Allehanda

Jag har lyssnat och försökt lära mig spanska

Det har varit lite dåligt med uppdateringar av bloggen denna vecka. Jag har varit väldigt busy med min nya leksak Perseus. Tiden går fort när man har roligt. Igår var det också kurskväll och nästsista kurstillfället denna höst. Vart har hösten försvunnit? Nyss träffade vi Roberto, som är vår nya lärare, och snart är det juluppehåll.

Förutom att lära oss spanska försöker han också varje tisdagskväll ge oss en dos spansk kultur och vardagsliv från sitt hemland. Han tycker att vi är väldigt lugna och försiktiga och försöker motverka det genom att få oss bli lite mera spanska i beteendet och inte bara plugga glosor och grammatik. T.ex. i en diskussion i Spanien är det vanligt att folk pratar i munnen på varandra och avbryter varandra hur som helst. Snackar man fotboll, politik och andra eldfängda ämnen hör det till att blir lite rörigt och intensivt. Det är så det skall vara, annars tror de att motparten inte har något att säga.

Må vara att det nordiska kynnet är mera lugnt och balanserat, för att inte tala om det finska tungsinnet, men även här kan det också hetta till så vi kan inte dra alla över en och samma kam.

Han tycker också att vi sjunger när vi uttalar de spanska orden. Vi ska inte sjunga, vi skall mera låta som en kulspruta, tycker han, och de rätta r:en skall uttalas rrrrRRR! Ibland är det rullande r, ibland läspande s, ibland skall det låta som man har en loska i halsen. Det är viktigt hur vi uttalar orden för det kan ha stor betydelse för förståelsen. Som exempel tar han det svenska ordet kaka. Det är stor skillnad på kaka och kacka! Det förstår vi!

Han är i viss mån en liten teaterapa och har diverse ljud och miner för sig för att få oss att begripa. Roligt har vi i våra tappra försök trava vidare på vår valda språkstig. Roligt, men också krävande för det är spanska han pratar till mera än 90 % så det gäller att hänga med i svängarna. Snabbt och intensivt även om han lugnar ned sig och tar om det ”mas despacio” när han ser att vi ser ut som fågelholkar. Nyttigt är det i alla fall att få denna språkdusch varje tisdag. Hoppas också  att något fastnar i hjärnkontoret och kommer till sin rätt vid tillfälle.

Varje lektion inleds med en runda runt om i Spanien på nätet för att kolla in vädret på olika ställen. I allmänhet är det till Spaniens fördel om man gillar sol och värme men vi får komma ihåg att t.ex. Madrid kan vara ganska kall på vintern. Het på sommaren, kall på vintern. Nu får vi bara vänta på att den spanska huvudstaden t.o.m. kan visa upp någon minusgrad senare i vinter. Då får vi allt trissa (reta) vår Roberto lite grann.

Vinter och mörk årstid. Det är då som jag har mest kul med min Perseus, kvällskursen tar också sin tid så bloggen har stora konkurrenter denna årstid. Och imorgon kväll är det föreläsning på tapeten. Därom får jag återkomma vid tillfälle.

libreria en Madrid
Bokhandlar fanns det gott om i Madrid på sina ställen
calle de abada
Trevliga gatuskyltar fanns i Madrid. Måtte inte noshörningen bli alltför kall om hornet kommande vinter.
calle carlos III
En till gatuskylt i Madrid. Carlos III var visst en stor kung en gång i tiden i denna monarki.

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »