sitt eget liv och din verkar ha gjort det eftersom den installerar uppdateringar mitt i allt utan att fråga. Det normala är att uppdateringar installeras när man stänger av datorn. Kanske någon inställning som behöver ses över? Själv är jag mycket nöjd med Windows 10.

   Ja, det var ett litet, mysigt rum med just retrokänsla. Ingen TV syns men inget jag behöver. Jag hade gott kunna ta mig en tupplur i soffan.

   Jo, jag var det. Inlägg kommer senare idag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »