Allehanda

Lycka

Mark Levengood har blivit vald som kungarikets lyckligaste man. I TV-programmet ”Jakten på lyckan”, som sändes ikväll på FSTV5, fanns han med för att förklara vad lycka är. Han menar att lycka är balans och harmoni, inte korta euforiska ögonblick. Jag är benägen att hålla med. Det gäller att uppskatta nuet, att man inte har ont, att man har mat på bordet, gott sällskap eller förmåga att njuta av ensamhet, att det finns ved till spisen, att man får sova ostörd, att man kan se vintergatan. Enkla saker som man oftast inte värderar högt innan man hamnar i motsatsen.

Programledaren Hanna Hellqvist sökte förklaringen till lycka på olika ställen. Bl.a. i något så udda som i en skrattklubb. Där samlades deltagarna och skrattade på kommando av en entusiastisk ledare. Kanske hade de kul, kanske fann de lyckan, men Hanna verkade mest besvärad och sorgsen.

Själv tror jag genom ge och hjälpa så kan man också uppnå lycka. Finns det något bättre än när man hjälpt en medmänniska eller gett något till en behövande? Genom att inte alltid tänka strikt ekonomiskt och på egennyttan när man möter en behövande så kan man uppnå tillfredställelse och lycka. För att travestera en vers i Skriften: ”Ge och eder skall varda givet”. Visst, ge och du får mångfalt tillbaka!

Ett annat program på Kunskapskanalen ikväll var ”Klädkod: New York”. Ett intressant program om olika klädstilar i metropolen och vad de betyder. Allt från Wall Street till Brooklyn. En del människor handlar kläder för att få tiden att gå, andra söker sin stil i second hand butiker. Second hand eller loppis, har även här blivit en fluga. För tjugo år sedan eller ännu längre tillbaka var det förenat med skam att handla begagnat. En fattiglapp som smög med sina inköp. Idag är det nästan en livsstil att handla begagnat och kunna skryta med vilka fynd man gjort för några euron. Kanske rent av lite lycklig?  Det allra senaste är att byta kläder och grejor. Vara mot vara.

På tal om att ge: idag kom en av byns åldermän gångandes längs vägen. Vi hittade på lite hyss á la Ingmar Bergman. Sedan beslöt vi att besöka min granne i syd. Jag gick in för att hämta ett eller annat i stugan och när jag kom tillbaka hördes ett bekant ljud från uthuset. Han höll på att klyva ved! Under den korta stund jag var borta tog han tillfället i akt att göra lite nytta. Jag fick början på kvällens förbrukning av ved till spisen. Tänk att en sådan liten handling väcker känsla av lycka! Vi travade genom skogsbacken i snön till grannen som naturligtvis höll på med ett av sina många projekt. Även detta en lyckoupplevelse: Spår-Kalle in action!

Klädkod: New York kan också ses på Kunskapskanalen den 22, 23 och 24 januari.

Idag plockades sprakstöttingen fram. Provtur gjordes.
Spår i vinterskog

2 kommentarer

  • Maj-Britt Nybacka

    Du skall veta att det är så”” bedårande ,uppbyggande””” att läsa dina funderingar PJ man blir ochså en aning nostalgisk ochså med dina formulernga så mycken tack för dessa dina tankar !! jag fortsätter att läsa dem åtminstone varje dag ! Så jag är tacksam om du fortsätter för evigt !!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »