Resor

Katter och cirkus

Fredag eftermiddag tillbringade jag under livliga diskussioner tillsammans med Sister Jane d.ä. och hennes gemål i deras bil på väg söderöver. Staden Åbo var vårt mål och gemålen var han som firade i Ruka för en vecka sedan. Vi löste världens problem, diskuterade den krisande världsekonomin, ventilerade resor, gångna och kommande.

Skall jag säga som det är så känner jag inte staden Åbo särskilt väl även om det är en av republikens största städer. Busstationen har jag besökt och hamnen frekventerade jag ofta den tiden jag bodde i kungariket. Mycket mera än så känner jag inte till förutom att Erik XIV, som hade ihop det med Karin Månsdotter, satt fängslad på Åbo slott. Han åt troligen förgiftad ärtsoppa och dog 1577 på Örbyhus slott. Undrar om han fick och hann äta pannkakan innan han kastade veven?

Vi bodde på hotell Hamburger Börs vid Salutorget. Detta hotell är märkvärdigt för att där verkar många golvytor luta. Vi gjorden ett test i sister Janes rum genom att placera en tom ölflaska av belgisk härkomst på golvet och den satte genast igång med att rulla mot ytterväggen. Kan vi därmed dra den slutsatsen att golvet har en klar lutning?

Lördagsmorgon intogs en superb frukost under tända kristallkronor och på lutande golv. Visst lutar golvet märkbart i den praktfulla frukostsalen? Efter frukosten gjorde jag en rundtur i kvarteren närmast hotellet. Domkyrkan besågs invändigt. Här utlyses julfriden varje år från den präktiga stentrappan och utsänds både i radio och TV. Även SVT sänder denna årligt återkommande tradition.

Flera kända adresser passerades: bl.a. Åbo Underrättelser, Åbo Akademi, Åbo svenska teater vid salutorget och Saluhallen där jag också gjorde ett kort besök. Det är alltid trevligt att besöka en saluhall av det gamla slaget och den kan Åbo stad vara stolt över att ha kvar. Staden verkar intressant och jag kan tänka att Aura å som flyter genom staden ger en speciell stämning på sommaren.

På frukosten lade jag märke till en reslig kvinna, blond med en håruppsättning som från en präriestat på femtiotalet och iklädd overall av denimtyg, inte olik en sådan arbetsoverall som salig far brukade bära. Hon var som hämtad ur en amerikansk reklamfilm från femtiotalet för en eller annan agrar produkt. Därtill var hon rikligt tatuerad på sina bara armar. Det skulle förvåna mig om hon inte även var tatuerad på stora delar av kroppen men det fick jag tyvärr inte se. Man kan inte få allt här i världen.

Henne lade jag märke till och några timmar senare såg jag henne igen på kattutställningen som vi besökte. Svåger hade nämligen fått nys om utställningen genom att nyfiket fråga varför det vimlade av katter på hotellet. Jo, utställarna fick en rejäl rabatt på hotellet och därför bodde många av dem där. Själv är han nybliven kattägare efter att ha fått en kattunge i present på sin födelsedag.

Sagt och gjort så besökte vi kattutställningen och såg en mängd katter av olika ras och modell. Alla har vi våra hobbyer och denna är en sådan som många brinner för. I min grannes, sister Janes d.y. hushåll, finns tre katter och jag skulle säga att alla tre skulle ha platsat på utställningen men fina papper att visa upp har de inte.

Efter att ha ätit strömmingsflundra (passande lunch för kattägare?) i kattutställningens restaurang gick vi några få hundra meter till HK Arena där resans huvudevenemang gick av stapeln. Cirque du Soleil gav där föreställningen Allegria under sitt nuvarande besök i republiken. Jag har tidigare sett förställningen i Toronto men fick denna gång plats betydligt närmare scen.

Jag är en stor beundrare av denna kanadesiska cirkus som är ingen annan cirkus lik. Sagostämningen, artisteri i världsklass, sången och musiken (vilket språk är sångerna på?) och alla märkliga figurer som kretsar runt de olika numren i föreställningen och försöker delta på sitt valhänta men charmerande sätt gör att det är en upplevelse värd att se. Inga djur finns med i programmet och de olika numren avslöser varandra utan avbrott. Har ni möjlighet att någon gång se denna cirkus, gör det! Själv kommer jag snart att kunna se en annan föreställning av denna cirkus men jag har inte beslutat mig än om så blir fallet. De har ett flertal föreställningar som olika grupper av detta företag turnerar runt om i världen med. I Las Vegas finns en stående föreställning.

På kvällskvisten körde vi hem och norr om Åbo på riksväg 8 så mötte vi i skymningen ett ekipage som gjorde att vi nästan fick köra i diket. Det var en transport med bred last som hade två blinkande följebilar framför. Den första körde mitt på vägen, den andra i vår körfil. Det såg farligt ut när den andra mötande följebilen inte vek undan. Rena chicken racet innan vi fann för gott att stanna och köra så långt som möjligt till sidan utanför asfalten. Visserligen körde vi Volvo men någon traktor är det inte trots att somliga illvilliga säger så. Vi kom åter upp på vägen och styrde i lördagskvällen mot Pampas.

10 kommentarer

 • MacLindhe

  Jag såg en föreställning med Circque de Solei i Köpenhamn för många år sedan, och kan bara instämma i hur fantastiska de är. I övrigt föredrar jag hundar! 😉

 • kicki

  Har studerat i Åbo fyra år på 70-talet, så staden är ganska bekant. Men stadsliv är inget för mig, utan så fort jag blev klar med studierna bar det hemåt igen till det öppna landskapet. Inte heller att förglömma den rogivande tystnaden om nätterna. I Åbo bodde vi mitt i stan och där var det ingen nattro för oss lantisar.

  • PJN

   Jag föredrar också livet på landet men ibland är det bra att få komma ut och se lite annat. Hellre stjärnljus än gatubelysning.

 • lagottocattleya

  Precis som du är jag kolossalt svag för deras shower. Jag har bara sett en av dem, men ser gärna fler. Det är stämningen och myllret som gör det. Ständigt pågående handling och små viktiga detaljer…helt underbart.

  • PJN

   Utan tvekan en av världens bästa cirkusar. Möjligen tyckte jag denna gång att clownerna fick lite för mycket tid men i övrigt var jag mycket nöjd med showen

 • annepauline

  Jag såg Allegria I Globen för tre veckor sedan. Visst är det en helt fantastisk föreställning. Men jag håller med dig, clownerna fick lite för mycket tid. Å andra sidan kanske det behövdes för att rigga om scenen? Cirkus Cirkör är också mycket bra. Den här cirkusformen gillar jag. Det behöver inte alls vara elefanter och hästar eller andra djur på cirkus.

  • PJN

   Både Cirque du Soleil och Crikus Cirkör är aktörer inom nycirkus, en cirkusform som jag också verkligen gillar. Det lite mystiska, sagolika tilltalar mig kombinerat med fint artisteri.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »