-
Mina hyresgäster
Jag har säkert berättat om ekorren som klättrar på väggarna och bor i mitt hus? Med ett rasslande far den raskt uppför väggen och försvinner in under taket någonstans. Igår räknade jag nio olika spår som den lämnat efter sig i snön på väg till min stuga. För mera än tio år sedan högg jag bort en stor gran en bit bort från stugan och jag tror att där bodde ekorrar. Granen skymde sikten ned mot byn och mycket ris och virke fick jag ur den. Men ekorren blev hemlös och flyttade sonika in i min stuga. Sådana hyresgäster har jag gärna för ekorrar är trevliga och flinka djur. Ikväll…
-
Med sparken till förr i världen
Med långa steg med mitt ena ben förflyttade jag mig snabbt framåt längs den vintriga vägen vars körbana mestadels bestod av hårdpackad snö och is. Nedför backarna gick det som ett huj och t.o.m. uppför backarna kunde jag med god fart glida fram. Som ni förstår så var jag idag ut på tur med sparkstöttingen, allmänt här i trakten enbart kallad sparken. Med rosig kind och frusen tipp, med röda snibbar som stack fram under mössan och med lätt rim i ögonbrynen susade jag fram på medar av järn. I övrigt var jag rejält klädd och frös inte det minsta, inte ens i händerna. Annat var det förr i världen…
-
Bland böcker och böcker
Idag blev jag klar med min andra bok av Mario Vargas Llosa: Det gröna huset. Utan tvekan en stor författare men som också kräver en del av läsaren. Det är ingen vanlig deckare som skall läsas som tidsfördriv. Den första boken jag läste, skriven av denna Nobel-pristagare, var” Bockfesten” och är nog mera lämpad att läsa för den som första gången stiftar bekantskap med Mario Vargas Llosa. I fredags köpte jag en klassiker som nog är betydligt mera lättläst, utan att för den skull vara banal. Nämligen ”Från jorden till månen” av Jules Verner. Det skall bli intressant att läsa vad denna författare kunde föreställa sig om framtida möjligheter inom…
-
Vilken bok?
Idag har jag köpt en bok. En bok av en känd författare som inte publicerat sig i modern tid. En författare som den tiden det begav sig skrev science fiction. Som liten grabb läste jag denna författare. En av hans mest kända böcker handlar om en resa vida omkring. Svårt, jag förstår, själv skulle jag inte i ett huj veta vem författaren är, än mindre bokens namn. Därför citerar jag första meningen i boken: Under nordamerikanska frihetskriget bildade flera gamla soldater i Baltimore i staten Maryland en klubb, som inom kort vann stort inflytande. Boken kostade tre europenningar i köpladan. Den som först kommer på bokens namn får ett poäng!!!…
-
Snorbloss
Jag blev tvungen att bege mig ut i den iskalla framstugan för att leta toner och sång. Det är i framstugan jag förvarar mina LP-skivor som inhandlades innan den digitala tidsåldern. Jag hittade ett halvt dussin med Ebba Grön, Kebnekaise och så Dag Vag, aktuell eftersom sångaren Stig Vig (Per Odeltorp) avled idag. Kanske det finns någon till men jag började frysa och smet åter in i värmen i storstugan. Att Stig Vig idag dog fick mig att tänka på all musik jag hört i mina dagar. Det är en hel del och ibland blir jag förundrad över min musiksmak genom tiderna. Jag brukar säga att jag är allätare vad…
-
I valet och kvalet…
… var jag inte idag när jag röstade i första omgången av presidentvalet här i republiken. Ganska tidigt visste jag vem jag skulle rösta på. Att den personen inte gick vidare till nästa omgång var en liten besvikelse men som tröst så gick inte heller de två kandidater vidare som jag inte till något pris ville se som president. Det var nästan det viktigaste. Jag har egentligen inte alls följt kampanjerna vid medierna men nu får jag kanske lite mera sätta mig in i vad de båda kandidaterna, Niinistö och Haavisto, har att komma med. Om jag alls röstar i nästa omgång. Det är ganska roligt att fråga folk på…
-
Lycka
Mark Levengood har blivit vald som kungarikets lyckligaste man. I TV-programmet ”Jakten på lyckan”, som sändes ikväll på FSTV5, fanns han med för att förklara vad lycka är. Han menar att lycka är balans och harmoni, inte korta euforiska ögonblick. Jag är benägen att hålla med. Det gäller att uppskatta nuet, att man inte har ont, att man har mat på bordet, gott sällskap eller förmåga att njuta av ensamhet, att det finns ved till spisen, att man får sova ostörd, att man kan se vintergatan. Enkla saker som man oftast inte värderar högt innan man hamnar i motsatsen. Programledaren Hanna Hellqvist sökte förklaringen till lycka på olika ställen. Bl.a.…
-
Etta James
Vad skriver man när elden brummar i spisen, tystnaden är total på gårdstunet, dunkla skuggor möter min knappa syn i vinternatten och inne i stugan gungar Etta James i mina högtalare kopplade till nätet? Tänk om man kunde skriva som Etta sjöng… hon dog idag [youtube=http://youtu.be/4Pu_AdU_NQg]
-
Bruna ägg
Idag vid lägerelden i Saltgruvan satt vi tappra krigare och spisade ur koppar och skålar vårt dagliga bröd. Det var det var nog annat än bröd också men så står det i Skriften när man äter lunch. Några åt ärtsoppa, andra smakade Lindströms biff. Samtalet svävade fram och tillbaka och diverse ämnen avhandlades som sig bör. Bland annat kom vi in på kokta ägg. Kålaren deklamerade att han föredrog bruna ägg. Har det någon betydelse, undrade vi andra, smakar de bättre? Kanske inte det, svarade han, men på äldre dar när synen blir sämre så ser man lättare om man skalat ägget bra eller glömt någon skalbit kvar på ägget…
-
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
Ikväll är jag supertrött trots att klockan inte ens är tio. När elden falnat så skjuter jag spjället och kryper till kojs så fort som möjligt. Förresten märkligt uttryck ”krypa till kojs”. Använder man då fyrahjulsdriften för att äntra bingen och varför? Det har hänt sig att jag somnat vid datorn när jag skulle skriva något. Kanske ett blogginlägg eller några andra viktiga noteringar. Jag var säkert trött och ville vila mitt huvud för en kort stund mot min arm på skrivbordet och bara sluta ögonen. När jag en stund senare vaknar till liv är skärmen fylld med bokstaven m. Sida upp och sida ned med denna bokstav som sprungit…